Povežite se s nama

Međimurje

Iz Ministarstva kulture čak 1,3 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

M. SREDIŠĆE

Ministarstvo kulture i ove godine nastavlja izdašno podupirati razvoj investicijskih projekta u Murskom Središću, te je ovih dana za završnu fazu rekonstrukcije Centra za kulturu izdvojilo 1.300.000 kuna.

Grad Mursko Središće dosad je sve svoje obveze na spomenutom projektu prema Ministarstvu kulture ispunio i odradio kvalitetno u zadanim rokovima s namjenskim trošenjem dodijeljenih financijskih sredstava. Stoga ne čudi da je zahvaljujući zalaganju gradonačelnika Dražena Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata resorno ministarstvo za provedbu završne faze projekta dodijelilo dosad najveći iznos.

Isplatilo se zalaganje gradonačelnika Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata

– Grad je u svoje višegodišnje planove razvoja kulturnih djelatnosti uvrstio projekt rekonstrukcije Centra za kulturu. Cilj je podizanje kulturološke svijesti građana, poticanje građana na sudjelovanje, praćenje i uključivanje u razvoj kulturne baštine, kvalitetnija realizacija kulturno-turističkih manifestacija te jačanje programskih aktivnosti kulturno-umjetničkih udruga – naglasio je Srpak.

Podsjećamo, Ministarstvo je dosad projekt sufinanciralo s ukupno 1.100.000 kuna. Po njegovu završetku, Centar za kulturu dobit će punu funkciju i uporabnu dozvolu. Djeca i mladi dobit će prostor za svoje školske i ostale priredbe, a neke udruge i nove prostore. Prema procjeni projektanta, vrijednost ukupne investicije u zadnjoj fazi iznosit će 3.442.796 kuna.

Stižu mjerači svjetla

Međimurska energetska agencija MENEA i Grad Čakovec nastavljaju aktivnosti u sklopu projekta Dynamic light vrijednom 800 tisuća kuna koji se sufinancira iz fondova EU. Početna faza projekta sastojala se u prikupljanju podataka za pripremu nekoliko brošura – vodiča za buduće slične projekte. Kroz projektne aktivnosti u idućem razdoblju MENEA će pripremiti nekoliko stručnih aktivnosti, među kojima su predavanja i radionice. Također, stručnjaci iz ove tvrtke obavit će testiranje nekoliko modela potencijalnih rasvjetnih tijela na predviđenim ulicama s mjeračem osvijetljenja. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje