Povežite se s nama

Kultura

Izložba Ludbrežanina Gorana Petrača “Boje krajolika” otvara se u petak u Galeriji HDLU-a

Objavljeno:

- dana

U petak, 30. travnja, od 10 sati otvara se izložba Gorana Petrača pod nazivom „Boje krajolika“.

Zbog epidemiološke situacije svečanog otvorenja u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Staroga grada neće biti. Iz HDLU-a navode bogat autorov životopis.

Goran Petrač rođen je u Ludbregu 1961. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vasilija Josipa Jordana. Petrač unutar hrvatske suvremene likovne produkcije slovi kao nastavljač oniričkog slikarstva. Odlikuje ga visoka razina slikarskog umijeća, na mah prepoznatljiv duktus i uzvišeno motrište njegovih pikturalnih spoznaja svijeta i sebe samoga u letu iluzionističkih kazivanja.

Od prve samostalne izložbe u Galeriji Koprivnica 1988. do danas je postavio preko šezdeset izložbi diljem Hrvatske i u inozemstvu. U Petračevom slikarstvu uočavamo nekoliko tematskih ciklusa  koji mu, s obzirom na specifičan dizajn i sadržaj, kao i probleme koje je sustavno rješavao, daju bogatstvo i uvjerljivost. Sakralne teme zaokupljaju ga i kao motiv i kao sadržaj pa im se ciklički vraća i na osobit način rješava njihove ikonografske datosti i simboličko značenje dajući kompoziciji uvjerljivost i pregršt asocijacija na zajedništvo neba i zemlje  u kojem se odvija život čovjeka.

Figuralne kompozicije usred žitnih polja, slike metamorfoza ljudskih tijela, pejzažni prospekti, svjetlosni refleksi dalekih obzorja i mikrostrukture kamenih zapisa motivi su koji ispunjavaju metafizički prostor Petračeva slikarstva. Prizori nabijeni zavičajnim znakovljem i kadrovi uzbibanih oranica s reljefno modeliranom grudom kruha slike su umjetnikova putovanja u iskon postanka.

Od 1998. Goran aktivno sudjeluje u slikarskoj grupi „Contra“ u okviru koje izlaže i predstavlja različite multimedijske programe u Hrvatskoj. Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić je napisao monografiju koja je objavljena 2013. godine i obuhvaća gotovo tridesetogodišnji Petračev stvaralački opus.

Boje krajolika

Za ludbreškog slikara Gorana Petrača krajolik je jedan od temeljnih motiva, široko zastupljen u njegovu opusu i nerazdvojiv od njegova umjetničkog identiteta. Oznake ravničarskog podravskog kraja, premreženog oranicama i kukuruzištima i širokim razvučenim horizontima s tek pokojom niskom vertikalom kao akcentom, oduvijek su prisutne u Petračevu opusu. Počevši od ranih krajolika umjerenije izvedbe i jasnije čitljivih toposa ludbreškog kraja, tijekom vremena motivi se razlažu u korist osjetilnih svojstava slike, prvenstveno boje i fakture, navodeći slikara da se prepusti sve snažnijem duševnom doživljaju suzbijajući mimetičku komponentu u prikazivanju krajolika.

U najrecentnijem ciklusu krajolika, nastalome unutar svega nekoliko mjeseci, Petrač nastavlja na istom tragu, posve zamijenivši stvarnost imaginacijom, a motiv tvarnošću i obradom površine slike. Djela postaju zatvoreni svjetovi koji funkcioniraju samostalno unutar platna, a mentalna slika dobro poznatih motiva služi tek kao kostur, opće mjesto i početna točka organizacije događaja koja se sama gotovo nesvjesno nadaje slikaru u trenutku transformacije.

Petračeve slike neobuzdane energije kao da pršte i posve preuzimaju platno, bilo da su organizirane plošno i privlače usitnjenim ritmiziranim površinama, bila da kreiraju snažan pokret u dubinu koji ipak ne prati zakonitosti linearne perspektive. Ovo slikarstvo prostranog poteza i snažnih udara blisko je zasadama apstraktnog ekspresionizma i ne trpi male formate, a čini se kao da mu ni veliki nisu dovoljni: gdje god da je slici kraj, ona se širi i preko ruba pa joj Petrač ponegdje i pomaže oslikavajući joj okvire. Klasičan, pak, okvir na ovim slikama sputava i oku djeluje kao prepreka koju treba probiti, ukloniti, i pustiti djelo da slobodno isijava.

Dunja Horvat Weitner

Kultura

Varaždinski HNK odnio četiri Nagrade hrvatskog glumišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sinoć su dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta, a HNK u Varaždinu slavo je u četiri kategorije.

Za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji drame nagrađena je predstava Matiaš, Grabancijaš, Dijak autora Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića.

Režiser Krešimir Dolenčić nagrađen je i za režiju iste predstave.

Za najbolje glumačko ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina kod žena u kategoriji drame nagrađena je Dea Presečki za ulogu Matiaša u istoj predstavi.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u kategoriji opere nagrađena je Josipa Bilić za ulogu Pepeljuge u istoimenoj operi Julesa Massneta pod dirigentskim vodstvom Darijana Ivezića u režiji Saše Anočića iz produkcije HNK u Varaždinu u suradnji s Muzičkom akademijom Zagreb.

Nastavite čitati

Kultura

Hrvoje Pintarić i Tamara Jurkić Sviben u nedjelju nastupaju u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 28. studenoga, u velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu s početkom u 19 sati i 30 minuta Hrvoje Pintarić na rogu i Tamara Jurkić Sviben na klaviru održat će koncert 3. koncertne sezone.

Organizator je HNK u Varaždinu uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Ministarstva kulture i medija RH.

Besplatne ulaznice mogu se rezervirati i preuzeti na blagajni Kazališta.

Za dolazak na programe unutar zgrade HNK u Varaždinu potrebne su COVID potvrda i maska za lice.

Kontakt blagajne: 042 200 250; [email protected]

Hrvoje Pintarić rođen je 1971. godine u Bjelovaru, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirao 1995. godine u klasi profesora Stjepana Mateića.Još za vrijeme studija postaje član Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske, gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine, nakon čega slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara. Od 1997. do 2004. godine prvi je hornist Dubrovačkog Simfonijskog orkestra s kojim ostvaruje solističke nastupe. Od 2004. godine živi i radi u Zagrebu kao član orkestra opere Hrvatskog narodnog kazališta, uspješno se bavi pedagoškim radom, te od jeseni 2018. postaje profesor roga na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim brass festivalima, jedan je od osnivača komornog festivala “Amadeus Fest” u Bjelovaru, te kontinuirano koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist s pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. U toj suradnji ostvario je više praizvedbi novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i klavir (Prohaska, Bobić, Uhlik, Kabiljo, Grubačević…), što je 2019. godine i rezultiralo izdanjem nosača zvuka u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus. Za australsku izdavačku kuću Hammering Records je snimio i nova djela za rog i klavir i rog solo, australskog skladatelja Alana Holleya. Umjetnički je voditelj Zagrebačkog orkestra ZET-a u Zagrebu.

Hrvatska pijanistica rodom iz Pule Tamara Jurkić Sviben (1973.) druženje s klavirom započela je u svojoj šestoj godini u rodnom gradu. Diplomirala je klavir u klasi akademika Jurice Muraia na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995., te je pri istoj ustanovi stekla magisterij umjetnosti 2006. u klasi prof. Vladimira Krpana. Doktorirala je Kroatologiju 2016. godine  s temom „Glazbenici židovskoga podrijetla u sjevernoj Hrvatskoj od 1815. do 1941. godine“.

Koncertira kao solistica i komorna glazbenica od 1992. na mnogim hrvatskim festivalima i u inozemstvu (Francuska, Danska, Island, Portugal, Grčka, Španjolska, Austrija, Albanija, Kosovo, Velika Britanija, Nizozemska, Njemačka, Mađarska, Ukrajina, Poljska, Litva, Bosna i Hercegovina, Izrael, Indija, Kanada, Australija), usredotočivši se na repertoar kraja 19. i početka 20. stoljeća. Usavršavala je svoje pijanističko umijeće kod Michaela Vosskresenskog i Leva Naumova, te u klasi Monique Mercier na Ècole Normale de Musique de Paris ‘Alfred Cortot’.

Snimila je tri nosača zvuka za izdavačku kuću Croatia Records s djelima hrvatskih i američkih skladatelja prve polovine 20. Stoljeća (Piano, Klavirske sonate Božidara Kunca i Začarani klavir) te dva Cd-a za australsku izdavačku kuću Hammerings Records s djelima australskog skladatelja Alana Holleya. Njezine snimke skladbi  Ivane Lang i Alfija Kabilja nalaze se na izdanjima Cantusa. Redovno snima i za Hrvatski radio djela hrvatskih skladatelja. Surađivala je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijski orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom  te orkestrom INK u Puli. Koncertirajući kao komorni glazbenik surađuje s renomiranim solistima iz zemlje i inozemstva. S hornistom Hrvojem Pintarićem i mezzosopranisticom Sofijom Cingulom osnovala je Trio Ludens, kao komorni sastav koji njeguje komornu glazbu 19. i 20. stoljeća s posebnim naglaskom na suvremeno hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. S hornistom Hrvojem Pintarićem surađuje od 2010. godine na promociji novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i glasovir. Zajednička suradnja rezultirala je brojnim koncertima u domovini, ali i turnejama u Kanadi i Australiji te nosačem zvuka Signali s djelima hrvatskih skladatelja u izdanju Cantusa. Skladbe M. Prohaske, T. Uhlika, B. Okmace, S. Majurec pisane su upravo za duo Jurkić Sviben-Pintarić Posebnu brigu, Tamara, posvećuje istraživanju i proučavanju hrvatske glazbene baštine te je osnivačica i predsjednica Udruge za proučavanje i promicanje kulturne baštine „Tamar“ u sklopu koje vodi sustavnu brigu za pronalaženjem i tiskanjem dosada neobjavljenih notnih zapisa hrvatske glazbene baštine. Od 2019. godine interdisciplinarna je docentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za područje kroatologije, znanosti o umjetnosti i glazbenu umjetnost.

Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatske glazbene scene mladih, Hrvatskog muzikološkog društva, potpredsjednica Hrvatskog glazbenog zavoda te pročelnica odjela za glazbu Matice hrvatske. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje