Povežite se s nama

Život i društvo

Ivančanka Rene Neuberg – Jagetić sudjelovala na Međunarodnoj olimpijadi znanja iz njemačkog jezika

Objavljeno:

- dana

Ivanečka osnovna škola prvi je puta u svojoj povijesti imala svoje predstavnike na Međunarodnoj olimpijadi znanja iz njemačkog jezika.

U elitnom društvu 140 najboljih učenika svijeta iz njemačkog jezika našla se Ivančanka Rene Neuberg – Jagetić.

Učenica ivanečke Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog sa svojom mentoricom, profesoricom Ivanom Matić te kolegicom Deom Tešanić, učenicom 3. razreda XV. zagrebačke gimnazije, od 15. do 28. srpnja sudjelovala je na najvećem svjetskom natjecanju iz njemačkog jezika.

Olimpijada je ove  godine održana u Freiburgu, u Njemačkoj, a organizirala ju je Međunarodna udruga profesora i učitelja njemačkoga jezika (Internationaler Deutschlehrerinnen – und Deutschlehrerverband e.V. (IDV))  te Goethe Institut Deutschland uz pokroviteljstvo njemačkih izdavačkih kuća Cornelsen, Klett i Huber.

Natjecanje se sastojalo od tri dijela. Prvi dio odnosio se na pisano izražavanje na zadanu temu gdje su učenici morali napisati članak i izraditi kolaž. Drugi dio natjecanja obuhvaćao je grupni rad, a učenici su morali osmisliti vlastitu prezentaciju na temu sporta. Treći dio natjecanja učenicima je dao najviše prostora za domišljatost i kreativnost jer su sami morali osmisliti, nacrtati i prezentirati priču.

Olimpijada je okupila sudionike iz 74 zemlje svijeta. Svi sudionici morali su svojim kolegama, olimpijcima predstaviti svoju zemlju. Našim je predstavnicama to prošlo izvrsno te su zaradile gromoglasan pljesak svih prisutnih tijekom cijelog izlaganja.

Važno je istaknuti kako su se hrvatske predstavnice natjecale prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike u najvišoj i najtežoj, B2 kategoriji.

U svakoj kategoriji odabirana su prva tri mjesta, dok ostala mjesta nisu bila rangirana.

Sudjelovanje na Olimpijadi znanja učenice su izborile svojim dosadašnjim rezultatima. Naime, Rene je državna viceprvakinja, a Ivanec se može ponositi i državnom prvakinjom Estellom Veronikom Grubač, koja je bila spriječena sudjelovati na ovom prestižnom natjecanju.

Profesorica Ivana Matić u sklopu održane Olimpijade sudjelovala je na seminaru za profesore njemačkoga jezika.

– Ovo je bila izvrsna prilika za razmjenu iskustava i znanja s kolegama iz svih krajeva svijeta. Obrađivali smo razne teme vezane uz bolju organizaciju nastave stranih jezika. Razgovarali smo o mogućim novim projektima i suradnji. Svi zajedno stekli smo mnogo novih prijatelja te jedno veliko i vrijedno iskustvo, koje ćemo pamtiti cijeli život. Drago mi je što su učenice imale priliku dva tjedna živjeti u njemačkom govornom području te upoznati njihove običaje i kulturu – istaknula je profesorica  Ivana Matić.

Život i društvo

U Maruševcu javna tribina o zdravlju povodom Dana narcisa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu javnozdravstvene kampanje Dan narcisa 25. ožujka, Udruga žena Maruša i Općina Maruševec organiziraju javnu tribinu o zdravlju.

Tribina se organizira s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Dan narcisa ujedno je prilika da se pruži podrška svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu te osvijesti operirane pacijente o mogućnosti rekonstrukcije dojke, ali i naglasi važnost pregleda od najranije mladosti te stekne navika redovitih samopregleda dojki.

U sklopu ovog javnozdravstvenog skupa bit će riječi i o kardiovaskularnom sustavu, kontroli prostate te edukaciji djece i njihovog pravilnog zdravstvenog usmjeravanja od ranih školskih dana. Također, sudionici skupa moći će prekontrolirati tlak i šećer.

Na javnoj tribini koja će se održati u prostorijama Općine Maruševec u subotu, 25. ožujka ove godine od 11 sati govoriti će:

  • Marija Hrašćanec – Mammae klub Varaždin, prikaz samopregleda na torzu, važnost i uloga udruge, psiho pomoć i podrška oboljelima,
  • dr. Dorotea Bosilj – Opća bolnica Varaždin; o bolesti dojke, važnosti pregleda i mogućnosti rekonstrukcije,
  • dr. Sunčana Milić – obiteljska medicina; prostata, važnost pregleda i odaziva na preglede nacionalnog programa,
  • dr. Marko Šrajbek – Dom zdravlja Varaždinske županije; srce, krvne žile, masnoća, tlak, važnost higijene/virusi,
  • Anica Kolenko – Dom zdravlja Varaždinske županije; energetska pića, pretilost, sol, tekućina, pušenje i droge,
  • BioGnost d.o.o. – farmaceutska tvrtka; prezentacija prijenosnog EKG aparata i demonstraciju istog uz mjerenje tlaka,
  • Učence i učenici Srednje škole Maruševec – praktični dio uz mjerenje tlaka i šećera.

Tom će prigodom članice Udruge žena Maruša dijeliti narcise uz dobrovoljni prilog koji će se predati Mammae klubu Varaždin za pomoć oboljelima i liječenima od raka dojke.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za uređenje Belih kipi Gradu Varaždinu odobrena bespovratna sredstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Varaždinu i Razvojnoj agenciji Sjever DAN odobreno je sufinanciranje uređenja prostora Beli kipi putem projekta LIFE Bauhausing Europe u iznosu od 669.873,50 eura, odnosno 368.026,50 eura bespovratnih sredstva.

Zajedno s osiguranim sredstvima iz obveznica, u sljedećih 48 mjeseci trajanja projekta, kroz više njegovih faza, sredstva će se utrošiti na: sudjelovanje zainteresiranih građana, udruga i institucija u razradi idejnog rješenja, izradu projektne dokumentacije i izdavanje potrebnih akata za građenje, zelenu javnu nabavu za izvođenje radova, izvođenje radova na adaptaciji i uređenju odabranog objekta, okoliša uz objekt te monitoring u smislu utjecaja projekta na zajednicu.

– Zadovoljan sam što smo među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznali inicijativu Europske unije pod nazivom Novi europski Bauhaus, aplicirali zanimljivim projektom i za njega uspjeli dobiti čak 60 posto bespovratnih sredstava, odnosno sufinanciranje za više faza projekta uređenja Belih kipi. To je popriličan iznos ako se prisjetimo da je bivša vlast cijeli projekt Belih kipi htjela financirati iz obveznica Grada Varaždina. U suradnji sa zainteresiranim partnerima, energetski ćemo obnoviti i urediti jedan od postojećih hangara i okolni prostor u sportsko-rekreacijsko-edukativni centar koji će biti u korist svih građana – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Grad Varaždin je u listopadu 2022. godine u suradnji s 11 partnera iz Španjolske, Mađarske, Latvije i Hrvatske prijavio projekt uređenja Belih kipi na temelju idejnog projekta dostavljenog Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a kojim se planira rekonstrukcija bivših vojnih hangara u prostor namijenjen za sport i rekreaciju. Podsjećamo, Grad Varaždin je 2020. godine s Ministarstvom sklopio Ugovor o darovanju Gradu Varaždinu nekretnine – bivšeg vojnog skladišta Pri beli kipi namijenjenog razvoju sportsko-rekreacijskog centra.

Tema projekta je cirkularna ekonomija i kvaliteta života, a cilj projekta je u suradnji s budućim korisnicima definirati potrebne sadržaje i budući izgled jednog od postojećih vojnih hangara te okoliša, na temelju vrijednosti Novog europskog Bauhausa – održivosti, estetike i uključivosti.

Projekt su zasad podržale Udruga nordijskog hodanja i pješačenja „Drava“, Udruga škole u prirodi „Virtus“, Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“, Gradski muzej Varaždin (Prirodoslovni odjel) i JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, streličarski klub „Cekin“ i rafting klub „Matis“, a slijede razgovori i s ostalom zainteresiranom javnošću.

Na razini projektne mreže, cilj je pokrenuti proces transformacije u pet različitih europskih kvartova gradova Cartagene, Murcie, Adazia, Budimpešte i Varaždina, prateći principe NEB-a te pokazati da se ovaj pristup može primijeniti na bilo koji prostor bez obzira na njegovu veličinu, ruralni ili urbani karakter, urbane izazove ili procese degradacije kroz koje je prošao kako bi se stvorio uključiv, održiv i lijep prostor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje