Povežite se s nama

Život i društvo

Izložba fotografija maturantice Sare iz Druge gimnazije o Auschwitzu uvod u natjecanje iz povijesti

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA “NESTVARNOST ISTINE”

Na županijskom natjecanju iz povijesti, kojem je domaćin bila Druga gimnazija Varaždin, u prvoj, trećoj i četvrtoj skupini natjecanja prvoplasirani su bili učenici Srednje škole Ivanec: Margarita Šagi, Ana Jagić i Mislav Habijanec čiji su mentori bili Branka Pavić i Mihaela Maček.

U drugoj skupini natjecanja prvo mjesto osvojio je učenik Druge gimnazije Varaždin Bruno Šagi kojem je mentor Nikola Slunjski.

Prije samog natjecanja u predvorju Druge gimnazije otvorena je i izložba fotografija “Nestvarnost istine” maturantice Sare Horvatić. Izložbu su natjecateljima predstavile ravnateljica  Druge gimnazije Zdravka Grđan i profesorica likovne umjetnosti Sunčana Habek. Na izložbi su kroz 12 crno-bijelih fotografija prikazani detalji zloglasnog logora Auschwitza.

Sara je snimila niz fotografija na maturalnom putovanju koje pokušavaju kronološki pratiti njezin put kroz sam logor. Budući da sam kompleks svojim izgledom podsjeća na tvornicu, Nestvarnost istine idealan je naziv za mjesto koje svojom arhitekturom i izgledom na prvi pogled ne odaje surovu stvarnost antiljudskih zločina koji su počinjeni na tome mjestu.

Riječ je također o putujućoj izložbi koja je 27. siječnja 2017. godine bila postavljena u Galerijskom centru, da bi svoj put nastavila kroz prostore Druge gimnazije Varaždin gdje će biti postavljena do 13. ožujka 2017.

Izvor:
Foto: Druga gimnazija Varaždin

Život i društvo

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala igračke varaždinskim mališanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala je Dječjem vrtiću Varaždin igračke, vrijedan didaktički Montessori materijal za rad s djecom te sokove i slatkiše.

U petak, 16. travnja, donaciju je u Dječjem vrtiću Trakošćanska uručio socijalni pedagog Nebojša Nikolić, predsjednik udruge „Vitezovi osmeha“ u pratnji Silvane Pavlović, predsjednice Zajednice škola za obrazovanje djece sa smetnjama u razvoju Republike Srbije, koja kao ravnateljica OŠ Dragan Kovačević iz Beograda boravi u radnoj posjeti Centru za obrazovanje Tomislav Špoljar. Uručenju donacije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, a na donaciji se zahvalila ravnateljica vrtića Jasenka Husnjak poklonivši donatorima crteže, radove varaždinske djece, koja zbog epidemioloških razloga nisu prisustvovala predaji igračaka.

Donacija Montessori igračaka stigla je u Varaždin zahvaljujući Darku Novoselu i Tatjani Novosel-Herceg koji su kao predstavnici vrlo poznatog i cijenjenog VaLMod programa sudjelovali na međunarodnoj online konferenciji „Logopedija u praksi – praksa u logopediji“ početkom travnja te su imali prilike iznijeti svoje iskustvo i razmišljanja vezana uz probleme čitanja i pisanja.

– Donacija je jedan vid humanitarnog djelovanja za dobrobit sve djece u Varaždinu i pokazuje kako se svijet može učiniti boljim kroz dobra djela i uz dobru volju ljudi – riječi su predsjednika udruge Vitezovi osmeha Nebojše Nikolića koji ističe kako je donacija još jedan iskorak u višegodišnjoj suradnji s Darkom Novosel i Tatjanom Novosel-Herceg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sljedeći tjedan nemojte zaboraviti ponijeti kišobran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavlja se i u tjednu pred nama, uz povremenu kišu i pljuskove. Ipak, danju će postupno biti toplije, no jutra i dalje (pro)hladna.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na području Varaždinske i dijelovima Međimurske županije gotovo svaki dan će padati kiša.

Manja količina kiše se očekuje u ponedjeljak i utorak, ali će srijeda biti uglavnom sunčana. Kiša se vraća u četvrtak i petak.

Ipak, izgleda da će subota i nedjelja biti sunčane i suhe.

Temperatura će se kretati između 3 °C i 16 °C.

Nastavite čitati