Povežite se s nama

U fokusu

Iz Grada “zaboravili” javiti da se dio građe hitno preseli

Objavljeno:

- dana

DRŽAVNI ARHIV U VARAŽDINU

Nakon što je više desetljeća strpljivo čekao dodjelu adekvatnog prostora pa ga nedavno napokon dobio, Državni arhiv u Varaždinu stavljen je pred gotov čin – u jednu od zgrada bivše vojarne u Optujskoj mora se preseliti do rujna.

 Jer, dvije zgrade kojima se koristio Arhiv, Grad je darovao Sveučilištu, koji ih, pak, namjerava srušiti. O selidbi su saznali početkom ožujka i to slučajno. – Naš je djelatnik unosio neke kutije kada ga je radnik ondje upitao zašto se sada seli nešto u zgradu koja se ruši – govori nam ravnatelj Arhiva Damir Hrelja.

“Gluhi telefoni”

Ravnatelj Studentskog doma potvrdio im je da se zgrade ruše. Štoviše, Dom je još u prosincu obavijestio Grad o svojim nakanama, koji je, pak, preuzeo na sebe obavijestiti Arhiv. Sudeći prema svemu, došlo je do greške u komunikaciji, jer Arhiv je za to saznao tek četiri mjeseca kasnije.

U međuvremenu su se radile pripreme za selidbu Arhiva vrijednu dvadesetak milijuna kuna. Činilo se da su napokon našli trajni rješenje i da će svu građu moći smjestiti pod jednim krovom. Nije se namjeravalo brzati, nego najkvalitetnijim rješenjima osigurati primjereni dom arhivskoj građi. Prikupljale su se najbolje ponude za uređenje prostora, skupljao novac, planirao raspored.

– Od Ministarstva kulture ove je godine odobreno 600 tisuća kuna: 200 tisuća za projektnu dokumentaciju, koja ukupno stoji 650 tisuća, i 40 tisuća za sanaciju krova od potrebnih 700 tisuća. Grad smo zamolili za 300 tisuća kuna za zatvaranje financijske konstrukcije za projektnu dokumentaciju. I dok je Ministarstvo, dakle, dalo trećinu za projektnu dokumentaciju i polovicu za krovište, Grad do sada nije osigurao ni lipu – navodi Hrelja. Kaže da trenutno traže najboljeg ponuditelja, s kojim će sklopiti ugovor, proslijediti ga Ministarstvu, koje tada uplaćuje potreban novac. Vjeruje da će radovi početi između 15. i 20. srpnja. Umjesto planiranog posla u etapama i uređenja jednog po jednog kata, sada su primorani privesti svrsi samo jedan kat. 

Prenamjena novca

– Unatoč tome što smo lancima zatvorili vrata, vidjeli smo pojedince da ulaze kroz prizemlje. Vjerujemo da će se to nastaviti i nakon sanacije, pa smo predvidjeli postavljanje željeznih rešetki na vrata i prozore u prizemlju. Moramo zamračiti prostor, jer arhivska građa zahtijeva mrak. Treba sanirati struju koje nema, jer je dio žica pokidan. Također treba generalno očistiti prostor. Tako da smo od Ministarstva morali tražiti dozvolu za prenamjenu novca. Umjesto za projektnu dokumentaciju, iskoristit ćemo ga za ove, “navrat-nanos” poslove – govori ravnatelj.

Pojašnjava da su im u Gradu, nakon što su 600.000 kuna od Ministarstva prenamijenili za osnovnu sanaciju zbog hitne selidbe, obećali da će osigurati ostatak novca. Prema troškovnicima to je između 250 i 300 tisuća kuna. Zauzvrat, Arhiv je pristao preseliti i građu iz žitnice kod Starog grada, gdje Grad namjerava smjestiti nove muzejske, etnografske sadržaje.

– Zamolit ćemo i da se u gradskom proračunu za sljedeću godinu osigura 200.000 kuna za projektnu dokumentaciju s obzirom na to da ćemo za to planirana sredstva morati potrošiti za sanaciju. Vjerujemo da će Grad poštovati obećano kad na to dođe red – optimističan je Hrelja. Inače, za zgrade koje je Grad sada darovao Sveučilištu, Arhiv je s Gradom 2004. godine potpisao ugovor prema kojemu se “prostori dodjeljuju na korištenje na godinu dana, odnosno do trajnog rješenja problema prostora Arhiva”. Sudeći prema svim događanjima oko Arhiva, lako je zaključiti da ustanova baš i nema podršku. S tim se slaže i ravnatelj Hrelja. – Do Arhiva se ne drži nimalo, niti se ikada držalo, unatoč činjenici da su arhivi „memorija naroda“. U njima su pohranjeni „rodni listovi“ gradova, županija, država, u njima je dokumentacija potrebna za svakodnevnu uporabu, kao što su, primjerice, građevinske dozvole, ali i dokumenti najvećih poduzeća iz vremena socijalizma… Bez arhiva građani nikada ne bi mogli dokazati imaju li građevinske dozvole niti jesu li i kada radili u nekoj tvrtki. Neodgovorno se ponašamo prema tako bitnoj ustanovi – zaključio je Hrelja.

U Koprivnici selidba dan prije Badnjaka

Ako je suditi prema dosadašnjim iskustvima Arhiva i situacijama kad su stavljeni pred svršeni čin, na to su navikli. Zadnji slučaj se dogodio u Koprivnici pred kraj prošle godine. – Ondje smo smješteni u njihovoj bivšoj oružarni – to im je najstarija svjetovna zgrada u gradu s početka 18. stoljeća. Koristili smo kat, prizemlje je prazno, ali sada namjeravaju u toj zgradi smjestiti neke turističke sadržaje. Grad je sanirao prizemlje, u kojemu je došlo do pucanja lučnih svodova. Da bi izvođač mogao to vratiti u početni položaj, pothitno smo morali rasteretiti kat. Rok im je bio do kraja godine. Krajem listopada smo krenuli s potragom za adekvatnim prostorom, Grad nam je ponudio prostor koji koristi Pučko otvoreno učilište koje je, pak, da bismo mi mogli useliti, morali isprazniti taj prostor. Inače, prostor je super, ali je sve rađeno navrat-nanos. Kako bi udovoljili zahtjevima Grada, selili smo se 22. i 23. prosinca – dan prije Badnjaka, rekao nam je Damir Hrelja.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

U fokusu

Josip Pokorny: “Zašto nova gradska vlast zaobilazi Savjet mladih Grada Varaždina?“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko vijeće Grada Varaždina kao radno tijelo oformilo je peteročlani Odbor za mlade, minorizirajući pritom ulogu aktualnog Savjeta mladih Grada Varaždina. Smatra to Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Štoviše, pita se kako je moguće da je osnovan Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina, a nitko iz predsjedništva Savjeta mladih Grada Varaždina nije službeno kontaktiran i obaviješten prije samog osnivanja tog tijela?

I dodaje:

– Savjet mladih jest zakonski regulirano tijelo koje savjetuje tijela Grada te pomaže u kreiranju politika usmjerenim prema mladima. Ispostavlja se da se osnivanjem Odbora za mlade želi minorizirati uloga Savjeta, a samim time i mladih u društvu. Dakle, novoosnovani Odbor je tijelo koje služi pukom stvaranju funkcija koje će ući u životopis novoizabranim odbornicima. Znakovito je da nitko iz Savjeta mladih Grada Varaždina nije punopravni član novoosnovanog Odbora s pravom glasa osim gospodina Lukavečkog, koji nije član Odbora ispred Savjeta mladih, već ispred kluba zastupnika SDP-a – ukazuje Pokorny.

Po njemu, čini se da će šikaniranje „nepodobnih“ ljudi iz Savjeta mladih biti stalna praksa.

– Od početka mandata nove gradske vlasti, predstavnici Savjeta mladih Grada Varaždina nisu imali niti jedan službeni sastanak o aktualnim problemima mladih s novom gradskom upravom, a vidimo da novoosnovani Odbor za mlade već licitira s pozamašnim financijskim sredstvima – zaključuje Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje