Povežite se s nama

Život i društvo

Ivanečki branitelji nastavljaju snimati kadrove dokumentarnog filma “Zaboravljena Mladost“

Objavljeno:

- dana

Nakon što su snimljeni razgovori s nekim od ključnih svjedoka ratnih događanja na području Ivanca tijekom 1991. godine, UDVDR – Ogranak Ivanec je za potrebe dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“ nastavio sa snimanjem priloga na području zapadne Slavonije.

Tako su sa sudionicima ratnih događanja na autentičnim lokacijama Pakraca, Lipika, Okučana i Novske, snimljeni prilozi koji će biti korišteni u dokumentarnom filmu.

U snimanjima su sudjelovali ratni pripadnici Posebne jedinice Rakitje, Policijske postaje Ivanec, 104. Brigade i 1. Gardijske brigade Tigrovi, a o ulozi hrvatskih branitelja sa šireg ivanečkog i lepoglavskog područja govorili su i domaćini iz Pakraca.

Snimljeni su prilozi o prvim danima Domovinskog rata u Pakracu početkom ožujka 1991., gdje su kao pripadnici Posebne jedinice Rakitje i Policijske postaje Ivanec sudjelovali članovi UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, potom o tragičnoj pogibiji pripadnika 104. Brigade krajem prosinca 1991., te o sudjelovanju 2. Ivanečke bojne 104. Brigade u obrani grada Pakraca u prvoj polovici 1992. godine.

Također, snimljeni su i kadrovi sela Kosovac kod Okučana, te pod nadvožnjakom na ulazu u Novsku, gdje su u obrani tog dijela Hrvatske sudjelovali pripadnici 1. Gardijske brigade Tigrovi.

Tijekom snimanja je kod spomen obilježja odana počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Snimanja se nastavljaju tijekom srpnja u Ivancu, sa svjedocima događanja iz 1990. i 1991. godine, a za sredinu kolovoza planirano je u istočnoj Slavoniji, na području Erduta, Dalja, Vukovara, Vinkovaca i još nekih mjesta u kojima su se u Domovinskom ratu, kao pripadnici raznih postrojbi, borili članovi UDVDR Ogranka Ivanec i HVIDRe Ivanec.

Planirana snimanja bi trebala biti okončana do listopada, nakon toga će se do kraja godine prići odabiru i slaganju kadrova iz snimljenog materijala koji prate priču, dodavanju grafičkih elemenata, te izboru glazbe za pozadinu, čime bi bila okončana prva faza.

Druga faza, u kojoj će se montirati snimljeni materijal i finalizirati film, radit će se od početka iduće godine, a premijera dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“ u planu je za jesen 2020.

„Zaboravljena mladost“ projekt je UDVDR Ogranak Ivanec, koji za cilj ima promovirati ulogu građana bivše Općine Ivanec, njih oko 4200, u cijelom procesu stvaranja samostalne Hrvatske.

Podupiru ga Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Lepoglava, brojni sponzori i donatori, pomoć je najavila i Općina Donja Voća, kao i još neki privredni subjekti i pojedinci koji su prepoznali njegovu vrijednost.

Život i društvo

Asfaltira se cesta u Čurilovcu, gradonačelnica Ratković obišla radove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Varaždinskih Toplica i ove se godine nastavilo s unapređenjem komunalne infrastrukture, a među kapitalnim projektima je modernizacija i rekonstrukcija cestovnih kolnika i nogostupa.

Za tu su namjenu u gradskom proračunu predviđena sredstva od gotovo 1,6 milijuna kuna.

Budući da je na području grada Varaždinskih Toplica čak 200 kilometara nerazvrstanih cesta, među prioritetima aktualne gradske vlasti je i uređenje upravo tih cesta i to u svim mjesnim odborima, stoga su ovih dana krenuli radovi u Mjesnom odboru Čurilovec. Riječ je o modernizaciji kolničkog zastora, odnosno asfaltiranju nerazvrstane ceste NC 1-068, na dionici dugoj 190 metara i širine 3 metra.

– Mnogo se radi u Varaždinskim Toplicama, ali osim što želimo urediti centar grada, važno nam je i kako se živi u svim našim mjesnima odborima. Trudimo se, a tako ćemo i nastaviti, kako bi naši građani bez obzira na to u kojem dijelu Varaždinskih Toplica žive imali uvjete i standard kakve imaju i stanovnici većih gradova. Kako mi to volimo reći, želimo asfalt ne samo do svake zgrade ili kuće, već i do svake klijeti – istaknula je toplička gradonačelnica Dragica Ratković prilikom obilaska radova.

Za asfaltiranje nerazvrstane ceste u Čurilovcu u proračunu je predviđeno oko 120.000 kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

PU varaždinska u 24 sata utvrdila 117 prekršaja prekoračenja brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su jučer, 21. travnja, od 00.00 do 24.00 sati na području Policijske uprave varaždinske proveli pojačani 24-satni nadzor brzine.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 117 prekršaja prekoračenja najveće dopuštene brzine kretanja i 12 ostalih prekršaja.

Nadzor brzine proveden je na ukupno 65 različitih lokacija, od kojih su sve navedene lokacije prema prijedlozima građana, a nadzor na nekim lokacijama je proveden u više navrata.

Najveća brzina od 115 km/h očitana je u Ulici Banjšćina u Gornjem Knegincu, na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h. Za počinjeni prekršaj, vozaču prijeti izricanje novčane kazne do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, te izricanje zaštitne mjere do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Za vrijeme provođenja akcije evidentirana je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, te jedan prometni događaj na cesti u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Uzrok smrtnog stradavanja biti će poznat nakon obdukcije.

Nastavite čitati