Nakon što su snimljeni razgovori s nekim od ključnih svjedoka ratnih događanja na području Ivanca tijekom 1991. godine, UDVDR – Ogranak Ivanec je za potrebe dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“ nastavio sa snimanjem priloga na području zapadne Slavonije.

Tako su sa sudionicima ratnih događanja na autentičnim lokacijama Pakraca, Lipika, Okučana i Novske, snimljeni prilozi koji će biti korišteni u dokumentarnom filmu.

U snimanjima su sudjelovali ratni pripadnici Posebne jedinice Rakitje, Policijske postaje Ivanec, 104. Brigade i 1. Gardijske brigade Tigrovi, a o ulozi hrvatskih branitelja sa šireg ivanečkog i lepoglavskog područja govorili su i domaćini iz Pakraca.

Snimljeni su prilozi o prvim danima Domovinskog rata u Pakracu početkom ožujka 1991., gdje su kao pripadnici Posebne jedinice Rakitje i Policijske postaje Ivanec sudjelovali članovi UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, potom o tragičnoj pogibiji pripadnika 104. Brigade krajem prosinca 1991., te o sudjelovanju 2. Ivanečke bojne 104. Brigade u obrani grada Pakraca u prvoj polovici 1992. godine.

Također, snimljeni su i kadrovi sela Kosovac kod Okučana, te pod nadvožnjakom na ulazu u Novsku, gdje su u obrani tog dijela Hrvatske sudjelovali pripadnici 1. Gardijske brigade Tigrovi.

Tijekom snimanja je kod spomen obilježja odana počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Snimanja se nastavljaju tijekom srpnja u Ivancu, sa svjedocima događanja iz 1990. i 1991. godine, a za sredinu kolovoza planirano je u istočnoj Slavoniji, na području Erduta, Dalja, Vukovara, Vinkovaca i još nekih mjesta u kojima su se u Domovinskom ratu, kao pripadnici raznih postrojbi, borili članovi UDVDR Ogranka Ivanec i HVIDRe Ivanec.

Planirana snimanja bi trebala biti okončana do listopada, nakon toga će se do kraja godine prići odabiru i slaganju kadrova iz snimljenog materijala koji prate priču, dodavanju grafičkih elemenata, te izboru glazbe za pozadinu, čime bi bila okončana prva faza.

Druga faza, u kojoj će se montirati snimljeni materijal i finalizirati film, radit će se od početka iduće godine, a premijera dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“ u planu je za jesen 2020.

„Zaboravljena mladost“ projekt je UDVDR Ogranak Ivanec, koji za cilj ima promovirati ulogu građana bivše Općine Ivanec, njih oko 4200, u cijelom procesu stvaranja samostalne Hrvatske.

Podupiru ga Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Lepoglava, brojni sponzori i donatori, pomoć je najavila i Općina Donja Voća, kao i još neki privredni subjekti i pojedinci koji su prepoznali njegovu vrijednost.

Komentari

Komentara