Povežite se s nama

Glazba

Ivanec i Lepoglava – novi partneri u projektu

Objavljeno:

- dana

Varaždin, kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Grad Varaždin, kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, dobio je nova dva grada – partnera u ovom europskom projektu: gradove Lepoglavu i Ivanec.

– Grad Lepoglava počašćen je pozivom Varaždina da se kao grad – partner pridružio ovom hvalevrijednom projektu. Lepoglava je grad duge i bogate povijesti, grad koji je ponosan na svoju tradiciju i bogatu povijesnu i kulturnu baštinu. Naša je čipka na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, a sudjelovanjem u ovom projektu dodatno ćemo obogatiti našu kulturnu ponudu te uspješnije promovirati našu kulturnu ponudu i buduće projekte, kakav je Centar za kulturu i baštinu, kojeg planiramo urediti i novcem iz fondova Europske unije – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Na predstavljanju projekta u Lepoglavi  zamjenik varaždinskog gradonačelnika  Vjeran Radelić posebno je  istaknuo regionalni pristup te mogućnosti koje takvo regionalno povezivanje gradova – partnera pruža u promociji kulturne, turističke i gospodarske ponude hrvatskog sjevera.

Raymond Rojnik, voditelj projekta kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, osvrnuo se na europsku dimenziju ovog projekta te najavio inovativni pristup Varaždina i gradova – partnera u kandidaturi za ovu europsku priredbu.

Sudjelovanje u projektu Europska prijestolnica kulture najavio je i Grad Ivanec, čiji je dogradonačelnik Čedomir Bračko, istaknuo kako upravo kroz ovaj projekt grad Ivanec može učinkovitije realizirati projekte planirane u razvojnoj strategiji. Varaždinski dogradonačelnik na sastanku u Ivancu podsjetio je kako ova dva grada već imaju značajno iskustvo sudjelovanja u međunarodnim projektima, dok je voditelj projekta EPK najavio skorašnje osnivanje operativnih timova koji će raditi na pripremi projekta te intenzivnu aktivnost na edukaciji i predstavljanju projekta u svim gradovima – partnerima.

Uz Koprivnicu, Krapinu, Čakovec, Prelog, Lepoglavu i Ivanec, Varaždinu bi se u projektu – Europska prijestolnica kulture 2020., kao gradovi – partneri trebali pridružiti i gradovi – Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof.

 

   

Izvor: Grad Varaždin
Foto: Grad Varaždin

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje