Povežite se s nama

Novosti

Iz aviona počeli bacati cjepivo na lisice

Objavljeno:

- dana

PROTIV BJESNOĆE

Varaždinsku županiju danas su počeli nadlijetati zrakoplovi bacaju mamke za oralnu vakcinaciju lisica! Mamci sa cjepivom distribuiraju se pomoću posebnih zrakoplova na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka – dva puta godišnje, u proljeće i jesen.

Riječ je višegodišnjem programu iskorjenjivanja bjesnoće sufinanciranom sredstvima EU, čija je provedba  u Hrvatskoj započela u proljeće 2011. godine te se uspješno nastavlja i u 2012. godini.

Mamke ne dirajte

Polaganje mamaka pomoću zrakoplova provodit će se na nenaseljenim područjima sve do 15. lipnja, a iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije poručuju stanovnicima da mamke ne diraju. Naime, u središtu mamka, koji je izrađen od smjese ribljeg brašna i ima specifičan i intezivan miris, nalazi se kapsula sa cjepivom namijenjena životinjama.

– Ako ste primili mamak u ruke i ako nije oštećena unutarnja kapsula koja sadrži cjepivo, dovoljno je dobro oprati ruke sapunom i vodom. Međutim, ako ste došli u kontakt s unutrašnjim sadržajem mamka, dakle cjepivom, obavezno se javite svom liječniku ili u antirabičnu ambulantu epidemiološke djelatnosti pri Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije radi daljnje obrade i eventualne terapije – navodi dr. Katica Čusek Adamić, voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti Zavoda.

Oprezno s ljubimcima

Cjepivo je aktivno 14 dana nakon što je položeno nakon čega je bezopasno. No važno je znati i to da nije namijenjeno za domaće životinje. Radi toga se preporuča da se psi i mačke drže pod kontrolom, zatvoreni ili na povodcu, 15 dana nakon provedbe oralne vakcinacije.

Inače tijekom 2012. godine tijekom svake kampanje biti će položeno 1.413.550 vakcinalnih mamaka.

Pad slučajeva bjesnoće

U 2011. godini, nakon provedbe dvije kampanje oralne vakcinacije lisica, uočen je značajan pad broja pozitivnih slučajeva bjesnoće u životinja u odnosu na prethodno razdoblje; broj pozitivnih slučajeva je za više od 50% manji nego u prethodnoj 2010. godini. Zemlje zapadne Europe (Francuska, Njemačka, Slovenija i dr.) koje sustavno provode oralnu vakcinaciju na gore opisani način uspjele su iskorijeniti bjesnoću tijekom prvih pet godina provedbe ovoga programa, bez obzira na brojnost populacije lisica.

Izvor:
Foto: varazdinska-zupanija.hr

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje