Povežite se s nama

Kultura

Izložba radova učenica GŠČ-a “Umjetnost u gostima” u čakovečkoj Knjižnici do 19. ožujka

Objavljeno:

- dana

U Knjižnici „Nikola Zrinski” Čakovec na Općem odjelu postavljena je izložba radova učenica Graditeljske škole Čakovec “Umjetnost u gostima”.

Riječ je o istoimenom projektu Graditeljske škole koji je pokrenut 2020. godine, a cilj projekta je predstaviti radove učenika Graditeljske škole, pod mentorstvom njihovih profesora, u javnim prostorima grada Čakovca i Međimurske županije. Kreativnost međimurskih učenika, budućih umjetnika, svakako zaslužuje ovakvo predstavljanje kao i upoznavanje javnosti s mladim umjetničkim snagama koji trebaju podršku predstavljanjem svojih radova putem izložbi.

U Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec, predstavljaju se radovi učenica 3.c razreda školske godine 2017/2018. Sare Pintarić, Kaje Sabol, Ivane Kiščinal te Ree Preksavec, koji su napravljeni u crno-bijeloj tehnici oslikavanja kvadratnih keramičkih ploha s motivima optičkih iluzija, kao i radovi učenica prvog razreda školske godine 2019/2020. Ene Paske, Marije Pipinić, Emily Makšadi te Franke Moharić.

Radovi su napravljeni u valjkastoj 3-D formi zavijenih ploha, izrezbarenih glagoljičkih slova u tehnici crno-bijele patine. Radovi su nastali pod mentorstvom profesorice mentorice mr. art. Vesne Osojnički, akademske kiparice. Izložba se može razgledati tijekom radnoga vremena Knjižnice do 19. ožujka na Općem odjelu.

Kultura

Izložba originalnih ilustracija Josipa Generalića “Tragom Bijelog jelena” u Ludbregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 8. svibnja, se u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu otvara izložba “Tragom Bijelog jelena”, a skup je to originalnih ilustracija Josipa Generalića koji obuhvaća tri slikovnice.

Početak je u 19 sati, a izložba ostaje otvorena do 22. svibnja.

Tematski glavna slikovnica je “Bijeli jelen” koja se čita i kao lektira u osnovnoj školi, zatim imamo originalne ilustracije iz slikovnice “Zeko u autobusu” te imamo originalne ilustracije za slikovnicu “Maja i maslačak” za koju ne znamo još tekst, ali je locirano kako se zove autorica.

Reakcija posjetitelja na postavljenu izložbu je iznimno emotivna jer i mladog i starog vraća u vrijeme djetinjstva i svijet mašte. Glavni cilj izložbe je zapravo povezati nove generacije mladih sa svijetom mašte i šarenim svijetom spisateljstva i literarnih radova.

Do sada su održane tri izložbe i to u tri županije. Gotovo cijele ove kalendarske godine i sljedeće godine “Bijeli jelen” putuje u neki zanimljiv kutak Lijepe Naše.

Nastavite čitati

Kultura

Važan dan za hrvatska nacionalna kazališta: intendanti u Varaždinu potpisali Ugovor o stalnoj suradnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HNK u Varaždinu

U ponedjeljak, 3. svibnja, u velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu u prisutnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek potpisan je prvi Ugovor o stalnoj suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta.

Ugovor su potpisali intendanti svih pet nacionalnih kuća: intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević, intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja, intendant HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević i intendant HNK u Splitu Srećko Šestan.

Osim što će ovom suradnjom publika dobiti priliku uživati u scenskom i glazbenom repertoaru drugih nacionalnih kazališta, suradnja se odnosi i na koprodukcije te razmjenu umjetnika.

– Nacionalna kazališta, da bi u potpunosti ispunila svoju funkciju, moraju bliže surađivati. Ovim sporazumom obvezuju se i na međusobna gostovanja i na koprodukcije. To će biti na dobrobit umjetnika i na dobrobit publike – istaknula je tom prilikom ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Zadovoljstvo nije krila ni varaždinska intendantica Jasna Jakovljević.

– Očekujemo da će zbog potpisivanja ovog sporazuma publika u još većem broju dolaziti u kazalište. Veliki je privilegij potpisati ugovor sa sva četiri velika nacionalna kazališta. Već u nekoliko gostovanja koja smo imali do sada, predstave su naprosto rasprodane – zaključila je Jakovljević.

Nastavite čitati