Povežite se s nama

Međimurje

Iz Financijske agencije (FINA) tvrde: „Ne očekuje se rast broja ovršenika i blokiranih“

stečaj potrošača bankrot siromaštvo novac

Objavljeno:

- dana

Jedna od mjera Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje mjera uvedenih zbog suzbijanja širenje koronavirusa, donesena još u travnju, bila je obustava provedbe ovrhe nad blokiranim građanima. Financijska agencija mjeru je počela provoditi 18. travnja, a u tom trenutku ovrhe su se provodile nad oko 235.000 građana, čiji je dug premašivao 16 milijardi kuna, od čega čak 6,3 milijarde otpada na kamate.

Da je s 1. rujnom nastavljena provedba ovrhe, broj blokiranih potrošača bio bi 229.000, za iznos od 17 milijardi kuna (6,6 milijardi kamata).

– Za 47.000 ovršenika osnova za plaćanje je zaprimljena, ali dok se ne pokuša izvršenje i ne utvrdi ima li ovršenik dovoljno sredstava na računima za plaćanje duga, ne može se znati koliko će biti blokiranih potrošača, odnosno onih kojima je onemogućeno raspolaganje sredstvima s računa do isplate duga, osim zaštićenih primanja koji se nalaze na zaštićenom računu. Međutim, iz broja zaprimljenih osnova u Fini i podatka o broju novih ovrha koje čekaju kod javnih bilježnika, proizlazi da nas očekuje jednak broj ovrha, kao i prošle godine u istom razdoblju – poručuju iz Fine.

Za razdoblje od travnja do kolovoza ove godine kod Fine je zaprimljeno 174.000 ovrha te se očekuje još 145.000 rješenja od bilježnika, prema podacima dostupnima kod Hrvatske javnobilježničke komore. Naime, kod javnih bilježnika je zaprimljeno oko 170.000 prijedloga, od kojih se očekuje da će postati pravomoćno njih upravo oko 145.000.

– Dakle, ukupan broj ovrha, odnosno osnova za plaćanje u razdoblju od travnja do kolovoza, da nema zastoja, bio bi oko 320.000. Prošle godine je u istom razdoblju zaprimljeno upravo 320.000 osnova za plaćanje. Iz tog razloga, prema trenutnim podacima kojima raspolažemo, ne očekuje se porast broja osnova za plaćanje – zaključuju iz hrvatske Financijske agencije.

Iz Fine ujedno pozivaju sve građane koji misle da je ovrhovoditelj protiv njih pokrenuo prisilnu naplatu duga, da putem sustava e-Građani besplatno provjere koje ih to ovrhe očekuju 19. listopada. Naime, 18. listopada ističe rok trajanja posebnih okolnosti i moratorija ovrhe nad novčanim sredstvima, a koje prema trenutnim najavama, neće biti produžene.

– Sve podatke o ovrhama koje ih čekaju kod Fine, građani mogu besplatno provjeriti u svakom trenutku putem sustava e-Građani, ali i u Fininim poslovnicama. Svi koji očekuju ili imaju ovrhu, a ako već nisu, neka zatraže otvaranje zaštićenog računa. Takvi računi se mogu otvoriti jednostavno i besplatno putem internetske stranice Fine. Ujedno molimo građane koji već imaju zaštićeni račun, da Fini dostave ažurirane podatke o zaštićenim primanjima, da se ne bi dogodilo da ta sredstva budu ovršena 19. listopada – poručuju iz Fine.

Međimurje

FOTO Više od 800 sudionika čakovečke biciklijade vozilo kroz Čakovec i prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posjećenost, broj sudionika, ali prije svega atmosfera koja je vladala na brojnim punktovima diljem Čakovca potvrdili su da je ideja o pokretanju čakovečke biciklijade bila i više nego opravdana.

I druga po redu biciklijada „Čak bajk“ povodom Dana Grada Čakovca je pokazala je da su bicikli i Grad Zrinskih neraskidivo povezani.

Više od 800 sudionika biciklijade tijekom nedjelje od 9 do 18 sati vozilo je dionice koje su povezivale Čakovec i 13 čakovečkih prigradskih naselja.

Osim na Trgu Republike u Čakovcu, sudionici biciklijade mogli su posjetiti svih 13 mjesnih odbora, gdje su se na prigodnim punktovima mogli osvježiti i dobiti pečat u knjižicu.

Sudionici su biciklijadu mogli započeti u bilo kojem od 14 punktova, a sami su odredili dionice koje žele voziti.

– Ključ ove biciklijade su mjesni odbori i brojni volonteri koji daju posebnu draž i vedrinu cijeloj biciklističkoj priči u Čakovcu. Potrudili su se svojski, pa imamo i predstavljanje udruga, glazbu, jela i pića. Na svakom punktu je nešto drugačije, ali je dobra atmosfera zajednička svima – poručili su iz Zajednice sportskih udruga Čakovca koja je organizirala biciklijadu.

Za simboličan iznos stratnine sudionici su na poklon dobili vrećicu/torbu s logom biciklijade, flašicu vode i zdravi zalogaj, međimursku jabuku.

Podršku projektu dao je i Grad Čakovec, a čelni ljudi grada, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, obišli su sve punktove.

Povrtna informacija svih sudionika je bila jako pozitivna, ali zajedničko svima je bilo što je svugdje vladao pozitivan štimung.

„Čak bajk“ biciklijada postaje nezaobilazni dio obilježavanja Dana Grada Čakovca i jedina je koja uključuje cijelo gradsko područje. Cilj biciklijade je povećati svijest o zdravim životnim navikama, važnosti održivog prijevoza i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski policajci i građani u dobrovoljnoj akciji prikupili 33 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. svibnja, u sportskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je akcija darivanja krvi kojoj su se, kao i mnogo puta ranije, odazvali brojni zaposlenici Policijske uprave.

Akcija je i ovoga puta organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec s kojim Policijska uprava međimurska već niz godina surađuje u humanitarnim aktivnostima.

Brojni djelatnici Policijske uprave redoviti su darivatelji krvi te se vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja. Na taj način uvelike doprinose sakupljanju dostatnih doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

Prošlotjednoj akciji priključili su se i umirovljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, kao i ostali građani, te su ukupno prikupljene 33 doze krvi.

Tradicija darivanja krvi u Policijskoj upravi međimurskoj nastavit će se i u narednom razdoblju, a prva sljedeća akcija predviđena je povodom Dana policije, krajem rujna ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje