Povežite se s nama

Život i društvo

Ivančanin Srećko Mavrek živi u New Yorku, a dobio je dva značajna priznanja za promociju Hrvatske u iseljeništvu

Objavljeno:

- dana

U subotu, 4. ožujka, su u Bad Homburgu u Njemačkoj proglašeni dobitnici 17. Večernjakovog izbora najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla za nagradu “Večernjakova domovnica 2023. godine”.

Posebno priznanje izvan konkurencije dobio je i bivši varaždinski gimazijalac Srećko Mavrek, inače iz Ivanca, jedan od urednika Hrvatskog radija New York “Glas slobodne Hrvatske”, cijenjen hrvatski lobist i promicatelj hrvatske nacionalne baštine i kulturnih vrijednosti u Americi i diljem svijeta.

Na istom događaju nagrađeni su Joško Gvardiol, Andrej Kramarić, Boris Mikšić i mnogi drugi.

Mavrek je rođen u Varaždinu 1969. godine, a obitelj mu i dalje živi u Ivancu. Majka mu je bila ravnateljica ivanečke osnovne škole. Studirao je u Zagrebu, Pečuhu, Grazu i New Yorku, a bio je je i jedan od istaknutih studentskih vođa na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je na prvim demokratskim studentskim izborima bio izabran u predjsedništvo Studentskog zbora te predstavnika za društveno-humanističko-teološko područje u sveučilišnom Senatu.

Prije odlaska u SAD radio je kao istraživač i predavač na Sveučilištu u Udinama u Italiji, Karl-Franz Sveučilištu u Grazu u Austriji, Sveučilištu u Augsburgu u Njemačkoj i Sveučilištu u Pečuhu u Mađarskoj.

Trenutno radi kao nastavnik plivanja i tjelesnog obrazovanja za New York City Department of Education i kao vanjski predavač za Hostos Community College, City University of New York.

Međunarodno je priznati stručnjak za obrazovanje i bio je službeni predstavnik Kappa Delta Pi International Honor Society in Education u Odjelu za Globalne Komunikacije Ujedinjenih Naroda (UN Department for Global Communications). Primio je niz značajnih nagrada i priznanja među kojima je i 2016. President’s Council on Fitness, Sports & Nutrition Community Leadership Award.

Mavrek pjeva tenor u klapi Astoria, koja se proslavila izvođenjem američke himne na Croatian Heritage Night u Madison Square Gardenu 11. siječnja 2019. godine. Sklada klapsku i svjetsku muziku te svira različite instrumente u Science of Music. Uz to je i dopisnik Hrvatske informativne agencije (HIA), Total Croatia News i CroatiaWeek portala.

Mavrek je primio i priznanje Američko-hrvatskog Kongresa na svečanosti koja je održana u poznatom restoranu Dubrovnik u New Rochelle-u, New York, čiji je vlasnik Lopuđanin Željko Tomić. Svečanosti je prethodila premijera dokumentarnog filma HRT ‘’Ane Mljećka” koji je namijenjen promociji Hrvatske, otoka Mljeta i Nacionalnog parka Mljet u svijetu, a posvećen je tradicionalnom načinu života na Jadranu i hrvatskim otocima prikazujući kulturnu baštinu otoka kroz životopisnu priču Ane Stražičić Rodriguez, poznatu hrvatsku iseljenicu koja već više desetljeća živi i radi u Americi.

Prilikom dodjele priznanja Mavrek se prvenstveno zahvalio cijelom Američko-hrvatskom Kongresu koji je prepoznao njegov doprinos hrvatskoj zajednici u New Yorku, a kazao je i da je za njega osobno bila zaista velika čast naći se između ostalih dobitnika priznanja poput Jere Kursara, Zvonka Crnogorca i svih ostalih koji dugi niz godina svojim dragovoljnim i humanitarnim radom doprinose promociji i ugledu Hrvatske te dobrobiti hrvatske zajednice u New Yorku i New Jerseyu. Kao uvaženi član i novinar Američko-hrvatskog Kongresa, najavio je i da će se poslije ovog priznanja još više uključiti u rad na razini lokalne zajednice i globalno u nizu projekata koje ostvaruje ova cijenjena organzizacija.

Život i društvo

Donosimo popis marljivih učenika iz Varaždinske i Međimurske županije koji su ove godine zaslužili Oskar znanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

oskar znanja

Svečana dodjela Oskar znanja pobjednicima državnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj godini 2022./2023., i učenicima koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima održat će se 13. lipnja u 12 sati u Kongresnoj dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu.

Najveće i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za postignute vrhunske rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, ove se godine dodjeljuje 19. put. Dodjelu Oskar znanja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice županija.

Skulptura Oskar znanja mijenjala se kroz ovih 19 godina. Kreirali su je akademski umjetnici, djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, učenica škole Primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba i studentica Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine skulpturu Oskar znanja izrađuju učenici i učitelji Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Donosimo popisu dobitnika Oskara znanja za Varaždinsku i Međimursku županiju.

Pobjednici državnih natjecanja u znanju

Varaždinska županija

 • Matej Kovačević, informatika, Osnovna škola Tužno, mentorica Gordana Sokol
 • iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec za Sigurno u prometu Martin Galić, Ivano Bruža i Helena Evačić (mentorica Anđelka Barlek) te Sara Spevan iz OŠ Vinica (mentor Branimir Štimec)
 • Zara Manojlović, astronomija, VI. osnovna škola Varaždin, mentor Dario Maltarski
 • Pjevački zbor starije uzrasta OŠ “Uršuline Zvjezdice” Katoličke osnovne škole Svete Uršule, Varaždin, Glazbene svečanosti, mentor Višeslav Jaklin

Međimurska županija

 • Marta Premuš, hrvatski jezik, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentorica Vedrana Močnik
 • Matea Srnec, engleski jezik, Osnovna škola Strahoninec, mentorica Tamara Vidović
 • Marijela Drvoderić, njemački jezik, Srednja škola Čakovec, mentorica Iva David
 • Noa Jambrović, talijanski jezik, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, mentorica Petra Knok
 • Nikola Dolenec, informatika, I. osnovna škola Čakovec, mentorica Ivana Ružić
 • Saša Ovčarić, informatika, I. osnovna škola Čakovec, mentorica Ivana Ružić
 • Gabriel Horvat, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Krešimir Trojko
 • Ema Novak, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Krešimir Trojko
 • Vito Križaić, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Karlo Meglić

Osvajači medalja ili prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima

 • Lana Krog, 19. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (bronca), Prva gimnazija Varaždin, mentorica Tajana Begović
 • Mila Maretić, Prirodoslovna olimpijada Europske unije 2023. (bronca) i 26. Juniorska balkanska matematička olimpijada (JMBO) (bronca), Prva gimnazija Varaždin
 • Emanuel Tukač, 16. Srednjoeurpska matematička olimpijada (MEMO) (srebro), Prva gimnazija Varaždin
 • Marija Dora Marodi, 11. Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO) (srebro), Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec
 • Barbara Kelava, 11. Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO) (bronca), Prva gimnazija Varaždin
 • Juraj Kolarić iz ESS Varaždin i Franko Prikratki iz II. OŠ Varaždin za treće mjesto na RoboCup Junior Bangkok 2023, mentor obojici je Ivica Kolarić

Nastavite čitati

Život i društvo

Kneginečka biciklijada već je 17. put bila lijepo rekreativno druženje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kneginečka biciklijada održana je po 17. puta u utorak, 30. svibnja, povodom Dana državnosti.

Biciklijadu je organizirala Sportska zajednica Općine Gornji Kneginec uz pokroviteljstvo Općine Gornji Kneginec. Ruta biciklijade bila je rekreativnog karaktera ukupne duljine 20 kilometara.

Start biciklijade bio je u 9:30 sati na kneginečkim ribnjacima odakle su biciklisti krenuli nizinskim dijelom općine kroz ulice Turčina, Gornjeg i Donjeg Kneginca te Varaždin Brega. Postaju za osvježenje u šumi Krč organizirala je Udruga vinogradara i voćara „Varaždin Breg“, dok su cijelu trasu osiguravali vatrogasci DVD-a Donji Kneginec i DVD-a Gornji Kneginec te jedno vozilo prometne policije Varaždin.

Jedna od postaja bio je i Trg vlč. Zvonimira Rabuzina u Gornjem Knegincu gdje su sudionici biciklijade, zajedno s čelnicima Općine Gornji Kneginec, položili vijenac ispred spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Okupljene je blagoslovio vlč. Ivica Puškadija.

Cilj kneginečke biciklijade ove godine bio je na kneginečkim ribnjacima gdje su svi sudionici počašćeni hranom i pićem.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje