Povežite se s nama

Život i društvo

Izborom Markovića, socijaldemokrati se izjasnili radije za poziciju u oporbi, nego za šurovanje s HDZ-om

Objavljeno:

- dana

Novi predsjednik

Miroslav Marković je novi predsjednik varaždinskog SDP-a.

On je sa 137 glasova pobijedio protukandidatkinju Mirelu Ivanković, za koju je glasalo 107 birača.

Dva kandidata su bila izbor dviju oprečnih struja u gradskom SDP-u: iza Markovića stoje SDP-ovci skloni kritiziranju aktualne gradske vlasti i oni koji smatraju da je SDP na izdisaju i treba mu pod hitno reanimacija dok je Mirela Ivanković bila favorit struje oko predsjednika Županijske organizacije, Marija Habeka.

Oponenti Habeka prozivaju kao jednog od najvećih krivaca za veliki pad rejtinga SDP-a kod birača, što je rezultiralo vrlo lošim izbornim rezultatima u Gradu i Županiji.

Budući da su u Mireli Ivanković vidjeli produženu ruku Marija Habeka, SDP – ovci su na ovim izborima pokazali svoj stav o predsjedniku Županijske organizacije.

Protiv izdaje

Ipak, najveći minus je Mireli Ivanković bila činjenica da ona radi kao pročelnica u Gradu i da joj je gradonačelnik Ivan Čehok šef. Iako to nije bila zakonska zapreka njezinoj kandidaturi, mnogi su se pitali kako će SDP uz šeficu koja radi za političkog protivnika biti predvodnik oporbe u Gradu, a što je cilj stranke.

Zbog toga se potencijalna pobjeda Mirele Ivanković smatrala približavanjem stranke Listi Ivana Čehoka pa time i njihovom partneru u Gradskoj vijećnici, HDZ-u, što bi za stranačke veterane bila apsolutna izdaja socijaldemokracije.

Miroslav Marković je prošli tjedan za Regionalni tjednik rekao kako su ovi izbori biti ili ne biti za budućnost varaždinskog SDP-a. On smatra da su rezultati izbori za stranku bili katastrofalni, da SDP nije nikako trebao još jednom koalirati sa HNS-om, čiji rejting u Varaždinu nikad nije bio gori. Pohvalio je odluku svog prethodnika, Alena Kišića da se ne kandidira na ovim izborima i rekao kako isto očekuje i od Marija Habeka.

Za njegove zamjenike su izabrani Gordana Marsenić i Luka Zrinski.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Zaklada za pomoć djeci VITA lani prikupila rekordnu svotu donacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zaklada za pomoć djeci VITA je, unatoč pandemiji, u 2020. godini prikupila rekordnu svotu od 172.075,74 kuna.

Iako protekle godine Zaklada nije bila u mogućnosti organizirati humanitarne aktivnosti i prikupljati financijska sredstva uživo, u odnosu na 2019. godinu, zabilježen je porast prihoda od čak 130 posto, istaknuto je u godišnjem izvješću o radu koje su prihvatili županijski vijećnici na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević zahvalila je svim donatorima koji omogućavaju redovito osiguravanje potrebnih sredstva djeci oboljeloj od rijetkih, teških i malignih oboljenja.

– U 2020. smo, nažalost, imali i porast broja korisnika za 17 %, stoga nam je povezivanje s donatorima bilo jako važno. Na “Kajkavskoj večeri” u Stuttgartu prikupili smo 60.000 kuna, podržao nas je Sportsko i rekreativni klub Sparta s 40.000 kuna, potpisali smo ugovor o sponzorstvu sa Zagrebačkom bankom d.d. u iznosu od 30.000 kuna, a hvala i Autolakirnici Kocijan i MDV centru na donacijama, kao i svim građanima koji su nas podržali.  Drago nam je da je naša misija prepoznata, iako radi pandemije nismo bili aktivni na terenu kao i prijašnjih godina. S optimizmom gledamo u ovu godinu, vjerujemo da ćemo imati mogućnosti organizirati više toga i dodatno promovirati važnost našeg djelovanja te ponovo imati rekordnu godinu, u smislu realiziranih donacija – pojasnila je Martinčević.r

Prošli tjedan je održana i prva sjednica Upravnog odbora u 2021. godini na kojoj je s 3.000 kuna potpore za svakog od deset korisnika osigurana pomoć za sufinanciranje logopedskih i defektoloških terapija, radnih terapija te lijekova, terapijsko penjanje, fizioterapiju, radnih i senzornih terapija, održavanje slušnih aparatića te podmirenje dijela putnih troškova i odlaska na kontrole.

Riječ je o djeci koja boluju od hodgkinovog limfona, epilepsije, autizma i razvojnog  poremećaja, zloćudnog tumora u predjelu malog mozga, razvojnih teškoća, razvojnih anomalija mozga, razvojnog zaostajanja, cerebralne paralize, tumora zametnih stanica testisa, gubitka sluha, dijabetesa melitus 1 i autoimunih bolesti.

U prošloj godini je novčana pomoć dodijeljena 41 korisniku. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Breznički Hum: novorođenčadi i njihovim roditeljima novčane potpore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od kolijevke i đačkog doba, preko srednjoškolskog i visokog obrazovanja pa do duboke starosti općina Breznički Hum skrbi o svojim žiteljima na način da svake godine novorođene bebe i njihove roditelje pomaže s tisuću kuna kod prvog i drugog djeteta te s dvije tisuće kod trećeg i svakog narednog novorođenčeta.

Potom mališani polaze dječju igraonicu, odnosno općinski vrtić Čarobna šuma, što općina sufinancira sa po 700 kuna po djetetu mjesečno. Osnovnoškolcima osiguravaju bilježnice i radne bilježnice, srednjoškolcima putem Županije učenički prijevoz, a studentima s područja Huma i s prosjekom ocjena 3,5 daju studentske stipendije.

O starima i nemoćnim žiteljima općine brinu gerontodomaćice obilazeći staračka domaćinstva i pomažući pri nabavi namirnica.

– Pomoć je najpotrebnija u situaciji kada netko od naših žitelja oboli, tada općina također uskače u granicama svojih mogućnosti jer znademo da je u bolesti svaka pomoć dobrodošla – ističe načelnik Hegedić.

Danas su dodijeljene financijske potpore novorođenim bebama s područja općine u iznosima od po tisuću ili dvije tisuće kuna, ovisno je li riječ o prvoj ili drugoj, odnosno trećoj bebi u obitelji, a od 11-tero novorođenih Humljaka u 2020. godini dvije su bebe blizanci čime i treće i četvrto dijete u istoj obitelji.

– Ova vijest posebno veseli jer je prosjek novorođenih u općini proteklih godina bio jedanaestero djece, a od prošlogodišnjih 11 prinova 5 je djevojčica i 6 dječaka – zaključio je Hegedić.

Nastavite čitati