Povežite se s nama

Život i društvo

Ivanečki Itas nakon požara radi s 30 % kapaciteta, direktor kaže da je šteta oko 15 milijuna kuna

Foto: Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

Posljedice požara koji je, zbog tehničkog kvara, u Itasu-Prvomajskoj Ivanec izbio oko ponoći od utorka na srijedu, pričinile su goleme štete ovom jedinom proizvođaču alatnih strojeva u Hrvatskoj.

FOTO Oblak tamnog dima noćas nad Ivancem jer je gorjelo u hali Itasa

Požar je izbio u glavnoj Itasovoj proizvodnoj hali P2 (teška strojna obrada), koja predstavlja samo „srce“ njegove proizvodnje. Zbog posljedica vatre, ali i zbog čađe, koja je u gustom sloju prekrila doslovce sve (alatne strojeve, dovršenu i nedovršenu proizvodnju, sve proizvodne komponente, server, računala, kompletan inventar, kontaktne urede itd.), P2 je u mraku, piše Grad Ivanec. Struje nema. Čeka se dolazak procjenitelja štete, a Itas-Prvomajska trenutačno radi s kapacitetom od 30 % i to samo u dijelu lake strojne obrade.

Situacija je to s kojom su danas, 9. rujna, na licu mjesta upoznati varaždinski župan Anđelko Stričak i ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić, koji su pogon obišli u pratnji izvršnog direktora Itasa-Prvomajske Dragutina Varge, a koji ih je mračnim pogonom proveo uz svjetlo baterijske lampe.

Pridružili su im se i predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar, zapovjednik Vatrogasne zajednice Ivan Putarek te domaćini – poslovođa lake strojne obrade Marijan Vrček, voditelj montaže Tomica Lukavski i voditeljica računovodstva Zvjezdana Hehet.

Direktor D. Varga nazočne je izvijestio o teškim posljedicama ove havarije za poslovanje tvrtke. Po njegovoj osobnoj procjeni, nastala šteta iznosi oko 15 milijuna kuna.

– Nakon što procjenitelji odrade svoj posao, prva zadaća bit će uključivanje struje i vraćanje strojeva u rad te spašavanje proizvoda i poluproizvoda koji se nalaze u pogonu. Glavni cilj nam je čim prije ponovno pokrenuti proizvodnju – izjavio je Varga te skrenuo pozornost na glavni problem: “Trenutačno su nam zaustavljene tri serije strojeva. Iako je dio proizvodnje nastavljen, sigurno je da nećemo moći namaknuti sredstva za plaće radnika najmanje za iduća dva mjeseca. Da nam se ovo nije dogodilo, Itas bi mogao redovito otplaćivati i servisirati sve svoje obveze, to više što su se i narudžbe za iduću godinu pokazale perspektivnim. Zapošljavamo 130 radnika, imamo 30 mladih praktikanata, jedina smo firma u Hrvatskoj koja proizvodi alatne strojeve. Međutim, nakon ovoga ne znamo što će i kako će biti.” Zamolio je pomoć za tvrtku kako bi joj se pružila šansa da nastavi s poslovanjem, naglasivši da je svaka pomoć dobrodošla.

Župan A. Stričak rekao je da u ovom slučaju ne preostaje drugo nego kucati na sva vrata u nastojanju da se firmi pomogne. Situacija je iznimno složena, to više što je u sektoru gospodarstva na području naše županije aktualan i problem Varteksa Varaždin. Sve to sada dodatno komplicira i cijena plina, koja u strukturi poslovanja i jedne i druge tvrtke čini više čini od 20 % troškova.

Batinić: Grad Ivanec će pomoći

Gradonačelnik Batinić kazao je da, prije svega, treba pričekati službena izvješća o štetama. Iako su zakonske mogućnosti gradskog proračuna po pitanju usmjeravanja novca u privatne tvrtke ograničene, naglasio je da će gradska uprava razmotriti način da pomogne Itasu, a jedan od načina jest i zamrzavanje potraživanja prema Itasu, uz mogućnost otpisivanja.

– To je ono minimalno što sada mogu reći, međutim, kad se napravi procjena šteta i kad budemo raspolagali kvalitetnijom slikom, razmotrit ćemo i mogućnosti nekih drugih potpora – izjavio je Batinić. Upozorio je pritom na veliki problem, a to će biti vrlo visoki troškovi čišćenja čađe koja je kancerogena i iznimno opasna za ljudsko zdravlje.

Dogovoreno je da će poslovodstvo tvrtke ostati u kontaktu sa županijskim i gradskim čelnicima, u cilju pronalaženja načina za pomoć Itasu-Prvomajskoj Ivanec.

Život i društvo

FOTO Dojave o bombi stigle u Vladu RH, ali i u sud u Varaždinu koji je evakuiran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Dojave o bombi u obliku prijetećeg maila stigle su jutros na sudove i većinu državnih institucija, a prva na popisu onih kojima je dojavljeno o prijetećoj bombi je Vlada RH, javlja jutarnji.hr.

Nešto prije 10 sati zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi ispražnjena je i zgrada varaždinskog suda. U zgradi su smješteni županijski, općinski, trgovački i prekršajni sud i u ovo je vrijeme bila puna. U jednoj od sudnica u tijeku je bila rasprava za ubojstvo i četiri pokušaja ubojstva u romskom naselju Parag u Međimurju za koje su optuženi Nino i Mario Balog.

U tijeku je pretraživanje zgrade i ne zna se hoće li sud danas nastaviti s radom.

Policija ispred Županijskog suda u Varaždinu nakon dojave o bombi

Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici, javila je međimurska policija.

Iz PU varaždinske potvrdili su za Regionalni tjednik je danas u 9.35 došla dojava o postavljenoj bombi u zgradi u Varaždinu u kojoj se nalazi Županijski sud, Općinski sud, Državno odvjetništvo i još neki sudovi. Dojava je došla emailom. Zgrada je evakuirana.

Iz varaždinske policije kažu da su na teren poslali protueksplozijsku jednicu koja već sa psima pretražuje zgradu suda u varaždinskoj Radićevoj ulici.

Pitali smo i PU međimursku jesu li dobili dojavu o bombi na Općinskom sudu u Čakovcu te je i tamošnji sud nešto prije 11 sati mailom primo dojavi o bombi te je odmah počela evakuacija zaposlenika. U zgradu je odmah poslana policija, koja će ju pretražiti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Film Ljubomira Kerekeša pogledalo 40 tisuća gledatelja, od Hrvatskog audiovizualnog centra nisu dobili ni lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Film koji nije rađen za festivale i nagrade, nije dobio ni kunu od Hrvatskog audiovizualnog centra ali je dobio neviđenu podršku publike. „Marginalce“ je diljem Hrvatske pogledalo više od 40. 000 gledatelja, a kao niskobudžetni film na Box Office-u zaradio je više od milijun i 500 tisuća kuna. To je presedan, kažu u Kerekesh Teatru. Marginalci još uvijek igraju u kinima u Varaždinu, Zagrebu, Čakovcu, Prelogu i Pitomači.

Dugometražni film Ljubomira Kerekeša “Marginalci” u hrvatskim se kinima počeo prikazivati 27. listopada ove godine. Film je do sada u kinima diljem Hrvatske pogledalo više od 40.000 gledatelja što je ujedno i najbolji pokazatelj interesa publike za domaćom hrvatskom komedijom. Osim što su osvojili simpatije mnogobrojne publike, Marginalci su osvojili i titulu najgledanijeg hrvatskog filma ove godine.

Sa turnejom “Marginalci osvajaju Hrvatsku” interes publike je samo rastao, pa je tako velik broj projekcija diljem Hrvatske unaprijed rasprodan i traži se termin više. Na turneji, glumci iz filma druže se sa publikom, fotkaju i trgaju karte. Do sada su posjetili 22 kina, no druženje sa publikom nastavlja se i dalje.

– Ako se želite nasmijati kao nikada do sada, najbolje je vrijeme da posjetite najbliže kino i pogledate Marginalce. U kinima nisu zauvijek, no zato ih već danas možete pogledati u obližnjem kinu. Ulaznice su u prodaji u CineStaru u Zagrebu (Avenue Mall, Branimir Mingle Mall, Z – Centar i Arena Centar) i Varaždinu (Lumini Centar) te mnogim nezavisnim kinima diljem Lijepe Naše – poručili su iz Kerekesh Teatra.

Znate gdje je selo Črevo? Ni desno, ni levo. Samo Črevo. Tamo je Bog rekao laku noć i upravo tamo dolazi NNHTV (“Naša najnovija hrvatska televizija”) snimiti prilog o hrvatskom seljaku u Europi. Precednik, animator kulture, blagajnica i predstavnik nacionalne manjine spremaju se za najvažniji dan u godini – skupštinu sela Črevo. Nakon smrdljivih razgovora o odvodnim jarcima i uvijek aktualne akcije “Zbogom oružje”, na red dolazi priredba za Črevare uz lošu recitaciju, dobru narodnu glazbu, puno gemišti i kobasica sa senfom.

WC je blizu i svi su dobro došli. Živjeli!

#marginalci

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje