Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Jalžabeta se ide na Varaždinbreg, iz Toplica na Varaždin Breg. Kud se zapravo ide?

Objavljeno:

- dana

I toga ima

Kad putnik iz Jalžabeta krene prema Knegincu, prije brijega će na tabli pisati da je stigao do Varaždin Brega. Ide li, pak, iz Kneginca na „breg“ ili iz Varaždinskih Toplica u Vrtlinovec – doći će na Varaždinbreg.Tri glavna prilaza jednom od prostorno najvećih naselja Varaždinske županije – dva različita natpisa.

I tako je već više od dva desetljeća, točnije od kad su definirana područja lokalne samouprave pa je veliki prostor, koji se prostire na 10 kvadratnih kilometara, definiran kao naselje u Općini Gornji Kneginec. Vjerojatno su u isto vrijeme i postavljene table na prilazima naselju, koje se proteže od Banjšćine do Glavića. Vjerojatno zato jer, točnu godinu njihova postavljanja ne znaju niti oni koji su ih postavili – Županijska uprava za ceste – ali niti općinari.

Najmanje 20 – ak godina nitko nije postavio pitanje različito napisanih tabli imena naselja. Ali 1. mjesnom odboru Varaždin Breg dojadila je pravopisna nedoumica pa su na popis obaveznih aktivnosti u predstojećoj godini uvrstili i postavljanje tabli s pravilno napisanim imenom naselja. A nakon konzultacija s kroatistima su sigurni da je to Varaždin Breg. Dakle, od tri table, dvije su s krivim nazivom.

– Pravopis preporučuje da se višerječna imena naseljenih mjesta pišu s crticom između riječi i obje riječi se pišu velikim početnim slovom. Iako, spojnica se gotovo nikad ne koristi. Ali svakako su dvije riječi s velikim početnom slovom – vele iz Instituta za jezik.

S Institutom se konzultirao i predsjednik 1. mjesnog odbora Varaždinbreg, Milivoj Težački, a zavirio je, kaže, i u Zakon.

– Nazivi naselja su definirani zakonom, a i u njemu piše da je to Varaždin Breg. Zato tražimo postavljanje tabli s ispravo napisanim imenom – govori Milivoj Težački. On veli kako je i sam načelnik Općine, Goran Kaniški, nekoliko puta govorio o krivim nazivima. Ipak, njegov zamjenik iz Općine Gornji Kneginec, Robert Đuranec nam je rekao da je za postavljanje tabli s imenima mjesta odgovoran ŽUC.

– Nitko nas još nije kontaktirao u vezi s tim pitanjem, a kad se to dogodi postupiti ćemo u skladu s pravilnikom – rekao je, pak,ravnatelj ŽUC-a, Tomislav Osonjački. Sporne table postavljene su davno prije aktualnog vodstva županijskih cestara.

Milivoj Težački veli da bi bilo dobro kad bi table bile jedina nelogičnost 1. mjesnog odbora Varaždin Brega. – Tu je sve zbrda zdola – žali se. Recimo, cijeli Varaždin Breg je županijskim ustrojem jedno naselje što je, kako veli Težački, izuzetno nepraktično. Jer, recimo samo na brijegu Halić ima 32 ulice ali cijeli brijeg je službeno samo jedna ulica.

– To je problem svima pa i i hitnoj pomoći, vatrogascima ili policiji. O poštaru ne treba govoriti. Tek su nedavno na uglu svake ulice postavljene table s kućnim brojevima u njoj. Što i nije puno olakšalo brzinu dolaska hitne pomoći jer brojevi su raštrkani i bez ikakvog reda – kaže Težački.
Ali to je, veli, već problem koji će teže riješiti, iako stalno upozoravaju na njegove implikacije.

Sudeći kako je krenulo, Težački se nada kako će s tablama ove godine biti lakše: – Vjerujem, da će u izbornoj godini to biti – što prije

Izvor:
Foto: rt

Život i društvo

Svetkovina Duhova u Varaždinu: bdjenje, duhovna obnova, koncert „Kod Grgura“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Duhovsku osminu uoči svetkovine Duhova te Duhovsko bdjenje i ove godine priprema Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

– Prva četiri dana rezervirana su za duhovsku duhovnu obnovu za mlade kroz koju će nas gostujući svećenici vratiti temeljima prve Crkve koji od samih početaka prožimlju i nose rad i djelovanje i našeg Ureda za pastoral mladih, a u godini u kojoj s radošću iščekujemo i blagoslov i otvorenje novoizgrađenog pastoralnog centra za mlade naše biskupije. Svaki dan gostovati će drugi svećenik sa svojim slavljeničkim timom. Susret će se sastojati od slavlja svete mise s prigodnom katehezom i klanjanjem. Duhovska duhovna obnova održavati će se u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati. Za vrijeme obnove moći će se pristupiti i sakramentu sv. ispovjedi – poručuju iz Ureda za pastoral mladih.

Tako će u ponedjeljak, 17. svibnja, duhovnu obnovu predvoditi fra Stjepan Brčina, franjevac koncentualac sa Župe sv. Duha u Zagrebu, a tema će biti Molitva.

Drugog dana, 18. svibnja, tema je Zajedništvo, a duhovnu obnovu predvodit će vlč. Zoran Grgić, povjerenik za pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije​

Trećeg dana, u srijedu 19. svibnja vlč. Josip Pende, povjerenik za pastoral mladih Riječke nadbiskupije predvodit će duhovnu obnovu na temu Biblija, dok će posljednjeg dana duhovne obnove, u četvrtak, 20. svibnja, gostovati don Mihovil Kurkut, salezijanac i ravnatelj nakladničke kuće Salesiana. Tema će biti Euharistija.

Tradicionalni koncert “Kod Grgura” i ove će godine biti dio duhovne priprave za svetkovinu Duhova – u petak, 21. svibnja, s početkom u 20 sati. Bit će to humanitarni koncert vlč. Tihomira Koseca i suradnika povodom izdavanja novog nosača zvuka “U Sveti čas”.

Na koncertu će se moći nabaviti i nosača zvuka po minimalnoj cijeni od 80 kuna, a sav novac prikupljen od prodaje ovog nosača zvuka ići će u humanitarne svrhe za potrebe „Obitelji 5+“ (obitelji s petero i više djece Sisačke biskupije) pogođene nedavnim potresima o kojima skrbi Zaklada za obitelji Sisačke biskupije „Kardinal Franjo Kuharić“ i Ured za pastoral braka i obitelji.

Vrhunac Duhovske osmine je samo Duhovsko bdjenje u subotu, 22. svibnja, također u Varaždinu (varaždinska katedrala) od 20 sati.

Uobičajeno kao i svake godine bdijenje je zamišljeno na način da svaki sudionik sam kreira svoje vrijeme (od 20:00 do 22:15) na tri odvojena mjesta u sklopu biskupijskog ordinarijata i same katedrale gdje će se odvijati čitanje Božje riječi, molitva Gospine krunice te klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Vrijeme boravka u pojedinom prostoru je proizvoljno do zajedničkog euharistijskog slavlja u katedrali s početkom u 22.15 sati. Za vrijeme bdijenja biti će moguće pristupiti sv. ispovijedi.

Sadržaji i aktivnosti Duhovske osmine i Duhovskog bdjenja održati će se prema preporukama i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje je propisao civilni stožer, ističu iz Varaždinske biskupije.  

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Sveučilište Sjever: “Brigom za druge pokazali ste da sestrinstvo nije samo profesija, već poziv!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin, u utorak, 11. svibnja, održano je svečano uručenje zahvalnica studentima treće godine preddiplomskog studija sestrinstva.

Naime, više od 65 vrijednih studenata odazvalo se pozivu ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša i ravnatelja Opće bolnice Varaždin i Županijske bolnice Čakovec te stavilo svoje vrijeme i znanje na raspolaganje i pomoć zdravstvenom sustavu tijekom prosinca 2020. i siječnja 2021. godine, kada je to bilo najpotrebnije. Uz online nastavu i pohađanje vježbi na Sveučilištu Sjever, studenti su pomagali svojim kolegama na bolničkim odjelima i prikupili više od 250 sati direktno u radu s pacijentima, pokazavši tako svoj altruizam, ali i svjesnost o ozbiljnosti situacije s kojom se nose njihove buduće kolegice i kolege na radnim mjestima

Sudjelovali su u provedbi zdravstvene njege i u radu trijažnog šatora, pratnji bolesnika na dijagnostičke pretrage i u drugim postupcima koji su vezani uz pružanje zdravstvene skrbi. Sveučilište Sjever i Hrvatska komora medicinskih sestara tom su prigodom studentima, kao zahvalu za nesebičan rad, pripremili simbolične zahvalnice koje su im, uz poštivanje epidemioloških mjera, osobno uručene na Sveučilištu Sjever. Okupljenim studentima obratio se rektor prof. dr. sc. Marin Milković, naglasivši da je sestrinska profesija jedna od najzahtjevnijih te da studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever uče prema doista teškom i izazovnom programu.

Rektor Sveučilišta Sjever prof.dr.sc. Marin Milković

– Uza sve fakultetske obveze, pronaći vremena za jednu takvu plemenitu stvar kao što je volontiranje i pravodobno reagirati u situaciji kada ste potrebni vašim kolegama, je uistinu ono što se možda ne vidi jasno u obrazovnom procesu, no itekako se nalazi u ljudskom srcu. Iznimno sam ponosan na vaš trud i angažman. Zajednici u kojoj živimo i radimo vratili ste barem dio onoga što vam je dano u obrazovnom procesu te je vaše plemenito djelo koje ste napravili za širu zajednicu, pritom riskirajući svoje živote, neprocjenjivo – ponosan je rektor Milković.

Zadovoljstvo na velik odaziv studenata nije krila ni pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever doc.dr.sc. Marijana Neuberg, koja se prisjetila perioda od prije sedam mjeseci kada je u istoj dvorani u kojoj je održana dodjela zahvalnica s ravnateljima varaždinske i čakovečke bolnice, dr.sc. Nenadom Kudelićem i doc.dr.sc. Tomislavom Novinščakom, planirala volontiranje budućih medicinskih sestara i tehničara kao pomoć zdravstvenom sustavu.

Pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever doc.dr.sc. Marijana Neuberg

– Vašim volontiranjem i brigom za druge u kriznim vremenima pokazali ste da sestrinstvo nije samo profesija, već životni poziv. Vaš požrtvovan rad je uzor i poticaj svim studentima Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever. U proteklom periodu uložili ste svoje vrijeme u nesebično pomaganje drugima i podršku u organizaciji brojnih događaja. Osim pomoći zdravstvenom sustavu tijekom pandemijem, volontirate u Centru za pružanje usluga u zajednici Varaždin i aktivno sudjelujete u procjepljivanju građana Varaždinske županije. Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, svim medicinskim sestrama i tehničarima te studentima studija sestrinstva želim mnogo uspjeha u radu te budućim životnim izazovima. Sretno! – poručila je studentima pročelnica Neuberg.

Zahvalnice je studentima volonterima simbolično uručio mag. med. tech. Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

– Veliko „Hvala!“ u ime Opće bolnice Varaždin i Županijske bolnice Čakovec, jer ste u jednom gotovo bezizlaznom trenutku pružili tračak nade da ćemo zajedno izboriti pobjedu nad koronavirusom. Bili ste po brojkama tada najgori u Europi i svaka ruka je u tom trenutku bila dobrodošla. Kada je kolegica Marijana rekla da ima studente koji su voljni pomoći ustanovama, meni se lice ozarilo. U tom trenutku je bio velik nedostatak medicinskih sestara u svim zdravstvenim ustanovama i ta gesta me je osobno dirnula – izjavio je Mario Gazić, naglasivši da Sveučilište Sjever školuje kadar koji posjeduje znanja i vještine da se izbori sa svim nedaćama, baš poput koronavirusa.

Potvrdili su to i ravnatelji OB Varaždin i ŽB Čakovec, naglasivši da bi bez pomoći studenata te ustanove teško izdržale pritisak na bolnički sustav.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr.sc. Nenad Kudelić

– Mislim da mnogima još uvijek nije do kraja sjelo kolike smo napore tada izdržali i svaki doprinos, posebice vas koji ste stigli u trenutku koji je bio najpotrebniji za bolnicu, je neizmjerno važan – naveo je ravnatelj ŽB Čakovec doc. dr. sc. Tomislav Novinščak, dok je ravnatelj OB Varaždin dr. sc. Nenad Kudelić rekao da je u jednom trenutku bilo neizbježno uključiti vanjsku pomoć u bolnički sustav jer je ova regija bila najgora korona-regija u Europi.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec doc.dr.sc. Tomislav Novinščak

– Sreća je što naša bolnica ima u blizini Sveučilište Sjever na kojemu se školuje deficitarni kadar i nadam se da će svi oni poželjeti raditi u Hrvatskoj, pa i u OB Varaždin. Vi ste naša snaga i hvala vam što ste se uključili u rad, pokazali ste da ste mnogo naučili i spremni vrlo skoro preseliti se koju ulicu dalje – rekao je dr. Kudelić. Emocijama poštovanja, zahvalnosti, ponosa i poniznosti bio je ispunjen i dožupan te načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

– Nikada nisam imao veći respekt prema djelatnicima u zdravstvu nego u zadnju godinu dana. Vaša spremnost za pomoć je nevjerojatna, kao i broj sati koji ste proveli u izravnom doticaju s pacijentima, iznad svih očekivanja. To će zauvijek ostati vama, pamtit će to i građani Varaždinske županije u kojoj ćete, vjerujem, željeti ostati raditi – zaključio je Vugrin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!