Povežite se s nama

Međimurje

Iz Ministarstva kulture čak 1,3 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

M. SREDIŠĆE

Ministarstvo kulture i ove godine nastavlja izdašno podupirati razvoj investicijskih projekta u Murskom Središću, te je ovih dana za završnu fazu rekonstrukcije Centra za kulturu izdvojilo 1.300.000 kuna.

Grad Mursko Središće dosad je sve svoje obveze na spomenutom projektu prema Ministarstvu kulture ispunio i odradio kvalitetno u zadanim rokovima s namjenskim trošenjem dodijeljenih financijskih sredstava. Stoga ne čudi da je zahvaljujući zalaganju gradonačelnika Dražena Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata resorno ministarstvo za provedbu završne faze projekta dodijelilo dosad najveći iznos.

Isplatilo se zalaganje gradonačelnika Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata

– Grad je u svoje višegodišnje planove razvoja kulturnih djelatnosti uvrstio projekt rekonstrukcije Centra za kulturu. Cilj je podizanje kulturološke svijesti građana, poticanje građana na sudjelovanje, praćenje i uključivanje u razvoj kulturne baštine, kvalitetnija realizacija kulturno-turističkih manifestacija te jačanje programskih aktivnosti kulturno-umjetničkih udruga – naglasio je Srpak.

Podsjećamo, Ministarstvo je dosad projekt sufinanciralo s ukupno 1.100.000 kuna. Po njegovu završetku, Centar za kulturu dobit će punu funkciju i uporabnu dozvolu. Djeca i mladi dobit će prostor za svoje školske i ostale priredbe, a neke udruge i nove prostore. Prema procjeni projektanta, vrijednost ukupne investicije u zadnjoj fazi iznosit će 3.442.796 kuna.

Stižu mjerači svjetla

Međimurska energetska agencija MENEA i Grad Čakovec nastavljaju aktivnosti u sklopu projekta Dynamic light vrijednom 800 tisuća kuna koji se sufinancira iz fondova EU. Početna faza projekta sastojala se u prikupljanju podataka za pripremu nekoliko brošura – vodiča za buduće slične projekte. Kroz projektne aktivnosti u idućem razdoblju MENEA će pripremiti nekoliko stručnih aktivnosti, među kojima su predavanja i radionice. Također, stručnjaci iz ove tvrtke obavit će testiranje nekoliko modela potencijalnih rasvjetnih tijela na predviđenim ulicama s mjeračem osvijetljenja. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje