Izložba akademskog slikara Tihomira Lončara otvorit će se u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja u četvrtak, 2. srpnja u 18 sati, a organizira se u sklopu jubilarne 10. Umjetničke kolonije Štrigova 2020.

Predgovor za katalog i izbor radova napravila je povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner, koja će i otvoriti slikarovu izložbu u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja.

O autoru

Tihomir Lončar rođen 1953. u Vinagori u Hrvatskome zagorju. U Zagrebu je završio Školu za primijenjenu umjetnost (1974.) i Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je 1980. diplomirao na slikarskom odjelu u klasi prof. Vasilija Jordana.

Prvu samostalnu izložbu priredio je 1985. u zagrebačkoj Galeriji Buljat, a otada je samostalno izlagao više od trideset puta. Najznačajnije su mu monografska izložba u Muzeju za umjetnost i obrt 1993. i izložba “Tri godišnja doba” u Umjetničkom paviljonu 1999., obje priređene u Zagrebu. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama i objavio nekoliko grafičkih mapa. O njegovu životu i djelu objavljene su monografije Stanka Špoljarića (1995.), Vladimira Bužančića (2000.) i Nikole Albaneže (2017.)

Crpeći znanje utemeljeno na tradiciji tonskog slikarstva i učeći od profesora Ljube Ivančića, Miljenka Stančića te Vasilija Jordana i Josipa Biffela, umjetnik Tihomir Lončar isprva slika klasične kompozicije interijera, mrtvih priroda i portreta prigušenog kolorita. Na njegov slikarski razvoj bitno će utjecati boravak u majstorskoj radionici slikara Ede Murtića. Početkom 1980-tih u svoj likovni jezik unosi promjene i započinje slikati krajolike, koji će do danas ostati centralna tema i strukturna okosnica većine njegovih djela u smislu rješavanja problema likovnih odnosa unutar slike. U drugoj polovici 1990-ih, Lončar je nastavio put prema redukciji motiva i otvaranju palete.

Od početka novoga tisućljeća do danas „Lončar se sve sigurnije i opuštenije kreće u vlastitom likovnom prostoru. U recentnoj produkciji evidentan je organski razvoj prema sveobuhvatnoj paleti i još liberalnijem shvaćanju forme, u likovno pročišćenim kompozicijama“ (D. Weitner) na kojima se još uvijek prepoznaju odjeci nekadašnjih krajolika.

Tihomir Lončar živi i djeluje u Zagrebu. Jedan je od osnivača neformalne umjetničke Grupe
Contra. Izložba se može pogledati do 16. kolovoza, radnim danom 8–18 sati, vikendom 10–14 sati (za razgled je potrebno javiti se na recepciji Muzeja).

Komentari

Komentara