Povežite se s nama

Glazba

Ivančani najbolji pjevači županijske smotre

Objavljeno:

- dana

KUD Rudolf Rajter i vokalni ansambl Sakcinski

Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter i vokalni ansambl Sakcinski iz Ivanca osvojili su prva mjesta na županijskoj smotri pjevačkih zborova i ansambala Varaždinske županije.

U nedjelju 2. lipnja održana je smotra pjevačkih zborova i ansambala Varaždinske županije u koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Dio zborova i ansambala nastupio je u manifestacijskom, a dio u natjecateljskom dijelu smotre.
Vokalni ansambl Sakcinski pod ravnanjem dirigentice prof. Nade Peček izveo je skladbe Ivana Lukačića „Ex ore infantum“, Antuna Čelara „Proljetna suita“, Emila Cessetta „Koja je zvijezdica“, Zlatka Grgoševića „Posle žetve“ i Borisa Papandopula „Vanjkušac“ uz pratnju prof. Ivana Kolara na klaviru.
KUD „Rudolf Rajter“ pod ravnanjem dirigentske palice prof. Jelene Gotal izveo je skladbe Zoltana Kodalyja „Esti dal“, Zlatka Grgoševića „Na večer“, Rudolfa Rajtera „Hrast“, Josipa Štolcera Slavenskog „Zagorska pesma“ i varaždinskog autora Davora Bobića „Zeleni Jure“.
U natjecateljskom dijelu smotre na državnu smotru plasirali su se u folklornoj kategoriji Pajdašice KUD-a “Anka Ošpuh“ Ludbreg uz vodstvo dirigentice Zdenke Knapić. U kategoriji klasične glazbe vokalni ansambl „Sakcinski“ Ivanec uz vodstvo dirigentice Nade Peček, a u kategoriji majšovitih zborova KUD „Rudolf Rajter“ iz Ivanca uz vodstvo dirigentice Jelene Gotal.
Ivančani su ponovno dokazali da su najbolji pjevači u Varaždinskoj županiji, a pjevanje u Ivancu se vraća na razinu kada je zbor „palio i žario“ na natjecanjima i smotrama. Još jedan fenomen obilježio je ovogodišnju smotru u Varaždinu, a to je da je debitantica prof. Jelena Gotal, koja vodi zbor „Rudolf Rajter“ svega godinu dana, odnijela pobjedu nad doajenima glazbe na našem području.

Izvor:
Foto:

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje