Povežite se s nama

Život i društvo

Ivkom-vode s 6,89 milijuna kuna rješavaju odvodnju i grade pročistač u Bednji

Objavljeno:

- dana

U Staklenoj dvorani Ministarstva poljoprivrede RH u srijedu je direktor ivanečke tvrtke Ivkom-vode d.o.o. Mladen Stanko s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju Matildom Copić, potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih 6,89 milijuna kuna iz EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj namijenih gradnji sustava odvodnje sanitarnih voda naselja Bednja i pripadajućeg uređaja za pročišćivanje otpadnih voda.

Ova visoka bespovratna sredstva omogućit će Ivkom Vodama da sa 100-tnim učešćem europskih sredstava počnu s opsežnim aktivnostima na gradnji sustava odvodnje i pročistača.

Potpisivanje ugovora o financiranju rezultat je provedenih natječaja iz Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. 2020.

Naime, Ivkom Vode su na natječaj za tip operacije 7.2.1. „Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“ prijavile projekt izgradnje Sustava odvodnje sanitarnih voda naselja Bednja s pripadajućim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, te im je od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijeljen iznos bespovratnih sredstava u iznosu od 6.896.290,00 kn.

Aktivnosti na provedbi projekta očekuju se uskoro.

Život i društvo

PU varaždinska u 24 sata utvrdila 117 prekršaja prekoračenja brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su jučer, 21. travnja, od 00.00 do 24.00 sati na području Policijske uprave varaždinske proveli pojačani 24-satni nadzor brzine.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 117 prekršaja prekoračenja najveće dopuštene brzine kretanja i 12 ostalih prekršaja.

Nadzor brzine proveden je na ukupno 65 različitih lokacija, od kojih su sve navedene lokacije prema prijedlozima građana, a nadzor na nekim lokacijama je proveden u više navrata.

Najveća brzina od 115 km/h očitana je u Ulici Banjšćina u Gornjem Knegincu, na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h. Za počinjeni prekršaj, vozaču prijeti izricanje novčane kazne do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, te izricanje zaštitne mjere do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Za vrijeme provođenja akcije evidentirana je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, te jedan prometni događaj na cesti u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Uzrok smrtnog stradavanja biti će poznat nakon obdukcije.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati