Povežite se s nama

Život i društvo

Ivanečki speleolozi na dvije međunarodne speleološke ekspedicije

Objavljeno:

- dana

Dvoje članova Speleološke udruge “Kraševski zviri” Ivanec sudjelovali su na dvjema speleološkim ekspedicijama – dopredsjednik udruge Matija Belač sudjelovao je na ekspediciji “Nedam 2021” na Sjevernom Velebitu, dok je članica Ivana Pofuk sudjelovala na ekspediciji “Logor Cetine 2021”.

U periodu od 19. do 25. srpnja 2021. Matija Belač je sudjelovao na ekspediciji u jami Nedam na Sjevernom Velebitu koju je organizirao Speleološki odsjek PDS „Velebit“ iz Zagreba u suradnji sa Komisijom za speleologiju HPS-a i NP Sjeverni Velebit. Cilj ekspedicije je bio preroniti sifon na dubini od 1192 m i nastaviti istraživati kanale koji se nalaze iza sifona. Matija je bio dio jedne od ekipa koje su transportirale ronilačku opremu do sifona na 1192 m dubine te je time postao treći član udruge koji se spustio dublje od 1000 m.

Dva člana speleoronilačke ekipe koja se sastojala od četvero ljudi preronila su sifon na dubini od 1192. Iza sifona su istražili 120 metara horizontalnog kanala, nekoliko kraćih vertikala i skokova te 40 metara dugačku vertikalu prije nego su ostali bez opreme za daljnje napredovanje. Nova dubina istraženih kanala jame Nedam sada iznosi 1250 metara i očekuje se da bi u narednim istraživanjima mogla premašiti dubinu zasad druge najdublje jame u Hrvatskoj Slovačke jame (-1301 m).

U periodu od 04.08.- 08.08.2021. naša članica Ivana Pofuk sudjelovala je na logoru Cetine kojeg je organizirao Speleološki odsjek HPD „Željezničar“ iz Zagreba u suradnji sa Komisijom za speleologiju HPS-a. Cilj logora bio je istraživanje neistraženih kanala (upitnika) u Gospodskoj špilji koja je do tad bila istražena do 3111 m, topografski snimiti Gornju Tutićevu špilju i podvodnim sifonom spojiti izvor Cetine sa Gospodskom špiljom.

Članica Ivana Pofuk bila je u ekipi koja je topografski snimila Gospodsku špilju, gdje se snimilo oko 500 metara horizontalnih kanala. Druga ekipa istraživala je Gornju Tutićevu špilju i snimila 490 metara špilje.

Ekipa francuskih i hrvatskih speleoronioca spojila je veliki izvor Cetine i špiljski sustav Gospodske špilje kroz podvodni sifon dug 100 metara čime je novi sustav postao jedan od najduljih špiljskih sustava u Dalmaciji.

Život i društvo

Prodaje se parcela bivšeg Varteksa u Ivancu, početna cijena 3,4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH objavilo je Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu RH.

Među njima je i poziv za kupoprodaju zemljišta i zgrada bivšeg Varteksa u Ivancu.

Radi se o parceli od 10.532 metara četvornih, a početna cijena je 3,4 milijuna kuna.

Rok za podnošenje ponuda je 22. prosinca 2021. do 10 sati.

Podsjetimo, u ožujku 2019. država je darovala kompleks Varteksa Gradu Ivancu, a tada su se najavljivali veliki projekti. Godinu dana kasnije Grad Ivanec vratio je spomenuto zemljište državi. Sada država ponovo to zemljište prodaje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija za vikend u pojačanom nadzoru svih sudionika u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje