Povežite se s nama

U fokusu

Ivanečki poduzetnici žele graditi hotel ili hostel za strane radnike i planiraju zaposliti još 140 stranaca

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Hrvatska je osuđena na uvoz radne snage i to na dulje vrijeme. To je realnost i bilo kakav negativan odnos prema toj činjenici je iluzoran, jer se u protivnom u pitanje dovode ne samo sadašnje poslovanje i daljnji razvoj tvrtki, već i opstojnost hrvatskog mirovinskog (isplata mirovina) i zdravstvenog sustava.

To je glavna poruka sastanka održanog 16. studenoga koji su Grad Ivanec, Poslovni klub i Poslovna zona Ivanec organizirali u Gradskoj vijećnici s predstavnicima tvrtki koje zapošljavaju ili namjeravaju zaposliti strane radnike, objavio je Grad Ivanec.

Ukorak sa spomenutim trendovima ide i ivanečko gospodarstvo, koje već uvozi radnu snagu iz trećih zemalja, s time da će tijekom predstojećih godina ta brojka znatno rasti.

Dolazak stranih radnika svim poduzetnicima otvara zajednička problemska pitanja, a to su: osiguranje smještajnih kapaciteta, integracija radnika (koji dolaze iz različitih kultura i klimatski drukčijih područja) u lokalnu zajednicu te dolazak cijelih obitelji i uključivanje njihove djece u vrtić.

S obzirom na to da je osiguranje smještaja gorući problem za sve ivanečke poslodavce koji uvoze veći broj stranih radnika, na sastanku su sami inicirali rješenje – a to je da se udruže, osnuju suvlasničku ili sličnu tvrtku te da zajedno izgrade hotel ili hostel za strane radnike (ili kontejnersko naselje), jer će potrebe za radnicima iz trećih zemalja biti još dugo.

Sve nazočne uvodno je pozdravio gradonačelnik Milorad Batinić, a direktorica Poslovne zone Ivanec d.o.o. Lana Labaš je nazočne informirala o rezultatima ankete koja je na ovu temu provedena u ivanečkim tvrtkama.

– Iz ankete je vidljivo da poslodavci na području grada Ivanca sada zapošljavaju oko 70 stranih radnika. Riječ je o državljanima Nepala, Indije, Sri Lanke, Vijetnama, BiH, Srbije i Kosova. U iduće tri godine bit će zaposleno još oko 140 stranaca – naglasila je Labaš.

Provedena anketa također je pokazala kronično pomanjkanje svih struka nužno potrebnih domaćoj industriji, od građevinskih, drvoprerađivačkih, kožarsko-obućarskih do tekstilnih, ugostiteljskih i dr., a upozoreno je i na deficit VSS i VŠS struka.

Iako su građani prema uvozu radne snage često kritički i negativno nastrojeni, smatrajući da najprije treba zaposliti domaće radnike i dobro ih platiti te da su strani radnici u povlaštenom položaju naspram domaćih, gospodarstvenici upozoravaju da na domaćem tržištu radne snage – nema.

Rečeno je da obrazovanje ne prati potrebe prerađivačke industrije. U srednjim školama već desetak godina ne obrazuju se radnici za obućarsku i tekstilnu industriju. Mladi niti ne žele u ta zanimanja, budućnost vide drugdje. S druge strane, strani radnici prijavljeni su u Hrvatskoj i tu plaćaju poreze i doprinose te na taj način doprinose našem MIO i zdravstvenom sustavu. Također, ovdje kupuju i troše, a svojim radom stvaraju novu vrijednost u vlastitim firmama.

U širokoj raspravi na ove teme sudjelovali su Siniša Zver, predsjednik Uprave Ivančice d.d., Nada Zver, predsjednica NO-a Ivančice, direktor IVA TEKSTILA Mladen Smontara, Filip Kišiček iz MIPCRO-a, Vlasta Funda Đukić iz Drvodjelca, Goran Ribić iz Tesle, Petar Juričevski iz Passengera i JP&S Grupe, Darko Molnar iz Oriona, Božidar Gužvinec iz Limarije Gužvinec i Ivančica Slunjski iz Srednje škole Ivanec.

Ističući činjenicu da je uvoz radne snage neminovnost s kojom se moramo suočiti, gradonačelnik M. Batinić pozdravio je zajednički nastup poduzetnika i inicijativu gradnje smještajnih jedinica za strane radnike.

– Ivancu nedostaje hostel i to je nešto što vi sami možete napraviti. Grad Ivanec je po tom pitanju spreman osigurati zemljište i ulagače osloboditi plaćanja svih davanja te im omogućiti korištenje svih benefita i olakšica za gradnju. Što se tiče uključivanja djece stranih radnika u dječji vrtić, to će biti omogućeno pod potpuno istim uvjetima kao i za svu drugu djecu. Pozdravljam također i sve inicijative i projekte usmjerene integraciji stranaca u lokalnu zajednicu – naglasio je gradonačelnik.

Kako je zaključno naglašeno, globalni politički i gospodarski tokovi potpuno su se promijenili te, uz cijelu Europu i Hrvatsku, zahvatili i Ivanec. Stoga se i građani trebaju početi privikavati na dolazak stranaca u povećanom broju, a s time i na potrebu tolerancije i prihvaćanje novih kultura.

U fokusu

Župan Stričak odgovorio na prozivku Čačića – kazao je oštro „ne“ reformističkim benđikama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

čačić stričak

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak danas se, 21. siječnja, osvrnuo na izjave Radimira Čačića u vezi ulaganja u Varaždinske Toplice. Prema riječima bivšeg župana, Stričak je iz Razvojnog sporazuma Sjever potpuno izbacio investiciju od 600 milijuna u novi hotelski kompleks na tom području.

– Projekt izgradnje hotela Jupiter vam je kao tibetanski Jeti. O njemu se priča, a nitko ga nije vidio. U našim smo arhivama vezano na tu temu našli svega jednu sličicu iz 2013. godine, iz doba župana Štromara. Kao što bi rekao moj prethodnik „Pa nisi valjda toliko glup da ne možeš sam sebi izdati i napisati građevinsku dozvolu!“. Stoga pozivam bivšeg župana Čačića da dostavi tu građevinsku ili lokacijsku dozvolu, taj glavni ili idejni projekt vezan uz izgradnju hotela Jupiter. U arhivi Varaždinske županije od toga nema ničeg! Bila je prijava samo imenom i prezimenom na Razvojni sporazum Sjever. Bez ičega, samo: „Mi želimo 600.000 kuna za razvoj hotela.“ – navodi Stričak.

Točno je, dodaje župan, da su susjedne županije prijavljivale slične projekte, no ti projekti su vezani uz zdravstvo, a ne za izgradnju hotela sa pet zvjezdica.

– Naravno da sam negdje u sedmome mjesecu prošle godine taj hotel maknuo iz prijave za Razvojni sporazum Sjever i uvrstio izgradnju Kampusa FOI-ja. Kada se Fakultet izgradi kroz 10-ak godina i kada odškoluje i iznjedri tisuću mladih stručnjaka, ambicioznih i školovanih ljudi, ti ljudi će dati vrijednost desetak hotela Jupiter. A uloga županije nije da gradi hotele i motele, nego da gradi škole i bolnice. „Da“ Kampusu FOI-ja, „ne“ hotelu Jupiter, za što ne postoji ništa. “Da” obrazovanju, „ne“ reformističkim benđikama – oštro je ustvrdio župan Stričak.

Još jednom je prozvao bivšeg župana Čačića „neka donese taj projekt, neka ga vidimo“. – Možda je u Tibetu, tko zna? – pita se Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Strahonja: Dao sam ostavku u NO Čistoće iz osobnih razloga i ne želim se uvlačiti u političke igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vjeran Strahonja podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Čistoća, a informaciju nam je danas potvrdio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Kao razlog ostavke, Strahonja navodi osobne razloge. Također, kaže kako je Nadzorni odbor radio dobro, sve odluke donesene su jednoglasno, ali navodi i kako se ne želi uvlačiti u političke igre.

Vjeran Strahonja dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Čistoće

– Nadzorni odbor radio je jako dobro, sve odluke donosili smo jednoglasno i moj posao tamo je odrađen. Ostavka je uslijedila iz osobnih razloga, zaista imam puno obaveza, a u Nadzornom odboru ne mogu više ništa bitno pridonijeti. Također, ne želim se uvlačiti u političke stvari, to nije dobro, a ja to ni ne mogu. Nadzorni odbor mora funkcionirati isključivo po Zakonu, a uvlačenje Uprave i ostalih tijela u politiku nije nikako dobro – objasnio nam je Strahonja.

Podsjetimo, gradonačelnik Bosilj napomenuo je danas kako ne želi da se ime Vjeranja Strahonje nabilo koji način povezuje s Čehokom i Avarom.

– Odradio je posao u Nadzornom odboru. Proveo je sve preporuke revizije, a uz to ne želim da ga itko stavlja u istu rečenicu s Čehokom ili Avarom. I dalje ostaje moj savjetnik – rekao nam je danas Bosilj.

Ostavku je komentirao i bivši gradonačelnik i gradski vijećnik Ivan Čehok.

– Ne znam kakve veze ima Strahonja s Avarom i sa mnom jer mi s njim ne želimo imati nikakve veze. Zna se tko prvi napušta brod koji tone. Podizanje cijena smeća, ostali problemi s otpadom, imenovanja direktora mimo natječaja… Sve to samo je dokaz da je ova gradska vlast u rasulu – rekao je Čehok.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje