Povežite se s nama

Život i društvo

Ivanečki speleolozi sudjelovali na međunarodnoj speleo ekspediciji Sjeverni Velebit 2019.

Objavljeno:

- dana

Od 29. srpnja do danas, 13. kolovoza, traje međunarodna speleološka ekspedicija Sjeverni Velebit 2019. u kojoj već godinama redovito sudjeluju najobučeniji i fizički najspremniji članovi ivanečke Speleološke udruge Kraševski zviri.

I ove godine ekspediciji se pridružilo četvero članova – Vinka Dubovečak, Valentina Kraš, Mislav Habijanec i Damir Androić.

Kako su sinoć izvijestili nacionalni mediji, speleolozi su uspjeli doći do 740 metara duboke jame „Nedam“ na Velebitu te je uvrstili među 10 najdubljih hrvatskih jama.

Rezultat je to ovogodišnjih istraživanja speleološke ekspedicije u kojoj je sudjelovalo 69 speleologa iz Hrvatske, osam europskih zemalja i SAD-a.

Lokacija logora bila je Lomska duliba (blizina Velikog loma), dok su područje istraživanja bili Hajdučki kukovi, odnosno strogi rezervat unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Ivanečki speleolozi ekspediciji su se pridružili u prvom tjednu te tražili nove ulaze u jame (tzv. rekognosciranje terena), istraživali ih, izrađivali speleološke nacrte i fotodokumentaciju.

Kao što je poznato, NP Sjeverni Velebit jedno od najljepših i speleološki najperspektivnijih područja na svijetu, a posebno strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi.

Atraktivnost ovog područja povećava i brojnost dubokih jama na geografski malom području.

Na prostoru NP Sjeverni Velebit pronađeno je mnoštvo speleoloških objekata, od kojih su 98 % jame, a tri su jame dublje od 1000 metara. Daljnje istraživanje ovog prostora ima veliki potencijal otkrića novih i potencijalno dubokih jama.

Sama činjenica da su u pohodu na najzahtjevnije speleološke objekte u Hrvatskoj ponovno sudjelovali članovi ivanečke udruge pokazuje da su naši speleolozi po svojoj obučenosti i stručnosti rame uz rame s najboljima iz svoje „branše“ na svijetu.

Između ostalog, članovi SU Kraševski zviri prije nekoliko godina sudjelovali su i u istraživanju Divke Gromovnice na Velebitu, najdublje podzemne vertikale na svijetu, o čijem su otkriću izvijestili najpoznatiji svjetski mediji.

Život i društvo

PU varaždinska u 24 sata utvrdila 117 prekršaja prekoračenja brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su jučer, 21. travnja, od 00.00 do 24.00 sati na području Policijske uprave varaždinske proveli pojačani 24-satni nadzor brzine.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 117 prekršaja prekoračenja najveće dopuštene brzine kretanja i 12 ostalih prekršaja.

Nadzor brzine proveden je na ukupno 65 različitih lokacija, od kojih su sve navedene lokacije prema prijedlozima građana, a nadzor na nekim lokacijama je proveden u više navrata.

Najveća brzina od 115 km/h očitana je u Ulici Banjšćina u Gornjem Knegincu, na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h. Za počinjeni prekršaj, vozaču prijeti izricanje novčane kazne do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, te izricanje zaštitne mjere do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Za vrijeme provođenja akcije evidentirana je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, te jedan prometni događaj na cesti u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Uzrok smrtnog stradavanja biti će poznat nakon obdukcije.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati