Povežite se s nama

Međimurje

Izložba kreativnih žena za njihov dan u Muzeju Croata Insulanus

Objavljeno:

- dana

TKO ZNA – ZNA

Kretivni radovi kreativnih žena iz desetak međimurskih općina i gradova izloženi su u Muzeju Croata Insulanus u Prelogu.

Ovo je druga godina zaredom da kustosica Iva Kožnjak i predsjednica Književnoga kruga Prelog Marija Vuk organiziraju izložbu ženskih ručnih radova na temu cvijeća. U multimedijalnoj dvorani Muzeja pravi je proljetni ugođaj. Za to je zaslužno cvijeće izrađeno u raznim tehnikama, materijalima, oblicima i bojama.  Proljetnoj atmosferi dodatno su pridonijeli članovi Književnoga kruga Prelog. Oni su čitali svoje pjesme i poruke na temu cvijeća. Izložba se može razgledati do 10. travnja. Svojim su se radovima predstavili Jelena Kramar, Nevenka Kovačić, Ana Gosarič, Biserka Horvat, Marija Novak, Ivanka Novak, Ivanka Sinković, Vera Lipović, Ljubica Bubek, Marija Bermanec, Franciska Mesarić, Olga Hoblaj, Katarina Bašek, Milanka Krhač, Ana Gosarić, Sanda Bogdan, Marija Vuk, “Dinin kutak”, Udruga “Zora”, Udruga žena Općine Domašinec “Potočnica”, Udruga žena  “Priločko srce” i Klub “Duga” iz Preloga.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Poturnska popevka odzvanjala Matulovim gruntom na zadnjem ovogodišnjem druženju!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: "Međimurska priroda"

Završnicu ovogodišnjeg druženja javnosti na Matulovu gruntu u Frkanovcu u nedjelju, 12. rujna, oplemenilo je gostovanje Kulturno-umjetničkog društva Podturen.

Sa sobom su donijeli sjajno raspoloženje, pjesmu i prezentacije starih vještina. Njihove marljive ruke pokazale su kako se brzo i jednostavno može napraviti ukras od krep-papira. Prigodno, najviše su se izrađivali ukrasi u obliku cvijeća. Prpošni članovi Kulturno-umjetničkog društva Podturen pokazali i su tradicionalan način obrade lana u pređu, a sve to su začinili spontanim izvedbama međimurskih popevki.

Leptir se mota…

Peto jubilarno druženje na frkanovečkom sve poznatijem gruntištu donijelo je i edukaciju za najmlađe. Organizirana je prirodoslovna radionica “Leptir se mota oko plota‟ za djecu uzrasta od 7 do 12 godina. Osnovnoškolci su istraživali leptire na obližnjoj livadi. Na radionici su sudjelovali i ovogodišnji dobitnici nagrade u kategoriji za najbolju čuvaricu i čuvara prirode, Gita Radiković i Niko Kozar.

Svi posjetitelji koji su na Matulov grunt pristizali pješke, biciklom ili automobilom upoznali su i razgledali edukacijsko-istraživački centar kojim su ih provele djelatnice Javne ustanove “Međimurska priroda” koja upravlja Gruntom. Nova otvorena druženja za javnost u organizaciji Javne ustanove za zaštitu prirode “Međimurska priroda” planiraju se za iduću, 2022. godinu.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurje ove subote broji 13 novozaraženih koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 111 uzoraka, od čega je evidentirano 11 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 9,9 % od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 122. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 67 584 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 8 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema otpuštenih pacijenta, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje