Povežite se s nama

Život i društvo

Izdavanjem monografije, Osnovna škola „Gustav Krklec“ Maruševec proslavit će 180. rođendan

Objavljeno:

- dana

Za Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec ova je školska godina posebna. Osim što slavi značajnu obljetnicu, ponosi se i iznimnim uspjesima učenika na natjecanjima.

Naime, prije 180 godina, 18. veljače 1839. godine, potpisan je ugovor o osnivanju pučke škole u Maruševcu. Ugovor je potpisan između Prosvjetne uprave zagrebačke i predstavnika Općine Maruševec, Čalinec i Druškovec.

Ponosni na postojanje škole kroz tri stoljeća, u školi ovih dana pripremaju za tisak monografiju kojom su se osvrnuli na bogatu i zanimljivu prošlost školstva u Maruševcu.

Imaju i državnog prvaka!

A jednako bogata je i sadašnjost u školi. Ove školske godine učenici škole, koja uz matičnu školu u Maruševcu ima i dvije područne škole – četverogodišnju u Gredi-Jurketincu i osmogodišnju u Druškovcu – i ukupno 481 učenika, sudjelovali su u natjecanjima u gotovo svim predmetima i postigli zavidne rezultate.

Čak 41 učenika ostvarilo je jedno od prva tri mjesta na županijskim natjecanjima, a na državna natjecanja plasirali su se u šest kategorija: u badmintonu (dječaci), šahu (djevojčice), na vjeronaučnu olimpijadu, na natjecanje “Čitanjem do zvijezda” i na državna natjecanja mladih tehničara te iz njemačkog jezika.

Dok učenice koje su se plasirale na natjecanje u čitanju tek čekaju polazak na državno natjecanje, ostali su se već vratili. Najbolji uspjeh postigle su šahistice, osvojivši treće mjesto, te učenik 8.d razreda Marin Lazar, osvojivši prvo mjesto u državi!

Prilika da se pobroje svi uspjesi i čestita uspješnim učenicima i njihovim mentorima, ali i da se predstavi monografija o školi u Maruševcu kroz tri stoljeća bit će na obilježavanju Dana škole, koji se ove godine planira obilježiti u srijedu, 22. svibnja.

Život i društvo

U Grani kod Novog Marofa gradi se nogostup

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Županijska uprava za ceste Varaždinske županije potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja na ŽC 2135 u Grani.

Tako će u tom naselju biti izgrađen nogostup.

Vrijednost radova je 298.065,94 kune s PDV-om, a bit će financirani sa 75 % od strane ŽUC-a i 25 % od Grada Novog Marofa.

Za izvođača je izabran najpovoljniji ponuditelj – Niskogradnja Veselnik iz Cestice, a završetak radova očekuje se do kraja srpnja ove godine.

– Komunalna opremljenost naših naselja jedan je od važnih segmenata u koje ulažemo, u ovom slučaju sa županijskom ustanovom. Svakako treba dodati i drugu važnu stvar, a to je povećanje sigurnosti na županijskoj cesti izgradnjom nogostupa – naglasio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama uređena Ulica kralja Zvonimira, investicija vrijedna 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama završen je još jedan veliki projekt vrijedan 1,1 milijun kuna – u potpunosti je uređena Ulica kralja Zvonimira.

Nastavak je to velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području grada, kako bi se osigurao primjeren standard za život u Varaždinskim Toplicama.

Ulica kralja Zvonimira svečano je otvorena u ponedjeljak, 10. svibnja, uz nazočnost topličke gradonačelnice Dragice Ratković, državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarka Katića te novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača.

– Neizmjerno sam radosna što smo uspjeli urediti i ovu ulicu u kojoj je doista bilo problema koje je trebalo što prije riješiti. Još  2018. godine HEP  je rekonstruirao električnu mrežu, dok je Varkom u prošloj i ovoj godini radio na interventnom održavanju vodoopskrbne mreže izgradnjom novog cjevovoda te priključnih cjevovoda kućnih priključaka. Sad smo priveli kraju sve radove, a MUP je financirao uređenje, asfaltiranje i proširenje ceste. To je financijski 674 tisuće kuna, od kojih nam je MUP odobrio 450 tisuća kuna, dok je ukupno u uređenje Ulice kralja Zvonimira uložen 1,1 milijun kuna – rekla je gradonačelnica Ratković, zahvalivši MUP-u.

– Mi smo već dobri i uhodani partneri jer na području Varaždinskih Toplica u našem mandatu iz MUP-a došlo 2,7 milijuna kuna i to za uređenje pješačke staze u Ulici Kralja Zvonimira  i uređenje pješačke staze uz županijsku cestu u Vrtlinovcu, a tu je i saniranje klizišta uz županijsku cestu u Svibovcu. Čekamo nove natječaje, a projekte imamo spremne – poručila je gradonačelnica.

Državni tajnik Katić naglasio je da hrvatska vlada i MUP žele biti, a najčešće i jesu,
partneri lokalnoj samoupravi.

– Kad lokalna samouprava osmisli projekte na dobrobit svojih građana, MUP se uvijek odazove. U Programu nacionalne sigurnosti cestovnog prometa koji se provodi već 20 godina, MUP je izdvojio za rekonstrukciju pojedinih dionica, u prometnom smislu najviše opasnih i kritičnih mjesta, oko 110 milijuna kuna, a u zadnjih pet godina taj broj se sve više povećava. Vrijedi naglasiti da se ne popravljaju i rekonstruiraju samo ona mjesta gdje su se već dogodile prometne nesreće, nego se i preventivno djeluje da se nesreće ne bi dogodile. Kad se izgubi ljudski život, kad se uništi imovina velike vrijednosti, to nitko ne može vratiti – zaključio je Katić.

Čestitavši gradonačelnici Ratković na još jednom uspješnom projektu u Varaždinskim Toplicama, Siniša Jenkač naglasio je da kao gradonačelnik vrlo dobro zna kako je takav posao težak i mukotrpan.
– Čestitam i Ministarstvu što lokalnim samoupravama pomaže upravo na ovakvim projektima. Kao što je državni tajnik rekao, MUP je koncentriran na crne točke, na problematične dijelove naselja koji su opasni za prometovanje, posebno za pješake. Nadam se da s ovim programom idete dalje, da projekata ne nedostaje i da ćemo zajedno kao gradonačelnici susjedi agitirati prema Ministarstvu da osigura još više sredstava za ovaj naš kraj – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!