Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Jalžabeta se ide na Varaždinbreg, iz Toplica na Varaždin Breg. Kud se zapravo ide?

Objavljeno:

- dana

I toga ima

Kad putnik iz Jalžabeta krene prema Knegincu, prije brijega će na tabli pisati da je stigao do Varaždin Brega. Ide li, pak, iz Kneginca na „breg“ ili iz Varaždinskih Toplica u Vrtlinovec – doći će na Varaždinbreg.Tri glavna prilaza jednom od prostorno najvećih naselja Varaždinske županije – dva različita natpisa.

I tako je već više od dva desetljeća, točnije od kad su definirana područja lokalne samouprave pa je veliki prostor, koji se prostire na 10 kvadratnih kilometara, definiran kao naselje u Općini Gornji Kneginec. Vjerojatno su u isto vrijeme i postavljene table na prilazima naselju, koje se proteže od Banjšćine do Glavića. Vjerojatno zato jer, točnu godinu njihova postavljanja ne znaju niti oni koji su ih postavili – Županijska uprava za ceste – ali niti općinari.

Najmanje 20 – ak godina nitko nije postavio pitanje različito napisanih tabli imena naselja. Ali 1. mjesnom odboru Varaždin Breg dojadila je pravopisna nedoumica pa su na popis obaveznih aktivnosti u predstojećoj godini uvrstili i postavljanje tabli s pravilno napisanim imenom naselja. A nakon konzultacija s kroatistima su sigurni da je to Varaždin Breg. Dakle, od tri table, dvije su s krivim nazivom.

– Pravopis preporučuje da se višerječna imena naseljenih mjesta pišu s crticom između riječi i obje riječi se pišu velikim početnim slovom. Iako, spojnica se gotovo nikad ne koristi. Ali svakako su dvije riječi s velikim početnom slovom – vele iz Instituta za jezik.

S Institutom se konzultirao i predsjednik 1. mjesnog odbora Varaždinbreg, Milivoj Težački, a zavirio je, kaže, i u Zakon.

– Nazivi naselja su definirani zakonom, a i u njemu piše da je to Varaždin Breg. Zato tražimo postavljanje tabli s ispravo napisanim imenom – govori Milivoj Težački. On veli kako je i sam načelnik Općine, Goran Kaniški, nekoliko puta govorio o krivim nazivima. Ipak, njegov zamjenik iz Općine Gornji Kneginec, Robert Đuranec nam je rekao da je za postavljanje tabli s imenima mjesta odgovoran ŽUC.

– Nitko nas još nije kontaktirao u vezi s tim pitanjem, a kad se to dogodi postupiti ćemo u skladu s pravilnikom – rekao je, pak,ravnatelj ŽUC-a, Tomislav Osonjački. Sporne table postavljene su davno prije aktualnog vodstva županijskih cestara.

Milivoj Težački veli da bi bilo dobro kad bi table bile jedina nelogičnost 1. mjesnog odbora Varaždin Brega. – Tu je sve zbrda zdola – žali se. Recimo, cijeli Varaždin Breg je županijskim ustrojem jedno naselje što je, kako veli Težački, izuzetno nepraktično. Jer, recimo samo na brijegu Halić ima 32 ulice ali cijeli brijeg je službeno samo jedna ulica.

– To je problem svima pa i i hitnoj pomoći, vatrogascima ili policiji. O poštaru ne treba govoriti. Tek su nedavno na uglu svake ulice postavljene table s kućnim brojevima u njoj. Što i nije puno olakšalo brzinu dolaska hitne pomoći jer brojevi su raštrkani i bez ikakvog reda – kaže Težački.
Ali to je, veli, već problem koji će teže riješiti, iako stalno upozoravaju na njegove implikacije.

Sudeći kako je krenulo, Težački se nada kako će s tablama ove godine biti lakše: – Vjerujem, da će u izbornoj godini to biti – što prije

Izvor:
Foto: rt

Život i društvo

U dvorcu Trakošćan djeca guštala u izradi palčeka, pureka i ježeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U dvorcu Trakošćan u nedjelju je održana radionica izrade božićnih ukrasa.

Posjetitelji dvorca mogli  su sudjelovati u radionici izrade kinča, božićnih ukrasa od krep papira.

Članice Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“ naučile su nas kako izraditi palčeke, pureke i ježeke.

Posjetitelji su također imali priliku družiti se s kostimiranim likom Luise grofice Erdödy.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na FOI-ju održan Dan uključivog poduzetništva s predstavljanjem rezultata projekta WeRin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na FOI-ju je održan Dan uključivog poduzetništva, posvećen predstavljanju rezultata WeRin projekta, kojem je cilj povećati udio diplomiranih žena poduzetnica i osigurati njihovu integraciju u regionalni poduzetnički ekosustav diljem Europe.

Događaj je u petak, 1. prosinca, okupio predstavnike obrazovnog sustava, potpornih poduzetničkih institucija, kao i same poduzetnice, a projektni tim s FOI-ja predstavio je rezultate projekta, radeći na unapređenju učinkovitosti poduzetničkog obrazovanja i programa podrške poduzetništvu s naglaskom na rodnim perspektivama.

Projekt trajanja 36 mjeseci započeo je u siječnju 2021., a financiran je u okviru Erasmus+ programa Europske komisije u ukupnom iznosu od  999.639,00 EUR.

Projektni konzorcij sastoji se od ukupno 14 partnera, s vodećim partnerom Sveučilištem primijenjenih znanosti iz Münstera, Njemačka. Voditeljica projekta na FOI-ju je izv. prof. dr. sc. Kristina Detelj, koja je istaknula da FOI već niz godina kroz studij Ekonomika poduzetništva promovira različit set vještina koje su potrebne u poduzetničkom svijetu te da se zadnjih godina temom ravnopravnosti spolova u poduzetništvu aktivno kroz ovaj projekt bavi i Laboratorij za poduzetništvo.

U sklopu konferencije održana je panel rasprava o Uključivosti hrvatskog poduzetničkog ekosustava u kojoj su sudjelovali: prof. dr. sc. Nina Begicevic Ređep, profesorica na FOI-ju i voditeljica Laboratorija za strateško planiranje FOI-ja te voditeljica projekta Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji, Lana Velimirović Vukalović, voditeljica POU Varaždin i voditeljica Akademije za poduzetništvo i poduzetnica, Emilija Stručić, savjetnica u Tehnološkom parku Varaždin i predsjednica uprave poduzeća Infodesign, Darinka Bistrović, osnivačica i direktorica poduzeća didacta advance d.o.o. Čakovec, Petra Jukić, poduzetnica i blogerica (Ljepota čitanja) i Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Nastavnici i poduzetnici su se uključili i u interaktivniju radionicu za nastavnike u području poduzetničke edukacije, gdje su mogli upoznati WeRLearnin pristup i alate (WeRin Tolbox) te razmijeniti svoja dosadašnja iskustva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje