Povežite se s nama

U fokusu

Izgradnja Centra za socijalnu skrb

Objavljeno:

- dana

Novi Marof

Grad Novi Marof dobiti će novu zgradu Centra za socijalnu skrb, vrijednu 7,6 milijuna kuna. Zgrada, veličine 700 četvornih metara, graditi će se u još uvijek bezimenoj ulici preko puta gradskog Dječjeg vrtića.

3000 korisnika u svim programima Centra i 16 djelatnika napokon će dobiti prostor adekvatan njihovim potrebama

Da je bilo sve kao što je planirano ova bi vijest bila stara deset godina. Grad je još tad dao zemljište, resorno Ministarstvo prihvatilo financiranje, projektna dokumentacija je zgotovljena i ishođena je građevinska dozvola. No, došlo je do problema oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa sa susjedima. Dogovor s njima sklopljen je neposredno prije Parlamentarnih izbora 2011. godine pa je valjalo razgovarati s novim ministrom. U međuvremenu je istekla građevinska dozvola i sve je utihnulo.

Sve ispočetka  

Osim teških uvjeta rada, u zadnjih 15-ak godina Centar sustavno krši pravila o radu propisana Pravilnikom za tu djelatnost.

 

Kad su svi već odustali od izgradnje Centra i ideju smatrali prošlo svršenim vremenom iznova je pokrenuto ovo pitanje. I sve je počelo iznova. Izrađena je nova projekta dokumentacija,usklađena je s u međuvremenom donijetim propisima, dogovoreno je financiranje s ministricom Bernardicom Juretić i ishođena je građevinska dozvola te je projekt trenutno u fazi raspisivanja natječaja za izvođača.

Ukoliko sve bude u redu, s izgradnjom bi se moglo poćeti još ovoga ljeta.Tako će 3000 korisnika u svim programima Centra i 16 djelatnika Centra dobiti prostor adekvatan njihovim potrebama.

Projekt je trenutno u fazi raspisivanja natječaja za izvođača. Ukoliko sve bude u redu, s izgradnjom bi se moglo poćeti još ovoga ljeta.

Kršenje Pravilnika

Osim teških uvjeta rada, u zadnjih 15-ak godina Centar sustavno krši pravila o radu propisana Pravilnikom za tu djelatnost. – Prema pravilniku je svim korisnicima zajamčena privatnost dok je to u kući sa samo jednim uredom koji nije prolazan apsolutno nemoguće. Da bi se došlo do mog ureda mora se proći kroz ured za obiteljsko-pravnu zaštitu. Tako se nerijetko događa da razgovor socijalnih radnica sa traumatiziranim ljudima, prekidaju ulasci poštara, dostavljača… koji idu do mog ureda. Izuzetno neugodno za korisnike i dekoncetrirajuće za socijalne radnice, rekla nam je Antonija Maltar koja je na mjestu ravnateljica bila od 1998. do 2008. godine te potom od 2012. godine do danas.

Početak i razrješenje problema

Centar ima tri različita ulaza pa djelatnici desetak puta dnevno odijevaju kaput i izlaze van te se vraćaju na svoje radno mjesto

 Umjesto 10 u Centru bi trebalo biti 18 stručnih djelatnika, no za njih nema prostora

Tako je sudjelovala u početku priče i sad na njezinu konačnom razrješenju. – Manjak prostora doveo je do toga da kršimo još jednu stavku iz pravilnika – o omjeru korisnika i zaposlenih socijalnih radnika. –  Umjesto 10 u Centru bi trebalo biti . Ovdje bi, umjesto 10 trebalo bi biti 18 stručnih djelatnika, no nemamo prostora za njih, govori ravnateljica i na pitanje gdje ih uopće stane i 16, odgovara da su četiri ureda u dvorištu dok je administracija u podrumu.

Tako Centar ima tri različita ulaza pa djelatnici desetak puta dnevno odijevaju kaput i izlaze van te se vraćaju na svoje radno mjesto. – Gospođa koja danas ima 30 godina radnog staža u Centru sve je te godine odradila u podrumu, priča Antonija Maltar. – Svi jedva čekamo novi centar. Korisnici i zaposleni, zaključuje Antonija Maltar,- Svi jedva čekamo novi centar. Korisnici i zaposleni, zaključuje Antonija Maltar,

Prema svemu sudeći, zahvaljujući upornosti gradonačelnika i ravnateljice, računovotkinja Centra neće mirovinu dočekati u podrumu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

U fokusu

Nakon propalog „braka“ vladajuća većina u Varaždinu počiva na „vezi bez obveza“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred novu sjednicu varaždinskoga Gradskog vijeća, zakazanu za srijedu, gotovo svi na političkoj sceni su međusobno posvađani. Prozivke na relaciji bivša i sadašnja vlast traju od početka mandata, a prošlog tjedna propao je i „brak“ SDP-ovoga gradonačelnika Nevena Bosilja s koalicijskim partnerom Budimo grad.

Potom su se međusobno častili prozivkama HDZ i SDP, a Budimo grad je postao glavni gradski galamdžija.

Što će točno galama, svađe i prozivke donijeti Varaždinkama i Varaždincima? Vjerojatno ništa korisno.

Novi izbori ili „veza bez obveza“

– Ako se dogodi da ne prođe proračun, idemo na izbore, mi s tim nemamo problema – rekao je prošlog tjedna zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Miroslav Marković.

No, izbori trenutno nikomu ne odgovaraju. Bivši gradonačelnik Čehok ima komotnu situaciju u kojoj može kritizirati, SDP je na nacionalnoj razini potpuno oslabljen, što se odražava i na lokalne organizacije, a HDZ je tek završio s unutarstranačkim izborima, imaju vlast na županijskoj razini i ništa im ne nedostaje. Budimo grad pak, s druge strane, plovi na krilima popularnosti nezavisnih opcija koje su nastale kao rezultat općeg nepovjerenja u politiku.

– Građani očekuju rezultate i rješavanje najvećih problema poput bala i u tom smjeru očekujemo doprinos svih opcija jer svaki vijećnik, iz koje god stranke ili platforme, odgovoran je prema građanima da se nagomilani problemi grada konačno počnu rješavati. To je politika, a sve ostalo je politikantstvo, a time se ne stignem i ne želim baviti – poručio je prošlog tjedna gradonačelnik Bosilj.

Proračun se donosi krajem godine, a SDP-ova vlast testirat će (ne)povjerenje donedavnih koalicijskih partnera već ovog tjedna. Na sjednici Gradskog vijeća donosi se, između ostaloga, rebalans proračuna. Iako su iz Budimo grad poručili da ne žele biti dio vladajućih, niti sudjelovati u donošenju odluka, za očekivati je da će ipak dizati ruke te tako i dalje držati ljestve gradskoj vlasti za koju tvrde da im ne odgovara.

Bit će to svojevrsna „veza bez obveza“, a Budimo grad u tom slučaju ima idealnu situaciju. Raskidanjem formalne koalicije, odnosno sporazuma, odrekli su se odgovornosti za postupke gradske vlasti.

Politička manipulacija

Mogu i dalje bez problema galamiti još četiri godine, ili barem dok ne procijene da im odgovara situacija za nove izbore.

Ipak, odluke ne donosi gradonačelnik Bosilj sam sa svojim suradnicima, već ih donosi Gradsko vijeće. To je tijelo o kojem ovisi u kojem smjeru će Varaždin ići u iduće četiri godine, ili bi barem tako trebalo biti.

To što pojedine političke opcije omalovažavaju važnost Gradskog vijeća je zapravo samo pranje ruku od odgovornosti i politička manipulacija.

Novi izbori realno ne odgovaraju ni onima koji žive u Varaždinu jer bi se u tom slučaju radilo još manje, a politika bi samo još jednom dokazala da je sama sebi svrha i da se sve svodi na to tko je s kim, a tko protiv koga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje