Povežite se s nama

U fokusu

Ivančani svoje vodovode brane referendumom, Batinić:“Nema pripajanja Ivkom-voda Varkomu“!

Objavljeno:

- dana

Set prijedloga zakona iz domene vodnoga gospodarstva, koji je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike početkom siječnja uputilo na e-savjetovanje, neprihvatljiv je za Grad Ivanec i gradsku komunalnu tvrtku Ivkom.

Tim više što zakonodavac, između ostaloga, derogira jedinice lokalne samouprave koje su vlasnici javnih isporučitelja vodnih usluga, ukazuje Milorad Batinić, ivanečki gradonačelnik i saborski zastupnik, koji u razgovoru za Regionalni tjednik najavljuje konkretne akcije.

Podsjećamo, u javnom savjetovanju do polovice veljače je set zakona koji se odnose na vode, financiranje vodnoga gospodarstva i vodne usluge. U samom prijedlogu teksta Zakona planira se objedinjavanje većih i manjih poduzeća koja se bave isporukom vode, s obzirom na to da na razini Republike Hrvatske ima više od 190 malih opskrbljivača vodom, uz velik broj lokalnih ili mjesnih vodovoda.
Bitka u Saboru
No dio predloženih zakonskih odredbi nije ni u skladu s Ustavom, naglašava Milorad Batinić.

– Temeljem prijedloga Zakona predviđeno je da na razini RH bude između 35 i 40 opskrbljivača vodom, odnosno onih koji će voditi brigu i o odvodnji. Kao predsjednik Skupštine gradske komunalne tvrtke Ivkom-vode d.o.o. i gradonačelnik koji govori u ime stanovnika Grada Ivanca, uputit ću argumentirane primjedbe na spomenuti set zakona kroz javno savjetovanje. Kao predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a, predsjedniku Kuba HDZ-a najavio sam sastanak na kome ću iznijeti primjedbe prije negoli zakon dođe na koordinaciju Vlade. HNS će sigurno biti protiv spornih zakonskih prijedloga, to više što neki od njih sadrže elemente protuustavnosti. Naime, ne možemo se složiti s određenim prijedlozima Zakona, koji sadrži elemente koji nisu u skladu s aktom s najvišom pravnom snagom u RH – rezolutan je Batinić.

Dodao je da se zamjerke prvenstveno odnose na ograničavanje mogućnosti da tvrtka Ivkom-vode (dalje: Ivkom) ostane opskrbljivač na uslužnom području koje se tek treba ustrojiti.

– Intencija Zakona je da javni isporučitelji usluga ne budu oni koji kao trgovačka društva nemaju elemente ekonomske održivosti. Činjenica je da je zakonom predložena granica za uspostavu uslužnih područja s godišnjom isporukom od 2 milijuna metara kubičnih vode. Ivkom je na godišnjoj razini s oko 900.000 m³ vode, iz čega proizlazi da on ne ispunjava kriterije za javnog isporučitelja i da bi se morao pripojiti Varkomu. Međutim, Ivkom vode imaju uhodan i financijski održiv sustav vodoopskrbe, a sredstva se  investiraju u rekonstrukciju cjevovoda i uređenje novih priključaka, održavanje kaptaža, vodosprema i drugo – pojasnio je gradonačelnik.

Ova tvrtka na svom vodoopskrbnom području ima 8632 korisnika vodovoda i 1682 korisnika kanalizacije, a  količina prodane vode lani je iznosila 882.629 metara kubičnih.

Od našeg sugovornika doznajemo da na administrativnom području Grada Ivanca nema nijednog „divljeg“ lokalnog vodovoda te da su svi potrošači priključeni na javni vodoopskrbni sustav.

– S tim se malo tko može pohvaliti u Hrvatskoj. Imali smo prije tri-četiri godine neuređeni lokalni vodovod u Prigorcu, koji je Ivkom preuzeo, ali na način da je odmah napravljen potpuno novi, s cjevovodima i priključcima. Tvrtka raspolaže s kaptažama na šest izvorišta s kapacitetom od 125 litara vode u sekundi, ima razgranatu vodoopskrbnu mrežu dužine oko 440 kilometara, 19 vodosprema s 3600 m³, prepumpne stanice, klorinatore, filtere… Redovito obavljamo monitoring kakvoće i zdravstvene ispravnosti vode za piće. Dosad nije bilo primjedbi i činjenica je da Ivančani piju najkvalitetniju vodu u Varaždinskoj županiji – naglasio je Batinić.
Bez fuzije s Varkomom
Na naše pitanje postoji li ijedan razlog zbog kojeg bi se tvrtka Ivkom trebala pripojiti Varkomu, odgovorio je niječno.

– Smatramo da Ivkom ne treba spajati s Varkomom s obzirom na to da imamo uhodani financijski i ekonomski održiv sustav vodoopskrbe, koji pruža kvalitetnu uslugu korisnicima. To se ogleda i u  novoizgrađenim vodospremama Prigorec i Pilana 2, od kojih je potonja jednim dijelom financirana sredstvima Hrvatskih voda. Tu je i investicija gradnje 1. faze kanalizacije u Bedencu vrijedna 4,36 mil. kn iz EU fondova, a slijedi i gradnja Aglomeracije Ivanec, vrijedne više od 170 mil. kn. Time će se pokrivenost gradskog područja odvodnjom premašiti 65 posto. Grad Ivanec je u suradnji sa svojom komunalnom tvrtkom iznašao i tehničko rješenje za odvodnju za sva ostala domaćinstva u preostalim naseljima u sustavu Ivkom-voda. Imamo više opcija i kroz mini-sustave sanitarne kanalizacije, mehaničke ili biološke pročistače, u idućih sedam godina obuhvatit ćemo oko 95 posto svih naselja na gradskom području – tvrdi Batinić.

Ivkom-vode su, ističe, spomenutim novim vodospremama osigurale kapacitete dovoljne da vodoopskrbom pokriju područje koje je površinom veće od bivše Općine Ivanec. Odnosno, na njezinu bivšem teritoriju može preuzeti kompletan Varkomov vodoopskrbni sustav.

– Naši građani trenutno m³ isporučene vode sa svim naknadama plaćaju 9,37 kuna, što je za više od  jedne kune jeftinije od Varkomove. Još u prvome mandatu (od 2005. godine) dočekao me dio naselja na gradskom području (Jerovec Gornji i Donji, Ribić Breg, Horvatsko) priključenih na Varkomov sustav. No, želja mještana bila je da se priključe na Ivkomov, kako bi pili vodu s Ivančice. Tada je Varkom tvrdio da nemamo dovoljno kapaciteta i mi smo napravili nove vodospreme.

Nakon toga je u dogovoru s ovom varaždinskom komunalnom tvrtkom u sustav spomenutih triju naselja puštena Ivkomova voda. Nažalost, prije dvije godine je promjenom upravljačke strukture Varkoma to naprasno prekinuto. Do danas nismo dobili odgovor zašto je to učinjeno – rekao je ivanečki gradonačelnik.
Planinska voda
Na kraju se osvrnuo i na činjenicu da je najveći otpor najavljenom pripajanju „slabijih“ vodovoda jačima zabilježen u susjednoj Lepoglavi.
– To me ni najmanje ne čudi. Naime, i građani Lepoglave žele piti vodu s Ivančice jer dobro znaju kolika je kvaliteta vode iz samog srca planine. Naša izvorišta su u njezinu podnožju –  Mrzljak, Žgano vino, Šumi… Da bi ta izvorska planinska voda iz netaknute prirode stigla do vodonosnika, treba joj između 7 i 15 godina – zaključio je Milorad Batinić.

Veliko “NE“ brzopletoj centralizaciji vodoopskrbe

– Kao saborski zastupnik poduzet ću kroz redovne procedure sve što je u mojoj moći da se promijene odredbe predloženog Zakona. Uza sve rečeno, treba znati da je pripajanje trgovačkih društava propisano zakonom i zato ne zvuči dobro poruka da je jedno trgovačko društvo samo tako moguće prisiliti da svoju imovinu preda drugom . O sudbini tvrtke Ivkom-vode odlučit će u konačnici sami građani Ivanca. Ako će trebati, izjasnit će se na referendumu žele li pripajanje Ivkomove tvrtke kćeri Varkomu ili ne. Dogodi li se da zakon na izglasavanje bude poslan ovakav kakav je sada, bez nužnih izmjena, sigurno je da ga neću podržati – naglasio je Batinić.
Jasan stav
Dodao je i da smatra neprihvatljivim provođenje centralizacija vodoopskrbe tako da županije određuju iznos naknade za razvoj, kao jedinu lokalnu komponentu cijene vode.

– Očito zakonodavac nije dobro pročitao nadležnost jedinica lokalne samouprave koje su vlasnici javnih isporučitelja vodnih usluga. Deplasirano je uopće o tome govoriti, jer zakonodavac ide linijom manjeg otpora. Naime, ako hipotetski dođe do zamišljenog objedinjavanja vodoopskrbnih sustava, županije bi se postavile kao nekakvi posrednici. Dosad je naknadu za razvoj samostalno određivala svaka JLS i činjenica je da je ona varirala ovisno o potrebama za investiranje u rekonstrukcije vodoopskrbnih i sustava odvodnje. Zalagat ću se da to i dalje ostane u njihovoj nadležnosti jer derogiranje lokalne samouprave i autonomije vlasnika javnih isporučitelja usluga, u najmanju ruku, zvuči kao da su nesposobni – najavljuje daljnje korake Milorad Batinić.

 

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje donosi 10 poslovnih prilika za prijavu njihovom mogućnosti brze prijave! Sretno!

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na poziciju Customer Service Representative (m/ž). Rad se izvršava u Novom Marofu, a rok za prijavu je 06.02.2022. Traži se sistematična i proaktivna osoba sa znanjem talijanskog i engleskog jezika. Prijavite se putem linka.

KTC d.d. zapošljava Kuhara (m/ž) i Konobara (m/ž) u Prelogu. Prijave se zaprimaju do 25.03.2022.  Za rad je potrebna završena srednja stručna sprema. Prijavite se ovdje.

Gradax d.o.o. traži Građevinskog inženjera niskogradnje (m/ž). Prijaviti se možete do 28.02.2022. Podaci za prijavu nalaze se na linku.

Boxmark Leather d.o.o. traži Šivača (m/ž). Mjesta rada su Trnovec Bartolovečki i Zlatar Bistrica. Prijave se zaprimaju do 03.02.2022. Posao uključuje šivanje kožnih navlaka za sjedala u automobilima. Prijavit se možete brzo i jednostavno putem brze prijave.

Čokoland d.o.o. traži trgovačkog predstavnika (m/ž) za izvršavanje rada na području cijele Hrvatske. Prijaviti se možete do 01.02.2022. Traži se kandidat sa izvrsnim prodajnim vještinama, koji je spreman na terenski rad. Prijave se zaprimaju brzo i jednostavno putem brze prijave.

Gi froup Staffing Solutions d.o.o. zapošljava tehničkog agenta sa znanjem njemačkog jezika (m/ž). Rad se izvršava iz udobnosti vlastitog doma. Potrebne su dobre komunikacijske i organizacijske vještine te napredno poznavanje njemačkog jezika. Prijaviti se možete do 04.02.2022. putem linka.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži  Operatera / Blagajnika u kladionici (m/ž). Mjesto rada je Breznički Hum, a rok za prijavu je 31.01.2022. Poslodavac nudi stimulativna primanja uz dodatke za noćni rad, blagdane i nedjelje te rad u ugodnoj atmosferi. Prijavite se brzo i jednostavno ovdje.

Hanjes d.o.o. trži Skladištara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki, Varaždin. Posao obuhvaća pakiranje i obilježavanje proizvoda, pripremu i isporuku robe te utovar i istovar iste. Prijaviti se možete do 31.01.2022. putem brze prijave.

Gi froup Staffing Solutions d.o.o. zapošljava na poziciju Customer Service Representative (m/f). Nude mogućnost rada od kuće, a prijaviti se možete do 04.02.2022. Od kandidata se traži komunikativnost, proaktivnost i komunikativno znanje njemačkog jezika. Prijave se zaprimaju putem linka.

Bistro Barracuda d.o.o. traži Voditelja ugostiteljskog objekta (m/ž) u Prelogu. Prijaviti se možete do 17.02.2022. Za posao je potrebna završena srednja škola u trajanju od 3 godine, a iskustvo je poželjno, no nije uvjet. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Za dodatnu ponudu poslova kliknite na link i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Želimo vam sreću prilikom prijave!

Nastavite čitati

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje