Povežite se s nama

Međimurje

Izložba kreativnih žena za njihov dan u Muzeju Croata Insulanus

Objavljeno:

- dana

TKO ZNA – ZNA

Kretivni radovi kreativnih žena iz desetak međimurskih općina i gradova izloženi su u Muzeju Croata Insulanus u Prelogu.

Ovo je druga godina zaredom da kustosica Iva Kožnjak i predsjednica Književnoga kruga Prelog Marija Vuk organiziraju izložbu ženskih ručnih radova na temu cvijeća. U multimedijalnoj dvorani Muzeja pravi je proljetni ugođaj. Za to je zaslužno cvijeće izrađeno u raznim tehnikama, materijalima, oblicima i bojama.  Proljetnoj atmosferi dodatno su pridonijeli članovi Književnoga kruga Prelog. Oni su čitali svoje pjesme i poruke na temu cvijeća. Izložba se može razgledati do 10. travnja. Svojim su se radovima predstavili Jelena Kramar, Nevenka Kovačić, Ana Gosarič, Biserka Horvat, Marija Novak, Ivanka Novak, Ivanka Sinković, Vera Lipović, Ljubica Bubek, Marija Bermanec, Franciska Mesarić, Olga Hoblaj, Katarina Bašek, Milanka Krhač, Ana Gosarić, Sanda Bogdan, Marija Vuk, “Dinin kutak”, Udruga “Zora”, Udruga žena Općine Domašinec “Potočnica”, Udruga žena  “Priločko srce” i Klub “Duga” iz Preloga.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati