Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Jalžabeta se ide na Varaždinbreg, iz Toplica na Varaždin Breg. Kud se zapravo ide?

Objavljeno:

- dana

I toga ima

Kad putnik iz Jalžabeta krene prema Knegincu, prije brijega će na tabli pisati da je stigao do Varaždin Brega. Ide li, pak, iz Kneginca na „breg“ ili iz Varaždinskih Toplica u Vrtlinovec – doći će na Varaždinbreg.Tri glavna prilaza jednom od prostorno najvećih naselja Varaždinske županije – dva različita natpisa.

I tako je već više od dva desetljeća, točnije od kad su definirana područja lokalne samouprave pa je veliki prostor, koji se prostire na 10 kvadratnih kilometara, definiran kao naselje u Općini Gornji Kneginec. Vjerojatno su u isto vrijeme i postavljene table na prilazima naselju, koje se proteže od Banjšćine do Glavića. Vjerojatno zato jer, točnu godinu njihova postavljanja ne znaju niti oni koji su ih postavili – Županijska uprava za ceste – ali niti općinari.

Najmanje 20 – ak godina nitko nije postavio pitanje različito napisanih tabli imena naselja. Ali 1. mjesnom odboru Varaždin Breg dojadila je pravopisna nedoumica pa su na popis obaveznih aktivnosti u predstojećoj godini uvrstili i postavljanje tabli s pravilno napisanim imenom naselja. A nakon konzultacija s kroatistima su sigurni da je to Varaždin Breg. Dakle, od tri table, dvije su s krivim nazivom.

– Pravopis preporučuje da se višerječna imena naseljenih mjesta pišu s crticom između riječi i obje riječi se pišu velikim početnim slovom. Iako, spojnica se gotovo nikad ne koristi. Ali svakako su dvije riječi s velikim početnom slovom – vele iz Instituta za jezik.

S Institutom se konzultirao i predsjednik 1. mjesnog odbora Varaždinbreg, Milivoj Težački, a zavirio je, kaže, i u Zakon.

– Nazivi naselja su definirani zakonom, a i u njemu piše da je to Varaždin Breg. Zato tražimo postavljanje tabli s ispravo napisanim imenom – govori Milivoj Težački. On veli kako je i sam načelnik Općine, Goran Kaniški, nekoliko puta govorio o krivim nazivima. Ipak, njegov zamjenik iz Općine Gornji Kneginec, Robert Đuranec nam je rekao da je za postavljanje tabli s imenima mjesta odgovoran ŽUC.

– Nitko nas još nije kontaktirao u vezi s tim pitanjem, a kad se to dogodi postupiti ćemo u skladu s pravilnikom – rekao je, pak,ravnatelj ŽUC-a, Tomislav Osonjački. Sporne table postavljene su davno prije aktualnog vodstva županijskih cestara.

Milivoj Težački veli da bi bilo dobro kad bi table bile jedina nelogičnost 1. mjesnog odbora Varaždin Brega. – Tu je sve zbrda zdola – žali se. Recimo, cijeli Varaždin Breg je županijskim ustrojem jedno naselje što je, kako veli Težački, izuzetno nepraktično. Jer, recimo samo na brijegu Halić ima 32 ulice ali cijeli brijeg je službeno samo jedna ulica.

– To je problem svima pa i i hitnoj pomoći, vatrogascima ili policiji. O poštaru ne treba govoriti. Tek su nedavno na uglu svake ulice postavljene table s kućnim brojevima u njoj. Što i nije puno olakšalo brzinu dolaska hitne pomoći jer brojevi su raštrkani i bez ikakvog reda – kaže Težački.
Ali to je, veli, već problem koji će teže riješiti, iako stalno upozoravaju na njegove implikacije.

Sudeći kako je krenulo, Težački se nada kako će s tablama ove godine biti lakše: – Vjerujem, da će u izbornoj godini to biti – što prije

Izvor:
Foto: rt

Život i društvo

Natječaj za zakup lokacija za ugostitelje na Špancirfestu otvoren do 2. kolovoza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest
Špancirfest

U petak, 23. srpnja, raspisan je Natječaj za davanje u zakup lokacija za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na 23. izdanju Špancirfesta, najvećeg uličnog festivala u Hrvatskoj, koji će se održati od 20 do 29. kolovoza 2021. godine.

Natječajna dokumentacija uključuje poziv, prijavnicu, prijavu električne energije i izjavu. Dokumenti su dostupni na službenim internetskim stranicama Festivala, a moguće ih je preuzeti i u uredu Turističke zajednice Grada Varaždina, u ulici Ivana Padovca 3, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 16 sati.

Natječaj je otvoren do ponedjeljka, 2. kolovoza, do 12 sati, bez obzira na način dostave.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na ispitima državne mature palo je 233-oje učenika strukovnih škola Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznati su rezultati ljetnog roka državne mature – ispitima je pristupilo ukupno 29.532 pristupnika, od toga je 25.861 ili 88 % učenika završnih razreda srednje škole, koji su svoje srednjoškolsko obrazovanje završili unatoč svim izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa.

Najveći broj pristupnika polagao je ispite iz Hrvatskoga i Engleskoga jezika na višoj razini te iz Matematike na osnovnoj razini. U izbornome dijelu najčešće su birani ispiti iz Fizike, Biologije, Politike i gospodarstva, Kemije, Psihologije, Informatike i Likovne umjetnosti.

Ove godine državnu maturu zbog pada barem jednoga obveznog ispita nije položilo 360 ili 3,2 % gimnazijalaca. Taj je postotak manji u odnosu na nekoliko prethodnih godina, objavio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) koji provodi ispite državne mature.

Prema postotnoj riješenosti, ove su godine u odnosu na prošlu godinu bolje napisani ispiti iz Matematike na objema razinama, Fizike i Kemije, dok su rezultati u ispitu iz Hrvatskoga jezika lošiji.

– To prvenstveno proizlazi iz činjenice da je veliki broj pristupnika dobio nula bodova iz esejskoga zadatka zbog nedovoljnoga broja riječi i ostavljenoga praznog lista. Međutim, ove je godine 118 ispita 100 % točno riješeno te je troje pristupnika 100 % riješilo dva ispita. Nadalje, ispiti iz Kemije i Informatike su 100 % riješeni, što nije slučaj svake godine, osobito s ispitom iz Kemije, objašnjavaju iz NCVVO-a.

U konačnici je državnu maturu uspješno položilo 96,8 % gimnazijalaca, čime su završili srednjoškolsko obrazovanje i nastavljaju svoj put prema fakultetskom obrazovanju. Gotovo 70 % učenika strukovnih škola koji su pristupili ispitima državne mature stekli su uvjete za nastavak obrazovanja na visokom učilištima.

Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji ispitima državne mature pristupilo je 1239 pristupnika, odnosno 4,2 % od ukupnoga broja pristupnika u Hrvatskoj, a riječ je o 512 učenika gimnazijskog programa, 661 učenika strukovnog programa, dok je kandidata bilo 66.

Višu razinu Matematike pisao je 321 pristupnik, a većina je ipak odabrala osnovnu razinu – njih 871. S druge strane, više je učenika odabralo višu razinu Hrvatskog jezika – njih 709, a manje osnovnu razinu, 468.

Engleski jezik kao strani jezik bio je najzastupljeniji – višu razinu pisalo je 564 polaznika, a osnovnu 454.

Odličan (5)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja naveo je i podatke koliko je učenika iz Varaždinske županije na obveznim predmetima dobilo ocjenu odličan (5).

Riječ je o 22-oje učenika koji su položili višu razinu Matematike te 47-ero učenika koji su s odličnim položili osnovnu razinu tog predmeta. Višu razinu Hrvatskog jezika s odličnim je položilo 44-ero učenika, a osnovnu razinu dvoje učenika, dok je peticu iz više razine Engleskog jezika dobilo 122-oje učenika, a osnovne razine 106.

Pad

Zanimljivi su i podaci o tome koliko je učenika iz Varaždinske županije palo ispite državne mature. Naime, u Varaždinskoj županiji 23-oje učenika gimnazijskog programa palo je na obveznom ispitu, kao i 233 učenika strukovnog programa.

Učenici iz Varaždinske županije – njih 79-ero, najlošije su riješili ispit iz Hrvatskog jezika na osnovnoj razini, a najbolje ispit iz Engleskog jezika na višoj razini.

Nadalje, samo je jedan učenik ove županije 100 % točno riješio višu razinu Matematike i višu razinu Engleskog jezika, dok je četvero učenika 100 % točno riješilo osnovnu razinu Engleskog jezika.

Dodajmo da je iz Varaždinske županije najviše učenika prijavilo ispit iz Fizike kao izborni predmet – njih 238, a od toga broja 57-ero učenika Varaždinske županije palo je na ispitu iz Fizike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje