Povežite se s nama

Međimurje

Čakovečka trafostanica izdržala je pola stoljeća

Objavljeno:

- dana

ENERGETIKA

Hrvatska elektroprivreda je prigodnom svečanošću obilježila završetak radova na rekonstrukciji Trafostanice 35/10 (20) kV Trokut u Čakovcu, vrijednih više od 20 milijuna kuna.

Riječ je o najvećoj pojedinačnoj investiciji u elektrodistribucijsku mrežu u Međimurskoj županiji u samostalnoj Hrvatskoj. Izgrađena prije 50 godina, TS Trokut pokriva oko dvije trećine potreba za električnom energijom u Međimurskoj županiji te predstavlja ključnu točka napajanja grada Čakovca i središnjeg dijela Međimurja. Zbog starosti i važnosti trafostanice, te radi potrebe za pružanjem sigurne i kvalitetne opskrbe i ubuduće, bilo je nužno pristupiti njenoj potpunoj rekonstrukciji, koja je obuhvatila kompletnu zamjenu dotrajale elektroenergetske opreme s proširenjem 35 i 10 (20) kV postrojenja te obnovu zgrade i uređenje okoliša. Radove na rekonstrukciji, koji su trajali 18 mjeseci u potpunosti su provele domaće tvrtke, predvođene Končar-KET-om kao glavnim izvođačem, te tvrtkama HELB i Međimurje-Graditeljstvom kao podizvođačima. Tijekom rekonstrukcije je TS Trokut bila u stalnom pogonu te je opskrba električnom energijom svih kupaca bila stabilna i neprekinuta.

– Samo u 2016. godini HEP ODS je na području cijele Hrvatske uložio gotovo milijardu kuna, a jednako visoku razinu ulaganja planira zadržati i ove godine – naglasio je Davor Sokač, pomoćnik direktora HEP-Operatora distribucijskog sustava. Uz njega, svečanom obilježavanju završetka radova prisustvovali su međimurski župan, Ivica Pongrac, pročelnik Odjela za komunalno gospodarstvo Grada Čakovca, te predstavnici izvođača radova.

20 milijuna kuna uložio je HEP u modernizaciju ključne točke napajanja Čakovca i središnjeg dijela Međimurja. Radovi su trajali 18 mjeseci, obavile su ih domaće tvrtke

ULAGANJE 

Riječ je o najvećoj investiciji u elektrodistribucijsku mrežu u Međimurskoj županiji

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje