Povežite se s nama

U fokusu

Ivančani svoje vodovode brane referendumom, Batinić:“Nema pripajanja Ivkom-voda Varkomu“!

Objavljeno:

- dana

Set prijedloga zakona iz domene vodnoga gospodarstva, koji je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike početkom siječnja uputilo na e-savjetovanje, neprihvatljiv je za Grad Ivanec i gradsku komunalnu tvrtku Ivkom.

Tim više što zakonodavac, između ostaloga, derogira jedinice lokalne samouprave koje su vlasnici javnih isporučitelja vodnih usluga, ukazuje Milorad Batinić, ivanečki gradonačelnik i saborski zastupnik, koji u razgovoru za Regionalni tjednik najavljuje konkretne akcije.

Podsjećamo, u javnom savjetovanju do polovice veljače je set zakona koji se odnose na vode, financiranje vodnoga gospodarstva i vodne usluge. U samom prijedlogu teksta Zakona planira se objedinjavanje većih i manjih poduzeća koja se bave isporukom vode, s obzirom na to da na razini Republike Hrvatske ima više od 190 malih opskrbljivača vodom, uz velik broj lokalnih ili mjesnih vodovoda.
Bitka u Saboru
No dio predloženih zakonskih odredbi nije ni u skladu s Ustavom, naglašava Milorad Batinić.

– Temeljem prijedloga Zakona predviđeno je da na razini RH bude između 35 i 40 opskrbljivača vodom, odnosno onih koji će voditi brigu i o odvodnji. Kao predsjednik Skupštine gradske komunalne tvrtke Ivkom-vode d.o.o. i gradonačelnik koji govori u ime stanovnika Grada Ivanca, uputit ću argumentirane primjedbe na spomenuti set zakona kroz javno savjetovanje. Kao predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a, predsjedniku Kuba HDZ-a najavio sam sastanak na kome ću iznijeti primjedbe prije negoli zakon dođe na koordinaciju Vlade. HNS će sigurno biti protiv spornih zakonskih prijedloga, to više što neki od njih sadrže elemente protuustavnosti. Naime, ne možemo se složiti s određenim prijedlozima Zakona, koji sadrži elemente koji nisu u skladu s aktom s najvišom pravnom snagom u RH – rezolutan je Batinić.

Dodao je da se zamjerke prvenstveno odnose na ograničavanje mogućnosti da tvrtka Ivkom-vode (dalje: Ivkom) ostane opskrbljivač na uslužnom području koje se tek treba ustrojiti.

– Intencija Zakona je da javni isporučitelji usluga ne budu oni koji kao trgovačka društva nemaju elemente ekonomske održivosti. Činjenica je da je zakonom predložena granica za uspostavu uslužnih područja s godišnjom isporukom od 2 milijuna metara kubičnih vode. Ivkom je na godišnjoj razini s oko 900.000 m³ vode, iz čega proizlazi da on ne ispunjava kriterije za javnog isporučitelja i da bi se morao pripojiti Varkomu. Međutim, Ivkom vode imaju uhodan i financijski održiv sustav vodoopskrbe, a sredstva se  investiraju u rekonstrukciju cjevovoda i uređenje novih priključaka, održavanje kaptaža, vodosprema i drugo – pojasnio je gradonačelnik.

Ova tvrtka na svom vodoopskrbnom području ima 8632 korisnika vodovoda i 1682 korisnika kanalizacije, a  količina prodane vode lani je iznosila 882.629 metara kubičnih.

Od našeg sugovornika doznajemo da na administrativnom području Grada Ivanca nema nijednog „divljeg“ lokalnog vodovoda te da su svi potrošači priključeni na javni vodoopskrbni sustav.

– S tim se malo tko može pohvaliti u Hrvatskoj. Imali smo prije tri-četiri godine neuređeni lokalni vodovod u Prigorcu, koji je Ivkom preuzeo, ali na način da je odmah napravljen potpuno novi, s cjevovodima i priključcima. Tvrtka raspolaže s kaptažama na šest izvorišta s kapacitetom od 125 litara vode u sekundi, ima razgranatu vodoopskrbnu mrežu dužine oko 440 kilometara, 19 vodosprema s 3600 m³, prepumpne stanice, klorinatore, filtere… Redovito obavljamo monitoring kakvoće i zdravstvene ispravnosti vode za piće. Dosad nije bilo primjedbi i činjenica je da Ivančani piju najkvalitetniju vodu u Varaždinskoj županiji – naglasio je Batinić.
Bez fuzije s Varkomom
Na naše pitanje postoji li ijedan razlog zbog kojeg bi se tvrtka Ivkom trebala pripojiti Varkomu, odgovorio je niječno.

– Smatramo da Ivkom ne treba spajati s Varkomom s obzirom na to da imamo uhodani financijski i ekonomski održiv sustav vodoopskrbe, koji pruža kvalitetnu uslugu korisnicima. To se ogleda i u  novoizgrađenim vodospremama Prigorec i Pilana 2, od kojih je potonja jednim dijelom financirana sredstvima Hrvatskih voda. Tu je i investicija gradnje 1. faze kanalizacije u Bedencu vrijedna 4,36 mil. kn iz EU fondova, a slijedi i gradnja Aglomeracije Ivanec, vrijedne više od 170 mil. kn. Time će se pokrivenost gradskog područja odvodnjom premašiti 65 posto. Grad Ivanec je u suradnji sa svojom komunalnom tvrtkom iznašao i tehničko rješenje za odvodnju za sva ostala domaćinstva u preostalim naseljima u sustavu Ivkom-voda. Imamo više opcija i kroz mini-sustave sanitarne kanalizacije, mehaničke ili biološke pročistače, u idućih sedam godina obuhvatit ćemo oko 95 posto svih naselja na gradskom području – tvrdi Batinić.

Ivkom-vode su, ističe, spomenutim novim vodospremama osigurale kapacitete dovoljne da vodoopskrbom pokriju područje koje je površinom veće od bivše Općine Ivanec. Odnosno, na njezinu bivšem teritoriju može preuzeti kompletan Varkomov vodoopskrbni sustav.

– Naši građani trenutno m³ isporučene vode sa svim naknadama plaćaju 9,37 kuna, što je za više od  jedne kune jeftinije od Varkomove. Još u prvome mandatu (od 2005. godine) dočekao me dio naselja na gradskom području (Jerovec Gornji i Donji, Ribić Breg, Horvatsko) priključenih na Varkomov sustav. No, želja mještana bila je da se priključe na Ivkomov, kako bi pili vodu s Ivančice. Tada je Varkom tvrdio da nemamo dovoljno kapaciteta i mi smo napravili nove vodospreme.

Nakon toga je u dogovoru s ovom varaždinskom komunalnom tvrtkom u sustav spomenutih triju naselja puštena Ivkomova voda. Nažalost, prije dvije godine je promjenom upravljačke strukture Varkoma to naprasno prekinuto. Do danas nismo dobili odgovor zašto je to učinjeno – rekao je ivanečki gradonačelnik.
Planinska voda
Na kraju se osvrnuo i na činjenicu da je najveći otpor najavljenom pripajanju „slabijih“ vodovoda jačima zabilježen u susjednoj Lepoglavi.
– To me ni najmanje ne čudi. Naime, i građani Lepoglave žele piti vodu s Ivančice jer dobro znaju kolika je kvaliteta vode iz samog srca planine. Naša izvorišta su u njezinu podnožju –  Mrzljak, Žgano vino, Šumi… Da bi ta izvorska planinska voda iz netaknute prirode stigla do vodonosnika, treba joj između 7 i 15 godina – zaključio je Milorad Batinić.

Veliko “NE“ brzopletoj centralizaciji vodoopskrbe

– Kao saborski zastupnik poduzet ću kroz redovne procedure sve što je u mojoj moći da se promijene odredbe predloženog Zakona. Uza sve rečeno, treba znati da je pripajanje trgovačkih društava propisano zakonom i zato ne zvuči dobro poruka da je jedno trgovačko društvo samo tako moguće prisiliti da svoju imovinu preda drugom . O sudbini tvrtke Ivkom-vode odlučit će u konačnici sami građani Ivanca. Ako će trebati, izjasnit će se na referendumu žele li pripajanje Ivkomove tvrtke kćeri Varkomu ili ne. Dogodi li se da zakon na izglasavanje bude poslan ovakav kakav je sada, bez nužnih izmjena, sigurno je da ga neću podržati – naglasio je Batinić.
Jasan stav
Dodao je i da smatra neprihvatljivim provođenje centralizacija vodoopskrbe tako da županije određuju iznos naknade za razvoj, kao jedinu lokalnu komponentu cijene vode.

– Očito zakonodavac nije dobro pročitao nadležnost jedinica lokalne samouprave koje su vlasnici javnih isporučitelja vodnih usluga. Deplasirano je uopće o tome govoriti, jer zakonodavac ide linijom manjeg otpora. Naime, ako hipotetski dođe do zamišljenog objedinjavanja vodoopskrbnih sustava, županije bi se postavile kao nekakvi posrednici. Dosad je naknadu za razvoj samostalno određivala svaka JLS i činjenica je da je ona varirala ovisno o potrebama za investiranje u rekonstrukcije vodoopskrbnih i sustava odvodnje. Zalagat ću se da to i dalje ostane u njihovoj nadležnosti jer derogiranje lokalne samouprave i autonomije vlasnika javnih isporučitelja usluga, u najmanju ruku, zvuči kao da su nesposobni – najavljuje daljnje korake Milorad Batinić.

 

U fokusu

Demograf Stjepan Šterc: Hrvatska demografskim prirodnim putem i iseljavanjem nestaje svom silinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da Hrvatska još uvijek nema migracijsku politiku, kako bi ona uopće trebala izgledati pitali smo demografa Stjepana Šterca, inače predstojnika Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Hrvatskim studijima.

>> Građani se žalili na pijančevanje i bludničenje stranih radnika, PU varaždinska: Nemamo ništa evidentirano

Među ostalim, demograf kaže da treba uzeti u obzir i velike kontinentalne razlike, ali i depopulaciju.

– Demografska i uža migracijska problematika po svim dosadašnjim trendovima i pokazateljima sasvim će sigurno postati ključna problematika hrvatske, europske pa i svjetske budućnosti. Pogotovo jer će svoje izravne odraze imati na društvenu i prostornu uređenost te gospodarski i ukupni razvoj. Velike kontinentalne razlike u populacijskoj reprodukciji s jedne strane i u depopulaciji s druge strane do kraja će stoljeća uvjetovati migracije i to primarno iz afričkih i azijskih reprodukcijski postojanih zemalja prema Europi, koja će po procjenama stručnjaka UN-a izgubiti i do 90 milijuna stanovnika – smatra Šterc.

Dodaje da bi se migracijska politika trebala temeljiti na znanstvenim zakonitostima, procjenama i rješenjima umjesto političkih.

– Posebno to vrijedi za Hrvatsku koja demografski prirodnim putem i iseljavanjem nestaje svom silinom. Hrvatska još nema migracijsku politiku, a to što ju osmišljavaju gotovo isključivo u Ministarstvu unutrašnjih poslova s poslodavcima (po njihovim potrebama za radnom snagom) i javnosti nepoznatim nazovimo stručnjacima samo pokazuje ozbiljnost pristupa – navodi demograf.

Kaže da je veliki problem što iz Hrvatske odlaze mladi i obrazovani, ali i obitelji s djecom.

– Službena hrvatska statistika potvrđuje kako je u Hrvatskoj prije tri godine počela supstitucija stanovništva s oko 40 000 iseljenih i isto toliko useljenih, uz činjenicu da iz Hrvatske iseljava uglavnom mlado i obrazovano stanovništvo i mlade obitelji s djecom, a useljava hrvatskom gospodarstvu potrebna radna snaga koja uglavnom ne sudjeluje u reprodukciji i obnovi stanovništva pomlađivanjem djecom – kaže Šterc.

Vidljivo je kako imamo sve više radnika iz Nepala, Indije, Filipina…, a posebno je to vidljivo na sjeveru Hrvatske.

– Populacija je to prevladavajuće samačka koja se vrlo teško prilagođava načinu života nove sredine pa je njihova funkcionalna prilagodba otežana, usporena ili se uopće ne dostiže. Pritom se ne uvažava osnovna zakonitost migriranja – funkcionalno prilagođavanje načinu života tijekom radnog dana, dok u ostalom dijelu dana mogu upražnjavati svoje vjerske, kulturne, jezične i slične navike. Politički se na problem prvenstveno gleda jednosmjerno, dok se obaveze dolazeće populacije prema novoj društvenoj i prostornoj sredini praktički u političkom djelovanju niti ne spominju. Zatvorenost imigracijske radne populacije ostaje trajan problem pa nije nikakvo čudo pojava zabrinutosti domicilnog stanovništva – smatra demograf.

Demografska situacija u Hrvatskoj općenito nije dobra, blago rečeno, dodaje Šterc.

– Silina prirodnog pada hrvatske domicilne populacije, silina vanjskih odlazaka, procesi starenja, brojni odlasci učenika osnovnih i srednjih škola i slične demografske negativnosti izravno su počele utjecati na neuređenost hrvatskog društva, prostornu prazninu, osnovne sustave u državi i konačno na ukupni razvoj zemlje. Iako se sa svih političkih govornica uvijek po potrebi naglašava strateška važnost demografske problematike, Hrvatska još uvijek nema smislene, funkcionalne i razvojne demografske i migracijske politike, a vidimo kako ju već poduže osmišljavaju primarno s političkog, a ne znanstvenog diskursa. Točno je potvrditi, da Hrvatska još uvijek nije spremna za demografske i migracijske izazove – ističe Šterc.

Kako sačuvati gospodarstvo i zadržati mlade u ovakvim demografskim i političkim negativnostima postaje ključno pitanje.

– Rješavanje tog problema mora se voditi znanstvenom logikom te granskim i regionalnim poticajnim modelima, posebno poreznim. Hrvatska bi odmah trebala početi osmišljavati i provoditi oba revitalizacijska modela: klasični poticajni populacijski (uz standardne demografske poticaje dječjim doplatcima, porodiljskim naknadama, izravnim financijskim davanjima, zaštitom majki i rodilja, a nužno je mlade poticati stupanjem u brak, jer se unatoč modernizmu još uvijek više od 80 % djece rađa iz brakova) i selektivni imigracijski, primarno s identitetskom, uglavnom iseljeničkom populacijom. Prvi je model dugotrajniji, a s drugim selektivnim, planskim i racionalnim, demografska revitalizacija počinje odmah, jer u migracijama uglavnom sudjeluju i mlade obitelji s djecom – kaže Šterc.

Navodi i činjenicu da investicije hrvatskog iseljeništva i dalje premašuju strana ulaganja u Hrvatskoj.

– Posebno treba naglasiti kako selektivna imigracija ne počinje s političkim pozivima na povratak, već s investicijama hrvatskog iseljeništva čiji se investicijski godišnji potencijal procjenjuje prema njihovim godišnjim doznakama svojima u Hrvatskoj čak na preko 50 milijardi kuna. Visina je, naime, doznaka hrvatskog iseljeništva na godišnjoj razini gotovo 20 milijardi kuna prema podacima Svjetske banke i Narodne banke Hrvatske, a to je više od svih stranih ulaganja u Hrvatsku također na godišnjoj razini. Selektivna imigracija ne isključuje identitetsku migraciju, samo što bi ona trebala biti planska i racionalna. Problem nije razine složenosti puta u nepoznatu galaksiju, već je za njegovo provođenje potrebna politička volja – zaključuje Šterc.

Nastavite čitati

U fokusu

Rezultati nadzora u ŽB Čakovec: “Propusta nije bilo, niti je sestra hranila mrtvu pacijenticu. Hoće li se netko sada ispričati Bolnici?”

Objavljeno:

- dana

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U petak, 27. siječnja, u prostorijama ravnateljstva Županijske bolnice Čakovec održana je konferencija za medije na kojoj su izneseni rezultati unutarnjeg nadzora koji je proveden zbog pritužbi Ane Novak, kćeri pacijentice koja je zaprimljena i medicinski obrađivana u čakovečkoj Bolnici.

Naime, Ana Novak podnijela je pritužbu na neprofesionalno ponašanje osoblja Odjela za gastroenterologiju i opću internu medicinu prema njezinoj majci tijekom njezinog boravka na Odjelu. Svoje je nezadovoljstvo iznijela i na društvenim mrežama, a neprovjerene tvrdnje brzo su se proširile medijskim prostorom.

>>Županijska bolnica Čakovec ispričala se Ani Novak zbog neugodnih situacija koje su doživjele ona i njezina majka

Ondje je, osim nezadovoljstva zbog tretmana njezine majke, tvrdila i da je medicinska sestra hranila preminulu pacijenticu koja je boravila u sobi zajedno s njezinom majkom, čemu je navodno Ana Novak „svjedočila“ jer je tom prilikom bila u posjetu svojoj majci, no to u pisanoj pritužbi Bolnici nije navela. To je izazvalo veliko zanimanje javnosti i to je postao glavni „slučaj“, rekao je ravnatelj ŽB Čakovec Igor Šegović.

Rezultati nadzora pokazali su da to nije točno i da je nanesena velika šteta ugledu Bolnice i povjerenju pacijenata u medicinsko osoblje. Pokazalo se također da nije bilo propusta u tretmanu pacijentice, majke Ane Novak, već da je bilo određenih poteškoća u komunikaciji, što je detaljno objašnjeno na konferenciji za medije.

Rezultati nadzora Povjerenstva za izvanredni nadzor, koje je naveo ravnatelj Šegović, su sljedeći:

1. Pacijentica N.D. zaprimljena je na OHBP, gdje je u najkraćem vremenskom periodu pregledana, postavljena je radna dijagnoza s obzirom na njezino zdravstveno stanje, a o čemu su obaviješteni i sama pacijentica i njezina kćer. S obzirom na to da je gđa Novak javno rekla o čemu se radi, možemo i mi ponoviti da je gđa došla na pregled radi kašlja, a otkriven je tumor trbuha. I sigurno tumor nije otkriven slučajno kao što se piše, nego zahvaljujući stručnosti i kvalitetom pregledu u OHBP-u. S obzirom na potrebu provođenja daljnjih postupaka, pacijentica je smještena na Odjel za gastroenterologiju i opću internu medicinu gdje su napravljeni svi dijagnostičko terapijski postupci koji su bili potrebni za daljnje liječenje i zbrinjavanje pacijentice.

2. Po primitku pritužbe gđe Novak vezano za zbrinjavanje njezine majke na Odjelu za gastroenterologiju, Bolnica je vrlo ozbiljno pristupila rješavanju pritužbe. Gđa Novak je o zdravstvenom stanju svoje majke razgovarala s voditeljicom Jedinice za kvalitetu dr. Renatom Pongrac koja ju je osobno odvela do Voditeljice Odjela za gastroenterologiju dr. Maše Bel te je gđa Ana Novak pozvana na sastanak u bolnicu. Također se sastao Stručni kolegij Odjela i pokrenut je unutarnji nadzor nad postupcima zdravstvenih djelatnika prozvanog Odjela vezano uz tijek boravka na Odjelu pacijentice N.D.

3. Povjerenstvo za unutarnji nadzor utvrdilo je da NEMA propusta u dijagnostičko terapijskom zbrinjavanju pacijentice N.D. i da je pacijentica liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke. Utvrdilo se da je njezino fizičko stanje prilikom otpusta iz bolnice bilo sukladno i očekivano s obzirom na postavljenu dijagnozu i učinjeno liječenje.

4. Važno je naglasiti da se sama pacijentica nikad nije požalila niti medicinskim sestrama, odnosno tehničarima, niti liječnicima koji su je svakodnevno posjećivali u više navrata.

5. Povjerenstvo se osvrnulo i na tvrdnje gđe Novak koje je iznijela medijima, a to su da je medicinska sestra odjela gastroenterologije hranila „mrtvu pacijenticu“ koja se nalazila u istoj sobi kao i njezina majka, a za koje se utvrdilo da su NETOČNE. Ipak smatramo da školovano medicinsko osoblje zna o tome više od laika.

Ravnatelj Šegović rekao je i da je o svemu obaviješteno Ministarstvo zdravstva te da se nada da će poslati svoju neovisnu inspekciju.

– Ono što želim naglasiti je kako nitko u našoj bolnici ne bježi od preuzimanja odgovornosti vezano za propuste u komunikaciji koji su se desili između zdravstvenih radnika na Odjelu za gastroenterologiju i kćeri pacijentice. Posebno napominjem da su sve pritužbe Ane Novak saslušane, uvažene i provjerene. Na Odjelu za gastroenterologiju i opću internu medicinu poduzeti su koraci u cilju poboljšanja komunikacije s pacijentima kao i u cijeloj bolnici, gdje se kontinuirano radi na edukaciji i unapređenju komunikacijskih vještina u cilju poboljšanja komunikacije između djelatnika, pacijenata i njihovih obitelji – rekao je Šegović i dodao da je pacijent na prvom mjestu te da se Bolnici nije teško ispričati ako je pogriješila, ali da isto očekuje i od drugih kada napadnu osoblje, odjel ili Bolnicu, a napad se pokaže neutemeljenim.

– Mi shvaćamo da su ljudi posebno emotivni kad su njima najmiliji bolesni, pa osoblje Bolnice ponekad i trpi uvrede na svoj račun, što nije lako podnijeti. Medicinske sestre i tehničari su ponekad izloženi napadima jer su stalno uz pacijente. No, i to ima svoje granice, a smatramo da ih je postupanje gđe. Novak daleko prešlo. Ne samo da je dovela u pitanje ugled Bolnice nego i osnovnu stručnost osoblja kad je rekla da je sestra hranila mrtvu ženu. Ne, nije se hranilo mrtvu ženu, ona je preminula kasnije. O tome kako se osjećala medicinska sestra koja je za to optužena ne trebam ni govoriti. Možete zamisliti ili pretpostaviti kako se osjećala kada je u medijima čitala izjavu gđe Novak da je hranila mrtvu pacijenticu, kada su je nazivali kolege i pitali isto pitanje. Svaki profesionalac zna što znači optužiti ga da neodgovorno radi svoj posao – istaknuo je još ravnatelj.

Više informacija o tome rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn.

– Nakon unutarnjeg nadzora utvrđeno je da je medicinska sestra hranila palijativnu pacijenticu koja je bila živa u trenutku hranjenja. Temeljem iskaza djelatnika potkrijepljenih medicinskom dokumentacijom smrt bolesnice je nastupila nakon hranjenja i to za vrijeme prisutnosti medicinske sestre koja je evidentirala postupke u sestrinsku dokumentaciju, a koje je prethodno obavljala kod pacijentice. O smrtnom ishodu obavijestila je kolege i liječnika. Palijativna pacijentica u to vrijeme nije primala infuzijsku terapiju, što je utvrđeno uvidom u medicinsku dokumentaciju, već je pacijentici nakon hranjenja postavljen gravitacijski sistem za kontinuiranu rehidraciju – rekla je Korent.

Žaljenje zbog svega navedenog izrazio je i pomoćnik za kvalitetu ŽB Čakovec Sven Pal, dr. med., spec. dječje kirurgije.

– Svi djelatnici naše ustanove polažu izrazite napore kako bi svakodnevno zbrinulo nekoliko stotina pacijenata. Vezano uz kvalitetu, nakon pritužbe zaprimljene dana 9. siječnja primili smo gospođu Anu Novak osobno u našoj ustanovi te dogovorili razgovor s voditeljicom Odjela dr. Mašom Bel dana 10. siječnja. Također, sukladno internoj proceduri, zatražena su očitovanja od svih dionika unutar sustava te je gospođi Novak odgovoreno u zakonskom roku. Također, s obzirom na napise na društvenim mrežama, gospođu Novak primio je i ravnatelj na sastanku na kojem su prisustvovali glavna sestra Odjela za gastroenterologije i opće interne medicine, voditeljica odjela, glavna sestra službe internističkih djelatnosti, pročelnik službe internističkih djelatnosti, voditeljica jedinice za kvalitetu, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, pomoćnica ravnatelja za pravne poslove te zamjenik ravnatelja. Gospođu Novak se saslušalo vezano uz njezino nezadovoljstvo te su se ponudila određena rješenja. U 2022. godini primljene su i obrađene 93 pritužbe te 20 pohvala i oko 150 pohvala upisano je u knjigu pohvala. Sve su zaprimljene pritužbe provjerene, obrađene i dogovorene te su u slučaju pronalaska nesukladnosti provedene korektivne mjere – rekao je, među ostalim, dr. Pal i dodao:

– Odstupanja koja postoje najčešće su komunikacijske prirode, ali nikada nisu rezultat zle namjere. Svima nam je u fokusu upravo pacijent i njegovo ozdravljenje, odnosno boljitak.

Na konferenciji za medije navedeno je i da se Bolnica eventualne nesporazume u komunikaciji trudi smanjiti na najmanju moguću razinu, stoga djelatnici polaze tečajeve komunikacijskih vještina i za smanjenje stresa na radnome mjestu.

Ravnatelj se zahvalio medijima koji su se informirali o slučaju i istaknuo da žalosti činjenica da su neki mediji prenijeli osobnu objavu Ane Novak bez prethodnog utvrđivanja svih činjenica.

– Hoće li se neki sada ispričati Županijskoj bolnici Čakovec i svim njezinim djelatnicima za slučaj kojega nema? Hoćete li se ispričati za štetu koja je nanesena Bolnici koja svoj ugleda gradi više od 100 godina, a koji se tako lako može oštetiti zahvaljujući širenju i prenošenju neprovjerenih informacija? – pita se Šegović i dodaje da je način razgovora gđe Ane Novak neprihvatljiv.

– Naravno da razumijemo stres i strah kod pacijenata ili njihovih obitelji u vrijeme kad se bore s bolestima, razumijemo da se u takvim životnim situacijama mnogo toga kaže i u afektu. Pritisak javnosti na zdravstvene djelatnike sve je veći, a ne razmišlja se o mentalnom zdravlju već ionako umornih i preopterećenih djelatnika. No svi zajedno ovaj puta moramo stati u obranu naše Bolnice i naših djelatnika koji svakodnevno daju sve od sebe da ubrzaju oporavak i boravak u bolnici učine što manje stresnim. Pozitivna iskustva naših pacijenata i trud djelatnika zaslužuje da ne budu u sjeni ovog događaja jer njih je ipak puno više nego ovih manje lijepih. Postoje mnogobrojni kanali za pritužbe prema medicinskom osoblju, a društvene mreže i daljnje prenošenje netočnih i neprovjerenih informacija kroz medije izaziva nepovjerenje kod pacijenata, a istovremeno povećava stres zdravstvenih djelatnika. Županijska bolnice Čakovec zajedno s osnivačem kroz sva ulaganja i neprestani trud svih djelatnika je tu zbog svakog Međimurca kako bi imao dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb i zaštitu. Zato pozivam sve ljude bez straha koriste usluge naše bolnice i osjećaju se sigurno u bolnici – zaključio je ravnatelj Igor Šegović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje