– Opće stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji je sve povoljnije. To, naime, dokazuju i gotovo svi statistički pokazatelji kretanja općeg stanja sigurnosti u 2018. godini, koji su u opadanju u odnosu na 2017., ali i u odnosu na nekoliko godina unatrag – ističu načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i njegov privremeni zamjenik Vladimir Faber.

Manje teških krađa

Tijekom prošle godine u odnosu na 2017. smanjeni su broj kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, ukupni broj prometnih nesreća, prekršaji protiv javnog reda i mira kao i prekršaji iz ostalih zakona. Broj kaznenih djela iznosio je 1053, što je smanjenje za 12,54 posto u odnosu na godinu ranije. To je ujedno i najniža razina broja kaznenih djela u posljednjih deset godina.

Tijekom prošle godine zabilježena su 323 prekršaja protiv javnog reda i mira. U usporedbi s 373 prekršaja iz 2017. godine, riječ je o smanjenju od 13,4 posto. Zabilježeno je i smanjenje teških krađa za 7,16 posto, odnosno, s 419 na 389, ali i porast krađa s 247 na 260, što je za 5,26 posto više.

Ovakvi rezultati plod su sustavnoga pristupa rješavanju problema vezanih uz kriminalitet i stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji. Brojni događaji posljednjih godina, uglavnom vezani uz područja i općine s naglašenim brojem stanovnika romske nacionalne manjine, potaknuli su nadležna tijela da s više različitih strana pristupe njihovom rješavanju.

– Bit rješavanja problema Roma, uz preventivne mjere na terenu i strože kazne za počinitelje, čine inzistiranje na višoj razini obrazovanja mladih, kao i uspješna socijalna integracija u društvo. Iskustva drugih zemalja Europske unije pokazuju da se Romi sa srednjom, višom ili visokom stručnom spremom, po svim statističkim pokazateljima što se tiče kriminogenosti i broja djece, uklapaju u standarde prosječne populacije. Vrijedi naravno i obrnuto, odnosno da oni Romi bez škole ili samo s osnovnom školom, čak peterostruko nadmašuju prosječnu stopu maloljetničke delinkvencije – ističe privremeni zamjenik Faber.

Zašto toliko malo romske djece završava školu, nije problem koji mora rješavati policija, barem ne u potpunosti.

– Romi si ne mogu sami pomoći, već trebaju pomoć države i institucija. Prvi korak prema sustavnom rješavanju problema je da se počne o njemu govoriti. Smatram da smo upravo na tome tragu. Sinergijom pet ministarstava započelo se s traženjem rješenja kako podići razinu obrazovanja i zapošljivosti Roma – dodaje Faber.

Viša razina obrazovanja mladih Roma pomogla bi i samoj policiji da popuni svoje kadrovske redove. Već dulje vrijeme, naime, provodi se inicijativa zapošljavanja Roma u policiji.

– Prošle godine smo preko Vijeća romske nacionalne manjine animirali mlade Rome za posao u policiji, ali smo imali samo tri zainteresirana kandidata. U konačnici je samo jedan kandidat zadovoljio uvjete te ovog trenutka završava prekvalifikaciju. Nadamo se da će se tijekom ljeta pridružiti našoj Policijskoj upravi. I ove godine obilazimo završne razrede srednjih škola, kako bismo mladima, a time i mladim Romima, prezentirali sve prednosti zapošljavanja i rada u policiji. No, postoji jedan problem, a taj je da se među uvjetima za prekvalifikaciju traži završena srednja škola u četverogodišnjem trajanju. Ponovo se vraćamo na problem niske razine obrazovanja Rome, jer tek rijetki završavaju četiri godine srednje škole – pojašnjava načelnik PU međimurske, Ivan Sokač.

Gradnja obilaznica

Ovogodišnji natječaj otvoren je do 31. srpnja, a moguće je da će se uvjeti natječaja upravo u dijelu razine obrazovanja sniziti jer je u pripremi nacrt novoga zakona. No, to više nije u rukama policije, već saborskih zastupnika, koji prijedlog Zakona mogu prihvatiti ili odbaciti, a i nemoguće je ovog trenutka odrediti, ako bude izglasan, kada će stupiti na snagu.
U 2018. godini na području Policijske uprave međimurske zabilježeno je 646 prometnih nesreća. U usporedbi sa 768 prometnih nesreća iz 2017. godine, bilježi se smanjenje ukupnog broja za 15,89 posto. To je drugi najmanji broj prometnih nesreća u posljednjih deset godina. Manje, 636, bilo ih je samo 2012. godine. I dok je broj prometnih nesreća u smanjenju, povećao se broj smrtno stradalih na cestama. Prošle godine život je na prometnicama izgubilo 11 osoba, dok je 2017. godine smrtno stradalo sedam ljudi. Da bi se razina sigurnosti na cestama dodatno povećala, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će novi Zakon biti izglasan prije ljetne stanke. Može se očekivati da će odmah stupi na snagu.

– Preseljenje kamionskoga prometa kroz Mursko Središće olakšava nam posao, a lokalnom stanovništvu svakodnevni život. No, sada su nezadovoljni prijevoznici. Potrebno je pronaći rješenje koje neće narušavati sigurnost prometa na cestama, a da se pritom nađe kompromis između želja i potreba prijevoznika i stanovništva. Dugoročno rješenje je gradnja obilaznica kojima bi se stvorili uvjeti za izmještanje teškog kamionskog prometa iz gusto naseljenih područja od Murskog Središća prema Čakovcu i dalje kroz Nedelišće prema Varaždinu – zaključio je načelnik Sokač.

Međimurska policija mnogo očekuje i od nove zakonske odredbe koja se odnosi na unutarnji ustroj.

– Popunit ćemo redove na mjestima na kojima nam nedostaje kadrova. Dobit ćemo kriminaliste, pojačati odjel za maloljetnu delinkvenciju… Sve to će pomoći u dodatnom smanjenju stope kriminaliteta – poručio je Faber.

“Ne krše se ničija građanska prava”

Period od 17. do 22. u mjesecu najistaknutiji je sa sigurnosne strane na području PU međimurske. Riječ je o terminima dodjela socijalne pomoći, kada međimurskim policajcima u ispomoć dolaze pripadnici interventne policije iz drugih policijskih uprava.

– Tih nekoliko dana pojačano pokrivamo cijelu županiju. To se pokazalo jako dobrim potezom. Još jednom naglašavam da se dugoročno rješavanje problema na terenu mora tražiti sinergijom nekoliko ministarstava. Mi u MUP-u započeli smo s nekim konkretnim potezima: mijenjamo organizacijsku strukturu, pojačavamo pojedine linije rada općeg kriminaliteta i maloljetničke delinkvencije, osnivamo ekipu za uviđaje… No, ako prosječno jednom mjesečno imate slučaj napada na policijskog službenika i oštećenja službenog vozila, pri čemu već možda i tri godine ne postoji nijedna pravomoćna presuda za takve slučajeve, tada se postavlja pitanje izostaje li generalna prevencija. Ako se takvi slučajevi usporede s praksom drugih europskih zemalja, očito je koliko Hrvatska u ovom trenutku zaostaje za njima – mišljenja je Faber.

– Pa i uvođenje vaučera ili inzistiranje na obveznom školovanju nije ničije kršenje građanskih prava, a najmanje prava nacionalnih manjina – zaključio je Sokač.

Komentari

Komentara