Povežite se s nama

U fokusu

Iz Ministarstva kratko i jasno poručili: Za rješavanje bala u obzir dolaze samo zakoniti prijedlozi!

Objavljeno:

- dana

POTVRĐENO: HABUŠU DOBIO ODBIJENICU

Nakon što je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš najavio da će podnijeti tužbu protiv Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva, jer “tri godine nisu učinili ništa da osiguraju potreban novac za problema bala smeća u Brezju”, primili smo odgovor iz Ministarstva zaštite okoliša.

Očitovali su se kratko i vrlo jasno.

– Jedino možemo poručiti da u obzir za rješavanje problema bala dolaze zakoniti prijedlozi. Da je riječ o zakonitom prijedlogu, vjerojatno bi problem bila riješila i prošla Vlada  – poručili su.

To je još jedna potvrda da Habuš za koncesiju novac iz državnog proračuna ne može dobiti. Sada je to napokon javno potvrdio i drugi ministar!

Kada će varaždinski gradonačelnik prestati obmanjivati javnost?

To smo ga pitali još u listopadu prošle godine. Prošlo je novih osam mjeseci, a on, slikovito rečeno, još uvijek “istu kozu dere”.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda od potresa za područja Lepoglave, V. Toplica i Bednje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je jučer, 20. siječnja, proglasio prirodnu nepogodu od potresa na području gradova Lepoglava i Varaždinske Toplice te na području Općine Bednja.

Uzastopni potresi su krajem 2020. i početkom 2021. godine na navedenom području uzrokovali materijalne štete na stambenim, gospodarskim, sakralnim i kulturnim objektima. Prema preliminarnoj procjeni gradskih i općinskih povjerenstava, šteta iznosi 18,9 milijuna kuna.

Prirodna nepogoda proglašava se temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 posto prethodnog godišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 posto.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sada imaju obavezu u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogodne upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te je dostaviti Županijskom povjerenstvu. Županijsko povjerenstvo će konačne procjene dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sa zahtjevom za dodjelu pomoći ublažavanja i uklanjanja posljedica od potresa.

Nastavite čitati

U fokusu

Započeli radovi na izgradnji Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U stručnim krugovima potreba za izgradnjom nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine (Spinalni centar) postoji već dugi niz godina.

U 2018. godini izrađen je glavni projekt i ishođena građevinska dozvola, a nakon čega su dovršeni postupci nabave te danas svjedočimo izgradnji potpuno novog zdravstvenog objekta u Varaždinskim Toplicama. Trenutna vrijednost projekta iznosi 112 milijuna kuna, od čega je iz ESI fondova povučeno 83 milijuna kuna, iz Ministarstva zdravstva 24 milijuna te je udio vlastitih sredstava 5 milijuna kuna.

Činjenica da se ovaj projekt skoro u potpunosti financira iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva, dokaz je da je projekt kvalitetan i prijeko potreban za Republiku Hrvatsku.

Izgradnja ovog centra velika je i značajna investicija koja se odvija na području grada Varaždinskih Toplica i koja je u interesu građana Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije.

Nastavite čitati