Povežite se s nama

U fokusu

Izglasan proračun Novog Marofa od gotovo 79 milijuna kuna koji omogućava niz važnih projekata

Novi Marof Gradsko vijeće1

Objavljeno:

- dana

Vijećnici Gradskog vijeća Novog Marofa, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici održanoj u četvrtak, 27. prosinca, većinom glasova podržali su proračun u rekordnom iznosu od gotovo 79 milijuna kuna, koji bi i u sljedećoj godini trebao omogućiti velike investicije na području grada, koje se mjere u desecima milijuna kuna.

Od ukupnih gotovo 79 milijuna kuna, s nacionalne razine, odnosno preko pojedinih ministarstava, te iz fondova Europske unije, u Novi Marof za projekte bi trebalo stići 42,8 milijuna kuna. Prije svega riječ je o sanaciji odlagališta otpada Čret vrijednoj 14,3 milijuna kuna, zatim izgradnji i dogradnji dječjeg vrtića za što je namijenjeno 12,2 milijuna te izgradnji reciklažnog dvorišta vrijednosti 2,85 milijuna kuna.

– Normalno da su tu sve one velike investicije koje smo planirali i za koje smo dobili odobrenje financiranja od strane EU fondova, a to su sanacija odlagališta, reciklažno dvorište, dogradnja dječjeg vrtića, nabava kanti za otpad, promocija gospodarenja otpadom i velika investicijska ulaganja u cestogradnju te ulaganje u društvene domove. Sve su to velike investicije od kojih su neke djelomično započete ove godine, a iduće nas godine očekuje realizacija. Upravo zbog tih velikih ulaganja, iduća će nam godina biti najjača dosad – izjavio je novomarofski gradonačelnik, HDZ-ov Siniša Jenkač, koji je za proračun naglasio da nastavlja trend velikih ulaganja i investicija na području Novog Marofa.

Podsjetio je na izgradnju novog Centra za socijalnu skrb, uređenje i energetsku obnovu školskih objekata, kao i brojne druge investicije koje se u ovoj godini mjere u desecima milijuna kuna.

Jenkač je, govoreći o proračunu, posebno naglasio početak otkupa zemljišta za groblje u Novom Marofu, što je kapitalna investicija u budućnosti. Istaknuo je i da se u idućoj godini kreće s urbanističkim planom uređenja središnjeg naselja Novi Marof, budući da je ove godine završen i usvojen novi prostorni plan. Što se tiče gospodarstva, sredstva u proračunu predviđaju daljnji razvoj poslovnih zona.

– Uz sve velike projekte svakako moram istaknuti daljnja ulaganja u poslovne zone Možđenec i Oštrice. Oštrice pripremamo polako, jer prije izgradnje obilaznice nema smisla počinjati s radovima, ali to je već predviđeno kroz prostorni plan. Poslovna zona u Možđencu je mala zona i tu ćemo polako iduće godine početi projektirati i krenuti s prodajom zemljišta – zaključio je Jenkač te dodao da je iz ovoga vidljivo da se kroz proračun razmišlja o daljnjem razvoju gospodarstva u Novom Marofu.

U konačnici proračun je dobio podršku većine vijećnika, njih trinaest. Dio vijećnika SDP-a bio je protiv, a dio suzdržan kod glasanja, dok je protiv bio i vijećnik iz redova Narodne stranke – Reformista.

Uz proračun za iduću godin u vijećnici su većinom glasova prihvatili izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna. Tako će proračun za godinu koja je za izmaku u konačnici iznositi 35,5 milijuna kuna što predstavlja veliko povećanje u odnosu na konačni iznos proračuna godinu dana ranije.

Siniša Jenkač

Gradonačelnik Siniša Jenkač

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje