Povežite se s nama

Život i društvo

Danas u kinu Galerija otvara se izložba fotografija “Varaždin iza vugla”

Objavljeno:

- dana

U prostoru kina Galerija u Gajevoj ulici danas u 19 sati  članovi Foto kluba Varaždin otvorit će izložbu “Varaždin iza vugla”.

Bit će izložene 42 fotografije, a upravo su motivi koje su pronašli iza svakog ugla u gradu oni koji su ih kreativno inspirirali da naprave fotografsku priču. Ovom izložbom članovi Foto kluba Varaždin čestitaju svom voljenom Varaždinu Dan Grada.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U policijskim rukama završile dvije puške, ručna bomba i streljivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U ponedjeljak, 25. siječnja, u sklopu akcije „Manje oružja – manje tragedija“, osoba koja želi ostati anonimna, dragovoljno je PU varaždinskoj predala oružje.

Predala je jednu ručnu bombu M 75, automatsku pušku CZ, jednu prerađenu pušku, torbicu za automatsku pušku sa četiri spremnika te nekoliko stotina komada streljiva raznih kalibara.

– Podsjećamo kako i dalje traje akcija „Manje oružja – manje tragedija“ te pozivamo građane koji eventualno imaju neregistrirano oružje, streljivo ili minsko-eksplozivno sredstva kod kuće, da ih bez straha od sankcija predaju policiji. Napominjemo građanima da ne donose oružje ili eksplozivna sredstva sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način, a ujedno je zajamčena anonimnost dojave – objašnjavaju iz policije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U Varaždinu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, na varaždinskom židovskom groblju izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom Ivanom Čehokom položilo je u srijedu vijenac i upalilo svijeću u spomen na sve žrtve holokausta.

Potom je gradonačelnik okupljene pozvao da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, a zatim je poručio kako je to „prigoda da se prisjetimo židovske zajednice u gradu Varaždinu, ali i da se oda počast svima koji počivaju na groblju“.

– Takozvano židovsko groblje je memorijalni prostor kojeg Grad održava i obnavlja. Prilika je to, s obzorom na to da svaka nevina žrtva simbolizira u sebi čovječanstvo i čovječnost, da se prisjetimo i svih nevinih žrtava bilo kojeg totalitarizma. Da ne ostane sve samo na riječima komemoracije, mi smo u Gradu Varaždinu prionuli rekonstrukciji naše sinagoge. Nekako je sada vremenska koincidencija da je sinagoga posvećena 1861 godine. No, osamdeset godina nakon toga – 1941.godine Varaždin je, nažalost, prvi postao „Judenfrei grad“ – naglasio je gradonačelnik.

Štoviše, pripadnici židovske zajednice su tijekom ustaškog režima bili istrijebljeni, te oni više nisu postojali kao zajednica.

– Sada, osamdeset godina nakon toga, mi obnavljamo sinagogu. Nekako se sve poklopilo pa se nadamo da bismo pročelje faksimilmo uredili, a zatim i unutrašnjost zgrade. Na taj način vratili bi spomen i tragove na židovsku zajednicu i kulturu koje smo se prisjetili i velikom izložbom fotografija. Time će ti tragovi ostati trajno zabilježeni u našem kulturno-povijesnom sjećanju i spomenicima. Mislim da je to najbolji način da vratimo dug jedno vrlo vrijednoj zajednici, koja je ostavila traga u našoj prošlosti – rekao je Čehok.

Nažalost, i nakon ove komemoracije na židovskom groblju, varaždinski građani još uvijek nemaju pojma što se nakon svibnja 1945. dogodilo sa židovskom imovinom koja je pripala Gradu.

Odnosno, kome je dodijeljena na korištenje i pod kojim uvjetima, te u kojoj je funkciji imovina bivše židovske zajednice, koja je možda još uvijek u portfelju Grada.

Podsjećamo, međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta po rezoluciji Ujedinjenih naroda obilježava se na godišnjicu oslobađanja najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj.

Stoga bi bilo lijepo, da djecu i unuke onih koji su se čak i besplatno nakon svibnja 1945. u Varaždinu domogli nekretnina židovskih obitelji, u buduće primijetimo na ovakvim komemoracijama.  

Nastavite čitati