I ove godine 14. lipnja će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi kako bi se povećala svijest o važnosti redovitog dobrovoljnog darivanja krvi i prepoznavanje doprinosa dobrovoljnih neplaćenih davatelja krvi u spašavanju života te poboljšanju zdravlja.

”Sigurna krv spašava živote” , pod sloganom ”Daruj krv i učini svijet zdravijim.”

Ideja je usredotočiti se na doprinos koji pojedinac dobrovoljni darivatelj krv može dati za poboljšanje zdravlja svih ostalih u zajednici. Kontinuirano dobrovoljno davanje krvi potrebno je u cijelom svijetu u normalnim i hitnim situacijama, kako bi se pojedincima i zajednicama osigurao pristup sigurnoj, provjerenoj krvi i krvnim pripravcima.

Ovo je prilika kad se iskazuje zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac ali i zajednica imaju mogućnost, u slučaju potrebe, za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvlju i krvnim pripravcima.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec jedno je od onih koje se mogu pohvaliti iznimnim angažiranjem na organiziranju akcija DDK. Ovo društvo je od 1. siječnja do 9. lipnja 2020.  rganiziralo 7 akcija darivanja krvi.

Pritom je prikupilo 325 doza krvi, a na Transfuzijskoj službi Varaždin prikupljeno je još 478 doza krvi od darivatelja s područja GDCK Ivanec. Odnosno, u spomenutom razdoblju prikupljene su ukupno 803 doze krvi.

Također, u svibnju povodom Tjedna Crvenog križa i sada povodom Svjetskog dana Crvenog križa darivateljima krvi dostavljeno je na njihovu kućnu adresu ukupno 135 zahvalnica za darovanu krv i to: 95 zahvalnica za 1.,10.,20.,30. i 40 darivanje (muškarcima), te 40 zahvalnica za 1.,5.,10.,20., i 25. darivanje (ženama), sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa.

Komentari

Komentara