Povežite se s nama

Međimurje

Iz Ministarstva kulture čak 1,3 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

M. SREDIŠĆE

Ministarstvo kulture i ove godine nastavlja izdašno podupirati razvoj investicijskih projekta u Murskom Središću, te je ovih dana za završnu fazu rekonstrukcije Centra za kulturu izdvojilo 1.300.000 kuna.

Grad Mursko Središće dosad je sve svoje obveze na spomenutom projektu prema Ministarstvu kulture ispunio i odradio kvalitetno u zadanim rokovima s namjenskim trošenjem dodijeljenih financijskih sredstava. Stoga ne čudi da je zahvaljujući zalaganju gradonačelnika Dražena Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata resorno ministarstvo za provedbu završne faze projekta dodijelilo dosad najveći iznos.

Isplatilo se zalaganje gradonačelnika Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata

– Grad je u svoje višegodišnje planove razvoja kulturnih djelatnosti uvrstio projekt rekonstrukcije Centra za kulturu. Cilj je podizanje kulturološke svijesti građana, poticanje građana na sudjelovanje, praćenje i uključivanje u razvoj kulturne baštine, kvalitetnija realizacija kulturno-turističkih manifestacija te jačanje programskih aktivnosti kulturno-umjetničkih udruga – naglasio je Srpak.

Podsjećamo, Ministarstvo je dosad projekt sufinanciralo s ukupno 1.100.000 kuna. Po njegovu završetku, Centar za kulturu dobit će punu funkciju i uporabnu dozvolu. Djeca i mladi dobit će prostor za svoje školske i ostale priredbe, a neke udruge i nove prostore. Prema procjeni projektanta, vrijednost ukupne investicije u zadnjoj fazi iznosit će 3.442.796 kuna.

Stižu mjerači svjetla

Međimurska energetska agencija MENEA i Grad Čakovec nastavljaju aktivnosti u sklopu projekta Dynamic light vrijednom 800 tisuća kuna koji se sufinancira iz fondova EU. Početna faza projekta sastojala se u prikupljanju podataka za pripremu nekoliko brošura – vodiča za buduće slične projekte. Kroz projektne aktivnosti u idućem razdoblju MENEA će pripremiti nekoliko stručnih aktivnosti, među kojima su predavanja i radionice. Također, stručnjaci iz ove tvrtke obavit će testiranje nekoliko modela potencijalnih rasvjetnih tijela na predviđenim ulicama s mjeračem osvijetljenja. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Čakovec otvorio javni poziv za financiranje programa i projekata u kulturi, tradicijskoj kulturi i umjetnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec je raspisao javni poziv za prikupljanje prijedloga za zadovoljavanje potreba u društvenim djelatnostima u 2023. godini za područja kulture, tradicijske kulture i umjetnosti. Predmet javnog poziva je prikupljanje pisanih prijedloga programa i projekata svih korisnika Proračuna Grada Čakovca.

Samo iznimno će se financirati projekti i programi koji nisu prijavljeni na ovaj javni poziv i to isključivo oni čije planiranje i projektiranje zbog objektivnih razloga nije bilo moguće realizirati u vrijeme raspisivanja poziva.

Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći iznos je 200.000 kuna. Svaki prijavitelj može prijaviti najviše tri projekta ili programa.

Natječaj je otvoren do 15. studenoga 2022. godine, a udruge mogu prijaviti projekt za sljedeća područja: izdavačka djelatnost, organizacija kulturnih i umjetničkih manifestacija, performansa i natjecanja, sudjelovanje na smotrama i natjecanjima iz glazbeno-scenskih umjetnosti, tradicijske kulture i audio-vizualnih umjetnosti, promicanje kulture i umjetnosti te očuvanje kulturne i tradicijske baštine, projekti i programi ustanova u kulturi, promicanje kulturnog amaterizma u mjesnoj samoupravi i javne manifestacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje