Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Jalžabeta se ide na Varaždinbreg, iz Toplica na Varaždin Breg. Kud se zapravo ide?

Objavljeno:

- dana

I toga ima

Kad putnik iz Jalžabeta krene prema Knegincu, prije brijega će na tabli pisati da je stigao do Varaždin Brega. Ide li, pak, iz Kneginca na „breg“ ili iz Varaždinskih Toplica u Vrtlinovec – doći će na Varaždinbreg.Tri glavna prilaza jednom od prostorno najvećih naselja Varaždinske županije – dva različita natpisa.

I tako je već više od dva desetljeća, točnije od kad su definirana područja lokalne samouprave pa je veliki prostor, koji se prostire na 10 kvadratnih kilometara, definiran kao naselje u Općini Gornji Kneginec. Vjerojatno su u isto vrijeme i postavljene table na prilazima naselju, koje se proteže od Banjšćine do Glavića. Vjerojatno zato jer, točnu godinu njihova postavljanja ne znaju niti oni koji su ih postavili – Županijska uprava za ceste – ali niti općinari.

Najmanje 20 – ak godina nitko nije postavio pitanje različito napisanih tabli imena naselja. Ali 1. mjesnom odboru Varaždin Breg dojadila je pravopisna nedoumica pa su na popis obaveznih aktivnosti u predstojećoj godini uvrstili i postavljanje tabli s pravilno napisanim imenom naselja. A nakon konzultacija s kroatistima su sigurni da je to Varaždin Breg. Dakle, od tri table, dvije su s krivim nazivom.

– Pravopis preporučuje da se višerječna imena naseljenih mjesta pišu s crticom između riječi i obje riječi se pišu velikim početnim slovom. Iako, spojnica se gotovo nikad ne koristi. Ali svakako su dvije riječi s velikim početnom slovom – vele iz Instituta za jezik.

S Institutom se konzultirao i predsjednik 1. mjesnog odbora Varaždinbreg, Milivoj Težački, a zavirio je, kaže, i u Zakon.

– Nazivi naselja su definirani zakonom, a i u njemu piše da je to Varaždin Breg. Zato tražimo postavljanje tabli s ispravo napisanim imenom – govori Milivoj Težački. On veli kako je i sam načelnik Općine, Goran Kaniški, nekoliko puta govorio o krivim nazivima. Ipak, njegov zamjenik iz Općine Gornji Kneginec, Robert Đuranec nam je rekao da je za postavljanje tabli s imenima mjesta odgovoran ŽUC.

– Nitko nas još nije kontaktirao u vezi s tim pitanjem, a kad se to dogodi postupiti ćemo u skladu s pravilnikom – rekao je, pak,ravnatelj ŽUC-a, Tomislav Osonjački. Sporne table postavljene su davno prije aktualnog vodstva županijskih cestara.

Milivoj Težački veli da bi bilo dobro kad bi table bile jedina nelogičnost 1. mjesnog odbora Varaždin Brega. – Tu je sve zbrda zdola – žali se. Recimo, cijeli Varaždin Breg je županijskim ustrojem jedno naselje što je, kako veli Težački, izuzetno nepraktično. Jer, recimo samo na brijegu Halić ima 32 ulice ali cijeli brijeg je službeno samo jedna ulica.

– To je problem svima pa i i hitnoj pomoći, vatrogascima ili policiji. O poštaru ne treba govoriti. Tek su nedavno na uglu svake ulice postavljene table s kućnim brojevima u njoj. Što i nije puno olakšalo brzinu dolaska hitne pomoći jer brojevi su raštrkani i bez ikakvog reda – kaže Težački.
Ali to je, veli, već problem koji će teže riješiti, iako stalno upozoravaju na njegove implikacije.

Sudeći kako je krenulo, Težački se nada kako će s tablama ove godine biti lakše: – Vjerujem, da će u izbornoj godini to biti – što prije

Izvor:
Foto: rt

Život i društvo

Predstavila se kao maserka te u stanu 74-godišnjakinje ukrala vrijedan nakit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka starije životne dobi pustila je u kuću ženu koja se predstavljala kao maserka, a koja ju je na kraju – okrala.

Naime, u petak, 12. kolovoza, oko 12 sati u ulici Stanka Vraza u Varaždinu, nepoznata je žena okrala 74-godišnjakinju, ističu iz PU varaždinske.

Nepoznata je žena došla do stana oštećene te joj ponudila uslugu masaže masažerom.

Kada je ušla u stan oštećene, iskoristila je njenu kraću nepažnju i ušla u sobu, gdje je otvarala ladice i otuđila razni zlatni nakit u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počiniteljice ovog kaznenog djela, ističu iz policije.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Koprivnici u četvrtak počinje Renesansni festival, glavna tema su putujući trgovci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Koprivnica - TZ - Mladen Ban Photography

Renesansni festival u Koprivnici s glavnom temom – putujući trgovci, održat će se od 18. do 21. kolovoza, u organizaciji Turističke zajednice Grada Koprivnice.

Organizatori ističu da će se nakon tri godine stanke konačno održati ovaj grandiozan povijesni spektakl, a tu činjenicu potvrđuje nagrada za najbolju turističku manifestaciju Hrvatske te svrstavanje u jednu od najvećih i najboljih manifestacija u Europi.

– Trgovci i obrtnici su oduvijek bili glavna i nezaobilazna atrakcija festivala, a mnogi od njih na licu mjesta prikazuju proces izrade proizvoda zaboravljenih zanata i nude svoje unikatne (eko) proizvode. Posjetitelji mogu u četiri dana uživati u mnogo toga, od ponude trgovaca, do bogate gastronomske ponude, konjičkih turnira, viteških borbi, plesova, revija, labirinta, streličarstva, jahanja, itd. – poručuju organizatori, te obećavaju:

– Ono što možemo obećati je kada prođete kroz vrata bedema teleportirat ćete se u živu povijest, gdje nema suvremenih pomagala (plastike) i gdje je sve u skladu sa vremenom kojeg predstavlja. To čini ovaj festival drugačijim od svih drugih. Kostimirajte se, budite dio priče i podržite manifestaciju koja promiče ostavljanje što manjeg ekološkog otiska – objasnili su.

Detaljan program po danima dostupan je OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje