Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Jalžabeta se ide na Varaždinbreg, iz Toplica na Varaždin Breg. Kud se zapravo ide?

Objavljeno:

- dana

I toga ima

Kad putnik iz Jalžabeta krene prema Knegincu, prije brijega će na tabli pisati da je stigao do Varaždin Brega. Ide li, pak, iz Kneginca na „breg“ ili iz Varaždinskih Toplica u Vrtlinovec – doći će na Varaždinbreg.Tri glavna prilaza jednom od prostorno najvećih naselja Varaždinske županije – dva različita natpisa.

I tako je već više od dva desetljeća, točnije od kad su definirana područja lokalne samouprave pa je veliki prostor, koji se prostire na 10 kvadratnih kilometara, definiran kao naselje u Općini Gornji Kneginec. Vjerojatno su u isto vrijeme i postavljene table na prilazima naselju, koje se proteže od Banjšćine do Glavića. Vjerojatno zato jer, točnu godinu njihova postavljanja ne znaju niti oni koji su ih postavili – Županijska uprava za ceste – ali niti općinari.

Najmanje 20 – ak godina nitko nije postavio pitanje različito napisanih tabli imena naselja. Ali 1. mjesnom odboru Varaždin Breg dojadila je pravopisna nedoumica pa su na popis obaveznih aktivnosti u predstojećoj godini uvrstili i postavljanje tabli s pravilno napisanim imenom naselja. A nakon konzultacija s kroatistima su sigurni da je to Varaždin Breg. Dakle, od tri table, dvije su s krivim nazivom.

– Pravopis preporučuje da se višerječna imena naseljenih mjesta pišu s crticom između riječi i obje riječi se pišu velikim početnim slovom. Iako, spojnica se gotovo nikad ne koristi. Ali svakako su dvije riječi s velikim početnom slovom – vele iz Instituta za jezik.

S Institutom se konzultirao i predsjednik 1. mjesnog odbora Varaždinbreg, Milivoj Težački, a zavirio je, kaže, i u Zakon.

– Nazivi naselja su definirani zakonom, a i u njemu piše da je to Varaždin Breg. Zato tražimo postavljanje tabli s ispravo napisanim imenom – govori Milivoj Težački. On veli kako je i sam načelnik Općine, Goran Kaniški, nekoliko puta govorio o krivim nazivima. Ipak, njegov zamjenik iz Općine Gornji Kneginec, Robert Đuranec nam je rekao da je za postavljanje tabli s imenima mjesta odgovoran ŽUC.

– Nitko nas još nije kontaktirao u vezi s tim pitanjem, a kad se to dogodi postupiti ćemo u skladu s pravilnikom – rekao je, pak,ravnatelj ŽUC-a, Tomislav Osonjački. Sporne table postavljene su davno prije aktualnog vodstva županijskih cestara.

Milivoj Težački veli da bi bilo dobro kad bi table bile jedina nelogičnost 1. mjesnog odbora Varaždin Brega. – Tu je sve zbrda zdola – žali se. Recimo, cijeli Varaždin Breg je županijskim ustrojem jedno naselje što je, kako veli Težački, izuzetno nepraktično. Jer, recimo samo na brijegu Halić ima 32 ulice ali cijeli brijeg je službeno samo jedna ulica.

– To je problem svima pa i i hitnoj pomoći, vatrogascima ili policiji. O poštaru ne treba govoriti. Tek su nedavno na uglu svake ulice postavljene table s kućnim brojevima u njoj. Što i nije puno olakšalo brzinu dolaska hitne pomoći jer brojevi su raštrkani i bez ikakvog reda – kaže Težački.
Ali to je, veli, već problem koji će teže riješiti, iako stalno upozoravaju na njegove implikacije.

Sudeći kako je krenulo, Težački se nada kako će s tablama ove godine biti lakše: – Vjerujem, da će u izbornoj godini to biti – što prije

Izvor:
Foto: rt

Život i društvo

FOTO U V. OŠ Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Infrastrukturno obogaćeni projektima e-Škola i Škola za život te povodom proglašenja 2021. „Godinom čitanja“ od strane Vlade RH, u V. osnovnoj školi Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri.

Učitelji informatike, u suradnji sa školskim knjižničarom, osmislili su kutak u kojem će učenici, ali i njihovi roditelji, za vrijeme odmora ili posjeta školi moći čitati e-knjige pomoću željenih medija (tablet uređaja ili mobitela).

– E-kutak za čitanje učenicima pruža velike mogućnosti izbora e-lektire uz mogućnost personalizacije sadržaja. Učenici sadržajima pristupaju pomoću svojega osobnog i jedinstvenog elektroničkog identiteta [email protected] Kutak omogućava korištenje e-knjiga putem tablet uređaja s dodanim posebnim razinama za učenike s teškoćama u čitanju te s posebnim razinama za darovite učenike. U kutku je moguće pronaći mnoštvo aktualnih sadržaja vezanih uz lektire, kulturu i umjetnost s izrekama svjetskih i hrvatskih autora. Učenici pomoću tablet uređaja ili svojih mobitela mogu učitavati QR kodove sa straničnika i plakata zalijepljenih na pano kutka te pristupiti novim izdanjima, najčitanijim knjigama i obilježavanju raznih obljetnica hrvatske književne scene – ističe Zoran Hercigonja, učitelj informatike.

Na ovaj način V. OŠ Varaždin želi potaknuti svoje učenike na čitanje, koje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju te razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

– E-kutak za čitanje „u prolazu“ odijeljen je pregradama koje osiguravaju učenicima diskreciju i zadovoljno te usredotočeno posvećivanje e-knjigama, ali i epidemiološku distancu. Prije svega, ovo mjesto okupljanja učenika „u prolazu“ jako je dobar primjer kvalitetnog korištenja i organizacije slobodnog vremena u školi te potiče učenike na jedan drugačiji (fleksibilan) pristup knjigama i čitanju lektire u skladu s izazovima novog vremena. Ovim projektom želimo potaknuti razvijanje čitateljskih navika okruženi digitalnim svijetom i što više potaknuti učenike da se služe materinskim jezikom u digitalnom svijetu umjesto tuđica – poručuje učitelj Hercigonja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tvrtka Ferro Brant novi je “stanar” Poduzetničke zone Ljubešćica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Ljubešćica

U ponedjeljak, 22. veljače, održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Ljubešćica na kojoj je dana suglasnosti na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica.

Novi „stanar“ je tvrtka FERRO BRANT d.o.o. iz Topličice, a radi se o čestici površine 5577 m2, vrijednosti zemljišta 391.784,25 kuna.

Svaki novi poduzetnik u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica znači korak bliže ka ostvarenju rezultata EU projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“, odnosno povećanja intenziteta aktivacije zone.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o radu načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine, a od ostalih akata posebno izvajamo Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade (I i II. tromjesečje 2021. godine) za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2 .

Oslobođenje se ostvaruje na temelju Javnog poziva gospodarskim subjektima kojeg raspisuje općinski načelnik i objavljuje se na internetskoj stranici Općine (www.ljubescica.hr).

Nastavite čitati