Povežite se s nama

U fokusu

Izgubit ćemo novac, ali mještane nećemo teretiti

Objavljeno:

- dana

Općina MARUŠEVEC

Maruševec je malo mjesto za miran život. Njen stari, gornji dio, smješten je na brdu, pa se prilazeći crkvi i središtu mjesta osjećate kao da se nalazite u Alpama. Donji, nizinski dio mjesta – poljoprivredni je kraj.

Upravo je poljoprivrednike ovog mjesta početkom godine najviše pogodila poplava. Voda je štetu nanijela u veljači, ali i u rujnu. 

– Poplave su nas doista zadesile ove godine. Kanal Črna mlaka i Sajkov kanal na području općine nisu mogli progutati količine vode koje su padale u ta dva navrata. Djelomično krivnja za to leži i u tome što su kanali zatrpani u ranijim periodima, kada nije bilo toliko oborina, a oni nisu uređeni i očišćeni. Naši vatrogasci, iz DVD-a Maruševec i Ladanje, tu su odradili lavovski posao. No, unatoč tome, šteta je ostala. Polja su preplavljena, a voda je ušla i u obiteljske kuće. Šteta koju su pretrpjeli naši mještani i koja je prijavljena procijenjena je na čak dva milijuna kuna. Moramo provesti čišćenje tih kanala, što je u nadležnosti Hrvatskih voda. Nažalost, zbog pomanjkanja sredstava, to će potrajati – kaže načelnik općine Maruševec Ivan Šagi.

Kreativno do novaca

Pomanjkanje sredstava sigurno će zadesiti Maruševec u sljedećoj godini. Šagi predviđa da će zbog najavljene izmjene zakona o porezu na dohodak proračun Općine u sljedećoj godini biti manji za čak pola milijuna kuna!

– To je za nas velik novac i morat ćemo ga drugačije nadomjestiti, ali ne preko mještana. Ljudi su ionako na rubu, nemaju iz čega dodatno davati. Nećemo povećati prireze i komunalne naknade – obećaje Šagi.

“Drugačije nadomjestiti sredstva” za Šagija znači povući novac iz fondova Europske unije i raznih natječaja ministarstava. U tome su u Maruševcu već bili uspješni.

Obnovljeni domovi

Najvredniji projekt ove godine je sigurno IPARD-ov projekt za nerazvrstane ceste izvan građevnog područja. – Iz fondova Europske unije povukli smo 2,3 milijuna kuna. Za to smo asfaltirali 10 dionica nerazvrstanih cesta, tj. poljskih puteva. Ideja je bila našim proizvođačima olakšati put do distributivnog centra u Vidovcu, koji nažalost nije ono što smo od njega očekivali. Ja sam žalostan jer mještani nisu zadovoljni tim projektom, jer smo asfaltirali poljske puteve, a ne popravili ceste. Međutim, mi smo dobili novac za poljske puteve i ne možemo ga trošiti nenamjenski, kako nam se prohtije – objašnjava.

Općina Maruševec javljala se i na natječaje ministarstva te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako su obnovili javnu rasvjetu u duljini od 2,5 kilometara u vrijednosti od 280.000 kuna, a Fond je sudjelovao u sufinanciranju od 40 posto. Prošao im je i projekt izrade katastra u vrijednosti od 53.000 kuna, a novcem iz Fonda obnovljen je društveni dom u Jurketincu te onaj u Donjem Ladanju. Stavljena je izolacija i promijenjena stolarija.
Pred načelnikom i njegovim timom je i velik projekt i želja. 

– Htjeli bismo što prije staviti u pogon poduzetničku zonu kako bi se smanjila nezaposlenost. Postoji kanalizacija i vodovod, ali trebamo još uvesti prometnice i plin – veli Šagi.

Pomoć Općine od vrtića preko škole do studija

Maruševec puno ulaže u mlade, prate se od vrtića, pa sve do studija. – Bitno je da mladi ostaju ovdje, kod kuće. Za svako novorođeno dijete tako dajemo roditeljima 1.000 kuna. Sufinanciraju se vrtići, bez obzira na to koji vrtić dijete polazi, a školarcima plaćamo prijevoz. Svim studentima koji su se upisali mjesečno se daje stipendija. Imamo 87 studenata i svake godine ta brojka raste, što nam je posebno drago – rekao je načelnik Šagi. Upravo prošlog tjedna sa studentima su u općini i potpisani ugovori.
Osim studenata, i mališani iz Maruševca došli su na svoje. Sveti Nikola pojavio se u osnovnoj školi prošlog četvrtka i svima u dobi od jedne do sedam godina podijelio darove.

PROJEKTI 2014.

Asfaltirani poljski putevi

Javna rasvjeta

Moderni katastar

Obnovljen društveni dom u Jurketincu

Obnovljen društveni dom u Donjem Ladanju

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!