Povežite se s nama

Međimurje

Iz Ministarstva u Grad dosad pristiglo tri milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

NOVAC

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić potpisali su u ponedjeljak ugovore o dodjeli sredstava iz programa povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije kroz pomoć proračunima i donacije neprofitnim organizacijama. 

Riječ je o poticajnim, namjenskim i bespovratnim sredstvima za poboljšanje energetske učinkovitosti DVD-a Gornja Poljana, u vrijednosti 124 tisuće kuna i poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade Društvenog doma Lovrentovec, vrijednosti 90 tisuća kuna. Ministarstvo gospodarstva projekt DVD-a će sufinancirati s 87 tisuća kuna dok se DVD obvezao uložiti još najmanje 37 tisuća kuna. Za Dom u Lovrentovcu Ministarstvo je dodijelilo 63 tisuće kuna, a korisnik je dužan uložiti još najmanje 27 tisuća.

Nakon što su parafirali ugovore, zamjenik ministra gospodarstva čestitao je gradskim vlastima na sve većem broju kandidiranih i odobrenih projekata. Ministarstvo gospodarstva do sada je projekte Varaždinskih Toplica financiralo s tri milijuna kuna u dvije godine.

– Ova činjenica samo pokazuje da je gradonačelnica sa svojim timom odradila krvav i težak posao, pripremu projekata, jer bez kvalitetno pripremljenih projekata sredstva nije moguće dobiti. Ono što također veseli je da je bespovratna sredstva za gospodarstvo dobila tvrtka “Obad”, oko 1,7 milijuna kuna. To znači i povećanje broja zaposlenih u proizvodnji – rekao je Leverić.

Zadovoljna što su DVD-u Gornja Poljana i Društvenom domu Lovrentovec odobrena sredstva, gradonačelnica Goranka Štefanić istaknula je da je Grad u dvije godine uložio oko dva milijuna kuna u projekte energetske učinkovitosti.

– Ministarstvo gospodarstva je zaista jako puno sredstava uložilo na područje Grada u ove dvije godine – istaknula je Goranka Štefanić. Na napomenu o dobroj suradnji Grada i gradskih udrugama i DVD-a, podsjetila je da je prvi projekt sufinanciran novcem Ministarstva bilo uređenje prostora  za Udrugu branitelja. – Sve udruge upućujemo na pisanje projekata, pritom im pomognemo sve što treba i potom zajednički apliciramo na Ministarstvo – naglasila je Štefanić. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

U petak, 22. listopada, PUM provodi operativnu akciju “Četiri ubojice u prometu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U petak, 22. listopada, od 14 do 22 sata policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske provest će aktivnosti iz operativne akcije “Četiri ubojice u prometu”.

Akcija je usmjerena na sprječavanje prekršaja iz tzv. grupacije “četiri glavne ubojice u prometu” (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), dok će se posebna pozornost obratit na ponavljače (recidiviste) teških prometnih prekršaja.

Promet će se nadzirati na većem broju lokacija diljem Međimurske županije, a u poduzimanje najavljenih aktivnosti uključit će se svi raspoloživi ljudski i tehnički potencijali (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, stacionarni i mobilni uređaji za mjerenje brzine, presretači i dr. tehnička sredstva).

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje