Povežite se s nama

U fokusu

Izbori (opet) posvađali SDP i HNS: Štromar prijeti da će HNS izaći iz koalicije

Objavljeno:

- dana

BORBA ZA ZASTUPNIČKA MJESTA

Zamjenik predsjednika HNS-a i varaždinski župan Predrag Štromar zaprijetio je da će HNS izaći iz koalicije sa SDP-om, HSS-om i HSU-om, objavio je Večernji list.

I dok je na parlamentarnim izborima prije godinu dana HNS na listi tadašnje koalicije Hrvatska raste dobio šest mjesta, SDP im sad nudi jedno mjesto manje, što je revoltiralo Štromara.

Broj HNS-ovih mjesta na listi je u skladu s izjavama predsjednika varaždinskog SDP-a i dožupana Alena Kišića, koji je prošli tjedan naveo da SDP-u treba pripasti više mjesta na koalicijskoj listi.

– Mislimo da ćemo bez SDP-a dobiti dovoljno saborskih zastupnika da odlučujemo tko će nakon izbora upravljati Republikom Hrvatskom. Konkretno, u 3. izbronoj jedinici (Zagorje, Varaždin, Međimurje) umjesto šest mjesta na listi sada nam SDP nudi pet. Kako se zna da nas dva župana, Matija Posavec i ja, nećemo biti u Saboru to znači da HNS može maksimalno dobiti tri zastupnika u toj izbornoj jedinici, bez obzira na preferencijalne glasove. To je omalovažavanje HNS-a – rekao je Štromar za Večernji list.

S 14. mjesta u Sabor, no ostao župan

Podsjećamo, Štromar je lani bio 14., posljednji na listi, a ulazak u Sabor je izborio preferencijalnim glasovima. Međutim, nije se odlučio obavljati dužnost zastupnika, nego je ostao raditi kao župan, što su mnogi tada protumačili kao prevaru birača.

Da će izaći iz koalicije, zaprijetio je nekoliko dana prije potisivanja koalicijskog sporazuma između SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a. Što o tome misli predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, još nije poznato.

Podsjećamo, do trzavica između SDP-a i HNS-a u Varaždinskoj županiji došlo je i prije nekoliko mjeseci, kada je SDP najavio da će imati svojeg kandidata za varaždinskog gradonačelnika, pri čemu su napomenuli da o HNS-u ovisi hoće li ih podržati i izaći s njima na lokalne izbore. Štromar je tada odmah uzvratio i istaknuo da će njihov kandidat biti aktualni gradonačelnik Goran Habuš.

Čini se da je ovo novi pokušaj pritiska HNS-a na “jačeg” partnera.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda od potresa za područja Lepoglave, V. Toplica i Bednje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je jučer, 20. siječnja, proglasio prirodnu nepogodu od potresa na području gradova Lepoglava i Varaždinske Toplice te na području Općine Bednja.

Uzastopni potresi su krajem 2020. i početkom 2021. godine na navedenom području uzrokovali materijalne štete na stambenim, gospodarskim, sakralnim i kulturnim objektima. Prema preliminarnoj procjeni gradskih i općinskih povjerenstava, šteta iznosi 18,9 milijuna kuna.

Prirodna nepogoda proglašava se temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 posto prethodnog godišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 posto.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sada imaju obavezu u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogodne upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te je dostaviti Županijskom povjerenstvu. Županijsko povjerenstvo će konačne procjene dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sa zahtjevom za dodjelu pomoći ublažavanja i uklanjanja posljedica od potresa.

Nastavite čitati

U fokusu

Započeli radovi na izgradnji Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U stručnim krugovima potreba za izgradnjom nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine (Spinalni centar) postoji već dugi niz godina.

U 2018. godini izrađen je glavni projekt i ishođena građevinska dozvola, a nakon čega su dovršeni postupci nabave te danas svjedočimo izgradnji potpuno novog zdravstvenog objekta u Varaždinskim Toplicama. Trenutna vrijednost projekta iznosi 112 milijuna kuna, od čega je iz ESI fondova povučeno 83 milijuna kuna, iz Ministarstva zdravstva 24 milijuna te je udio vlastitih sredstava 5 milijuna kuna.

Činjenica da se ovaj projekt skoro u potpunosti financira iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva, dokaz je da je projekt kvalitetan i prijeko potreban za Republiku Hrvatsku.

Izgradnja ovog centra velika je i značajna investicija koja se odvija na području grada Varaždinskih Toplica i koja je u interesu građana Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije.

Nastavite čitati