Povežite se s nama

U fokusu

Ivanečki poduzetnici žele graditi hotel ili hostel za strane radnike i planiraju zaposliti još 140 stranaca

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Hrvatska je osuđena na uvoz radne snage i to na dulje vrijeme. To je realnost i bilo kakav negativan odnos prema toj činjenici je iluzoran, jer se u protivnom u pitanje dovode ne samo sadašnje poslovanje i daljnji razvoj tvrtki, već i opstojnost hrvatskog mirovinskog (isplata mirovina) i zdravstvenog sustava.

To je glavna poruka sastanka održanog 16. studenoga koji su Grad Ivanec, Poslovni klub i Poslovna zona Ivanec organizirali u Gradskoj vijećnici s predstavnicima tvrtki koje zapošljavaju ili namjeravaju zaposliti strane radnike, objavio je Grad Ivanec.

Ukorak sa spomenutim trendovima ide i ivanečko gospodarstvo, koje već uvozi radnu snagu iz trećih zemalja, s time da će tijekom predstojećih godina ta brojka znatno rasti.

Dolazak stranih radnika svim poduzetnicima otvara zajednička problemska pitanja, a to su: osiguranje smještajnih kapaciteta, integracija radnika (koji dolaze iz različitih kultura i klimatski drukčijih područja) u lokalnu zajednicu te dolazak cijelih obitelji i uključivanje njihove djece u vrtić.

S obzirom na to da je osiguranje smještaja gorući problem za sve ivanečke poslodavce koji uvoze veći broj stranih radnika, na sastanku su sami inicirali rješenje – a to je da se udruže, osnuju suvlasničku ili sličnu tvrtku te da zajedno izgrade hotel ili hostel za strane radnike (ili kontejnersko naselje), jer će potrebe za radnicima iz trećih zemalja biti još dugo.

Sve nazočne uvodno je pozdravio gradonačelnik Milorad Batinić, a direktorica Poslovne zone Ivanec d.o.o. Lana Labaš je nazočne informirala o rezultatima ankete koja je na ovu temu provedena u ivanečkim tvrtkama.

– Iz ankete je vidljivo da poslodavci na području grada Ivanca sada zapošljavaju oko 70 stranih radnika. Riječ je o državljanima Nepala, Indije, Sri Lanke, Vijetnama, BiH, Srbije i Kosova. U iduće tri godine bit će zaposleno još oko 140 stranaca – naglasila je Labaš.

Provedena anketa također je pokazala kronično pomanjkanje svih struka nužno potrebnih domaćoj industriji, od građevinskih, drvoprerađivačkih, kožarsko-obućarskih do tekstilnih, ugostiteljskih i dr., a upozoreno je i na deficit VSS i VŠS struka.

Iako su građani prema uvozu radne snage često kritički i negativno nastrojeni, smatrajući da najprije treba zaposliti domaće radnike i dobro ih platiti te da su strani radnici u povlaštenom položaju naspram domaćih, gospodarstvenici upozoravaju da na domaćem tržištu radne snage – nema.

Rečeno je da obrazovanje ne prati potrebe prerađivačke industrije. U srednjim školama već desetak godina ne obrazuju se radnici za obućarsku i tekstilnu industriju. Mladi niti ne žele u ta zanimanja, budućnost vide drugdje. S druge strane, strani radnici prijavljeni su u Hrvatskoj i tu plaćaju poreze i doprinose te na taj način doprinose našem MIO i zdravstvenom sustavu. Također, ovdje kupuju i troše, a svojim radom stvaraju novu vrijednost u vlastitim firmama.

U širokoj raspravi na ove teme sudjelovali su Siniša Zver, predsjednik Uprave Ivančice d.d., Nada Zver, predsjednica NO-a Ivančice, direktor IVA TEKSTILA Mladen Smontara, Filip Kišiček iz MIPCRO-a, Vlasta Funda Đukić iz Drvodjelca, Goran Ribić iz Tesle, Petar Juričevski iz Passengera i JP&S Grupe, Darko Molnar iz Oriona, Božidar Gužvinec iz Limarije Gužvinec i Ivančica Slunjski iz Srednje škole Ivanec.

Ističući činjenicu da je uvoz radne snage neminovnost s kojom se moramo suočiti, gradonačelnik M. Batinić pozdravio je zajednički nastup poduzetnika i inicijativu gradnje smještajnih jedinica za strane radnike.

– Ivancu nedostaje hostel i to je nešto što vi sami možete napraviti. Grad Ivanec je po tom pitanju spreman osigurati zemljište i ulagače osloboditi plaćanja svih davanja te im omogućiti korištenje svih benefita i olakšica za gradnju. Što se tiče uključivanja djece stranih radnika u dječji vrtić, to će biti omogućeno pod potpuno istim uvjetima kao i za svu drugu djecu. Pozdravljam također i sve inicijative i projekte usmjerene integraciji stranaca u lokalnu zajednicu – naglasio je gradonačelnik.

Kako je zaključno naglašeno, globalni politički i gospodarski tokovi potpuno su se promijenili te, uz cijelu Europu i Hrvatsku, zahvatili i Ivanec. Stoga se i građani trebaju početi privikavati na dolazak stranaca u povećanom broju, a s time i na potrebu tolerancije i prihvaćanje novih kultura.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje