Povežite se s nama

U fokusu

Iz Razvojne agencije Sjever priznali greške i najavili da će ih ispraviti

Objavljeno:

- dana

NACRT STRATEGIJE RAZVOJA VARAŽDINA

Izradu Strategije razvoja do 2020. godine Grad Varaždin je pokrenuo još 2013. godine, a dio u kojem se analizira stanje (u kojem je puno grešaka, op.a.) dovršen je početkom 2014. Naveo je to u reagiranju mr. sc. Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever, koja je koordinator izrade Strategije.

– Izradu je Grad pokrenuo očekujući kako će u skorije vrijeme (kako je bilo tada i najavljivano) biti usvojeni zakonski i podzakonski akti te nacionalne i regionalni razvojni planovi i strategije kojima se uređuje izrada strategija razvoja urbanih područja. Nažalost, Zakon o regionalnom razvoju usvojen je tek krajem 2014. godine, dok su Smjernice, koje predstavljaju temelj i okvir za izradu, službeno prihvaćene i objavljene tek polovicom rujna 2015. – naveo je Ernoić.

Greške je potvrdio. – Vezano na upite oko nekih navodnih nelogičnosti možemo reći da se radi o stilskim i gramatičkim pogreškama koje će biti otklonjene u završnoj obradi teksta. Ispričavamo se što lektoriranje nismo teksta proveli prije same javne rasprave – istaknuo je.

Zaboravili na izmjene GUP-a?

Napominje da je važno da te greške „nisu utjecale na samu suštinu strateškog okvira razvoja, jer se one odnose na dio analize“. – Možemo samo skrenuti pozornost na to da se u tekstu, kada se navodi kako strategija „predviđa izmještanje autobusnog kolodvora“, jasno kaže da se o tome već duže vrijeme razmišlja i planira, što je i određeno trenutno važećom prostorno planskom dokumentacijom, te se ne definira konačno rješenje, jer to i nije smisao same analize stanja – navedeno je.

Međutim, prije samo tri mjeseca je završila javna rasprava o izmjenama GUP-a, kojima se određuje da autobusni kolodvor ostaje na postojećoj lokaciji, dok se „vojna pekara“ određuje kao alternativna lokacija. To je samo potvrda da je nacrt Strategije izrađen na brzinu.   

– U izradu strateškog okvira razvoja Grada bio je uključen zaista relevantan broj osoba i institucija. O angažiranosti svakog ponaosob ovisi koliki je obol izradi strategije dao – naveo je Ernoić.

Iz toga se može zaključiti da se pojedinci baš i nisu trudili: prostorno-planska dokumentacija je, primjerice, iz domene komunalnog pročelnika, a podaci o vlasništvu Sveučilišta Sjever u domeni pročelnice za društvene djelatnosti.  

– Za podatke oko vlasništva Sveučilišta Sjever i lokacije POS naselja prihvaćamo kritiku i to ćemo svakako ispraviti, kao i vjerojatno još neke greške koje proizlaze iz previda prilikom ažuriranja podataka – najavio je Ernoić.

Varaždinska i čakovečka strategija – “nebo i zemlja”

O tvrdnjama da je nacrt Strategije loš uradak, napravljen formalno i bez smislenog sadržaja, nije želio iznositi stajalište, uz napomenu da smatraju da se ipak radi o paušalnoj procjeni.

– U tom kontekstu možemo komentirati i ostale navode koji se pojavljuju u medijima, a odnose se na to kako nije dovoljno zastupljena kultura ili pitanje mladih, odnosno neka druga djelatnost u samoj strategiji, te napominjemo kako nije smisao strategije da opisuje do u detalje prilike koje se odnose na određenu djelatnost, već da odredi strateška opredjeljenja i prioritete budućeg razvoja – naveo je.

No da je nacrt varaždinske Strategije površan dokument, vidi se kada se taj dokument usporedi s nacrtom Strategije Grada Čakovca, koja je također dovršena prošli mjesec.

Ona sadrži niz konkretnih strateških projekata za sva područja: od revitalizacije spomenika parkovne arhitekture Perivoj Zrinski, primjerice, preko izgradnje gospodarske infrastrukture te rekreacijskih staza, ulaganja u škole, pa čak do izrade meteo-karte plodonosnih područja za pčele i burze meda te osnivanja zaklade za podizanje standarda učenika i studenata.

Varaždin, primjerice, želi dograditi 5. i 6. OŠ, ali tog projekta u nacrtu Strategije nema, a želi i stanovnike približiti rijeci Dravi, što također nije pretočeno u strateški projekt. Ako se zna da je Strategija temelj za povlačenje novca iz EU i drugih fondova, onda je jasno da je taj dokument teško ocijeniti dobrom ocjenom.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje