Povežite se s nama

Međimurje

Iz dokumenata otkrili da se Drugi svjetski rat događao i u Međimurju

Objavljeno:

- dana

INOVATIVNO

Učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec uče zavičajnu povijest!

Riječ je o projektu koji je započeo u suradnji Gimnazije s Muzejom Međimurja Čakovec kao dio fakultativne nastave iz povijesti pod vodstvom prof. Andreje Talan, koja je i inicirala ovaj predmet te s kustosicama iz Muzeja razradila plan aktivnosti u koje bi se učenici mogli uključiti u aktualnoj školskoj godini.

Drugačija povijest

– Cilj je fakultativne nastave iz povijesti detaljnije upoznavanje učenika škole sa zavičajnom poviješću. Da bi se kvalitetno moglo promišljati o globalnom, treba dobro poznavati lokalno i regionalno – rekla je Talan.

Jednom mjesečno gimnazijalci će odlaziti na nastavu u Muzej Međimurja Čakovec

Plan suradnje je da učenici jednom mjesečno odlaze u Muzej kako bi dobili uvid o područjima i načinu rada zaposlenika Muzeja uz osobnu angažiranost samih učenika kod postavljanja različitih izložbi, vođenja postavom i izvođenja radionica za učenike trećih razreda čakovečkih osnovnih škola. Na taj će način učeničko teorijsko znanje dobiti konkretnu praktičnu primjenu.

Kustosica Povijesnog odjela Muzeja Međimurja Čakovec Ana Šestak i kustos-pripravnik Zoran Turk pripremili su gimnazijalcima, za prvi sat, nekoliko primjera dokumentarne građe koja se čuva na Odjelu i na taj način pokušali učenike upoznati s radom kustosa te problematikom rada s takvom vrstom građe.

– Kustosi na Povijesnom odjelu čuvaju, stručno obrađuju, objavljuju i izlažu najvećim dijelom dokumentarnu građu nastalu od 16. do 21. stoljeća, pisanu ili tiskanu na latinskom, mađarskom, njemačkom i hrvatskom (standardnom i kajkavskom) jeziku – pojasnili su gimnazijalcima u Muzeju.

Cilj fakultativne nastave iz povijesti je detaljnije upoznavanje učenika s poviješću njihova kraja

Kustosi su upoznali učenike s novinama i kartama kao vrlo vrijednim izvorima za istraživanje lokalne povijesti te njihovom analizom i pronalaženjem na portalima koji objavljuju digitaliziranu kulturnu baštinu kako bi i sami mogli istraživati teme koje ih zanimaju. Listajući novine ili analizirajući plakate učenici su konkretno mogli uvidjeti da, primjerice, Drugi svjetski rat nije samo nešto što se događalo u Njemačkoj, Francuskoj ili Japanu već da je to strašan dio ljudske povijesti koji je pogodio i njihov zavičaj.

– Kada učenici uvide da ništa što se danas događa i što postoji u prostoru oko njih nije slučajno te da je to sve produkt prošlih događaja, nastava povijesti više neće biti samo gomila podataka koje moraju zapamtiti – uvjereni su pokretači ovoga zanimljivog predmeta.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

U Međimurju četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 31 testiranog uzorka nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na COVID-19, priopćio je 1. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali također 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 41.874 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Nastavite čitati

Međimurje

U Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu građani predali automatske puške, spremnike, streljivo…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I nadalje je u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Tako su prošloga petka i subote (26. i 27. veljače 2021.) policijski službenici Policijskih postaja Prelog i Čakovec uspostavili informativne punktove u Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu, kako bi se mještanima tih naselja omogućila dragovoljna predaja oružja, streljiva i dr. minsko-eksplozivna sredstva.

Brojni građani prihvatili su poziv preloških i čakovečkih policajaca te su dragovoljno predali ukupno 291 komad streljiva različitih kalibara, dvije automatske puške (Crvena Zastava, model M-70, tzv. “kalašnjikov”), tri spremnika za automatsku pušku, pištolj (Walther 9 mm) i zračnu pušku.

Predano oružja pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstva.

Nastavite čitati