Povežite se s nama

Život i društvo

Ivanka Lonjak iz Nedeljanca zbog velike angažiranosti dobila priznanje „Ženska kreativnost u ruralnom razvoju“

Objavljeno:

- dana

Povodom Svjetskog dana seoskih žena u Županijskoj palači 18. listopada dodijeljene su nagrade „Ženska kreativnost u ruralnom životu“.

Ove godine bilo je predloženo pet kandidatkinja koje svojim radom, aktivnostima te postignutim rezultatima daju nesebičan doprinos sredinama u kojima žive, a organizator ove svečanosti kao i provedenog natječaja je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije.

Priznanje „Ženska kreativnost u ruralnom razvoju“ dobila je Ivanka Lonjak iz Nedeljanca koju je nominirala Općina Vidovec, a nominirane su još bile Anica Matijašec koju je nominirala Općina Vinica, zatim Nevenka Špoljarić iz Ludbrega koju je predložila Udruga Narcisa – Žene u borbi protiv raka dojke i Udruga “Žene iz centra svijeta”, dok je Udruga žena Općine Sveti Đurđ „Veliko srce“ nominirala dvije kandidatkinje Anicu Šoltić iz Svetog Đurđa i Davorku Žunko iz Vrbanovca.

Svečanosti su nazočile te dodijelile prigodna priznanja zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i Dragica Ratković, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, ujedno i gradonačelnica Grada Varaždinskih Toplica, a svečanost su uveličali i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić te Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje kao i članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je naglasila kako se dodjelom ovog priznanja nastavlja jedna lijepa dugogodišnja tradicija.

– Iako mnoge žene s ruralnog područja smatraju da njihov rad nije vidljiv, zapravo je suprotno, a najbolji dokaz je dodjela ovog priznanja. Žene s ruralnog područja daju izniman doprinos, ulažu svoje vrijeme, energiju, vještine i znanje, a sve u svrhu očuvanja tradicijskih vrijednosti te napretka sredina u kojima žive. Čestitam svim nominiranim kandidatkinjama, a posebno pobjednici te joj želim puno uspjeha i sreće u daljnjem radu i aktivnostima – rekla je zamjenica župana te dodala kako je cilj Varaždinske županije da se žene potaknu na rad i aktivnosti u društvenoj zajednici, ali i na bavljenje poduzetništvom te zaključila: “Svega 30 % žena su nositeljice OPG-ova i nadam se da će ih biti više.”

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Dragica Ratković istaknula je kako je danas veliki dan za žene u ruralnim sredinama.
_ Dodjeljujemo priznanje jednoj od mnogih žena koje su nevidljive, ali koje svojim radom i aktivnostima rade na promociji svojih sredina, ali i cijele Varaždinske županije. Ovaj natječaj je svakako dobar za promociju ruralnih žena, a svaka sredina i mnogobrojne udruge imaju prilike nominirati one najbolje i najkreativnije. Vidi se svojevrsni napredak što se tiče uključivanja žena u društvene aktivnosti u mnogim našim općinama i gradovima i to je svakako pohvalno – rekla je Dragica Ratković te je te dodala kako bi bilo dobro i poželjno da se još više žena uključi u politiku, obzirom da je od 128 gradova u Republici Hrvatskoj samo 17 žena na čelu gradova.

Dobitnica javnog priznanja Ivanka Lonjak kao predsjednica Udruge žena Općine Vidovec, između ostalog organizira Dan seoske žene i Majčin dan, radi na popularizaciji, promociji i prezentaciji Vidovečkog gibanika, tradicionalnog kolača vidovečkog kraja. Također sudjeluje u organizaciji najveće gospodarske, kulturne i zabavne manifestacije Općine Vidovec „Zeljarijade“ kao članica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec. Kao predsjednica Udruge potiče uključivanje seoskih žena u život lokalne zajednice. Unutar glumačke sekcije Udruge, potiče na prikaz aktualnosti iz života žene u vidovečkom kraju. Svojim idejama pomaže u osmišljavanju načina prezentacije Općine Vidovec na razini manifestacije poput Špancirfesta i Interslasta.

– Ova nagrada izuzetno mi puno znači, a uz dobru volju i želju sve se uspijeva uskladiti. Tako sam se upravo vratila iz Tuheljskih Toplica gdje se održavao Međunarodni kongres slastičarstva INTERSLAST gdje smo se predstavili s Vidovečkim gibanikom koji se istaknuo među svim ostalim kolačima na tom natjecanju – upoznala je dobitnica priznanja Lonjak te je pozvala žene koje se još nisu angažirale u svojoj zajednici neka smognu hrabrosti i uključe se.

Inače, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije dodjeljuje ovu nagradu od 2006. godine kao priznanje i zahvalu ženama koje svojim djelovanjem utječu na poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije. Kriteriji za predlaganje bili su: kreativnost i inovativnost u različitim sferama društvenog života, trajni utjecaj na pojedinca i zajednicu, očuvanje i poštivanje tradicijske baštine i okoliša te iznimna hrabrost i ustrajnost u poboljšanju ruralnog života.

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je program obilježavanja Dana općine Ljubešćica, zasvirat će i Gazde

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Ljubešćica objavila je program proslave dana općine pod nazivom “Ljubešćica u srcu 2024.”.

Sve počinje tijekom vikenda od 19. do 21. srpnja 2. Off road utrkom Glogovina.

Program traje sve do 5. kolovoza, a mi ćemo izdvojiti neka događanja.

U četvrtak, 1. kolovoza, na Ljubeškom trgu održat će se projekcija kratkometražnog igranog filma “Šutim” redateljice i producentice Sare Horvatić.

Na istom mjestu zabavljat će se u petak, 2. kolovoza, uz popularne Gazde.

Dan nakon toga, subota, rezervirana je za prvenstvo u tenisu, a navečer druženje uz Fenomen Band.

Druženja neće nedostajti niti u nedjelju, 4. kolovoza, uz Gulašijadu, seoske sportske igre i glazbu Vrijeme ljubavi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje