Povežite se s nama

Kultura

Izložba Trag dobrote u Muzeju Međimurja otvorena do 18. ožujka

Objavljeno:

- dana

U petak, 16. veljače u 19 sati u Muzeju Međimurja u Čakovcu otvorena je izložba Trag dobrote – 20 godina Varaždinske biskupije.

U svečanom tonu, u prepunom izložbenom salonu Muzeja, izložbu je otvorio varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak. Govoreći o povijesti Varaždinske biskupije, spomenuo je kako je ona utemeljena 5. srpnja 1997. godine na čelu s prvim biskupom, pokojnim mons. Markom Culejom koji je postavio dobre temelje za funkcioniranje biskupije. Prisutne je pozdravila i ravnateljica Muzeja, Maša Hrustek Sobočan, nakon čega je uslijedio glazbeni predah u kojem se predstavio Matej Lesar, učenik Tamburaškog odjela Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca, uz klavirsku pratnju profesorice Zrinke Novak.

Trag dobrote

Muzej je bio prepun

Okupljenima se potom obratio međimurski župan Matija Posavec. Konstatirao je kako je značajno što je izložba postavljena u sklopu palače Zrinski, nekadašnjeg doma obitelji koja je pozvala franjevce u Čakovec te je stoga odgovorna za širenje pastoralne i katehetske djelatnosti.

Trag dobrote

Autorica izložbe, Irena Gotal

Autorica izložbe je Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice u Varaždinu. Predstavila je najvažnije elemente postava, govoreći o upotrijebljenim materijalima koji uključuju multimedijski sadržaj, materijalne eksponate poput misnih ruha ili liturgijskog posuđa te kombinirani sadržaj kao što su knjige i plakati koji prikazuju povijesne podatke, kontekst i djelovanje pojedinih jedinica biskupije.

Tako ćete u sklopu prikazanih izložaka pronaći podatke o smještaju i ustroju biskupije, Svećenićkom domu, Pastoralnom centru Varaždin, svetištima, medijskoj djelatnosti, katehetskom uredu, bračnom i obiteljskom pastoralu i mnogim drugima.

Irena Gotal, Maša Hrustek Sobočan i mons. Josip Mrzljak

Jedno od misnih ruha

Prije samog proglašenja izložbe otvorenom, učenica već spomenute UŠ Miroslav Magdalenić, Marija Magdalena Kočila, otpjevala je gospel standard Amazing Grace (Milost) u pratnji profesorice Zrinke Novak. Eksponate u sklopu izložbe Trag dobrote možete razgledati do 18. ožujka.

Plakati svjedoče o raznim djelatnostima Biskupije

 

Kultura

U Lepoglavi otvorena izložba „Mala retrospektiva“ domaćeg slikara Antuna Možara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Do kraja godine u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi može se razgledati izložba slika „Mala retrospektiva“ domaćeg autora Antuna Možara.

Riječ je o 22. samostalnoj izložbi ovog samoukog slikara iz Lepoglavske Vesi koji se ovom prigodom publici u Lepoglavi predstavlja s 40 djela na kojima prevladavaju portreti te tušom i flomasterom naslikani interijeri i mrtva priroda.

– Posebnost ove izložbe je ta što pruža mogućnost na jednome mjestu vidjeti Antunove radove od početka njegova likovna stvaralaštva do danas – istaknula je Karmela Geček iz Gradske knjižnice Ivana Belostenca, organizatora i domaćina ove izložbe.

O stvaralaštvu Antuna Možara i izloženim djelima govorio je Željko Funda koji je ujedno i otvorio izložbu.

– Svojim crtežima, nastalima od 1979. do 2020. godine, Antun Možar stvara zrcalo u kojem se održava ono što u Lepoglavskoj Vesi živi: roditelji i susjedi, i što tu postoji: podrum, tavan, voće, suđe, alati, cvijeće. On rijetko ide dalje, a ako i ode, to su pejsaži u okolici Lepoglave – rekao je Funda istaknuvši da se u Antunovim crtežima mogu naći: vjernost, skromnost, ozbiljnost, čak i poniznost.

Obrativši se okupljenima, autor je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji izložbe prisjetivši se svojih likovnih početaka i susreta sa slovenskim pjesnikom Vladimirom Gajšekom koji mu je, osjetivši da u njemu živi umjetnička duša, posvetio nekoliko stihova koje je ovom prigodom autor izrecitirao okupljenima.

Program otvaranja izložbe glazbom je ispunio član glazbenog sastava Hladno pivo Milko Kiš.

Nastavite čitati

Kultura

U palači Sermage ponovno je za razgled dostupan stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 22. studenoga u palači Sermage ponovno je za razgled dostupan stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća, u ponešto izmijenjenom sadržajnom konceptu i likovnom postavu, s izloženih više od stotinu slika i skulptura iz fundusa Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin.

Među autorima su zastupljeni najveći hrvatski umjetnici koji su obilježili hrvatsku likovnu scenu prošloga stoljeća: V. Bukovac, C. Medović, O. Iveković, I. Meštrović, M. Kraljević, S. Raškaj, Lj. Babić, F. Kršinić, V. Becić, O. Mujadžić, T. Krizman, J. Miše, V. Svečnjak, S. Šohaj, K. Kantoci, O. Gliha, K. Angeli Radovani, B. Ružić, N. Kavurić-Kurtović, M. Ujević Galetović, A. Srnec, F. Kulmer, Š. Perić, Đ. Seder, Z. Keser, J. Fatur, J. Biffel, I. Režek, M. Stančić, A. B. Švaljek, V. Gašparić Gapa i mnogi drugi.

Postavu su pridodana i djela pristigla novijim otkupima i donacijama suvremenih autora iz ovoga stoljeća, među kojima su: J. Klarica, R. Poljak, Z. Kopljar, N. Opačić, G. Kovačić, S. Macolić, D. Butković i I. Mesek.

Većina djela, od kojih su mnoga iz donacije i Zbirke dr. sc. Vjeke Bože Jaraka, bila je u razdoblju od 2014. do 2017. godine predstavljena na izložbi Velikani hrvatske umjetnosti 20. (i 21.) stoljeća u Beču, Budimpešti, Bratislavi i Sofiji, a za taj projekt Gradski muzej Varaždin dobio je i Posebno priznanje za najbolju međumuzejsku/međunarodnu suradnju, koje mu je dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo.

Stalni postav s djelima hrvatskih umjetnika prvi put je otvoren 2006. godine prema stručnom konceptu tadašnje muzejske savjetnice u GMV-u Mirjane Dučakijević i obuhvaćao je djela hrvatskih autora 20. stoljeća, ali je u međuvremenu, s obzirom na bogatstvo fundusa i nove akvizicije, dopunjen i radovima recentnih umjetnika.

Osim izmjena u izboru i rasporedu umjetnina prema konceptu više kustosice u GMV-u Elizabete Igrec, u dijelu izložbenog prostora zamijenjena je i postojeća rasvjeta onom prikladnijom, a izrađeni su i novi postamenti za skulpture, u što je Gradski muzej Varaždin uložio oko 40.000 kuna. Također, kroz taj stalni postav u pripremi je i vodič na engleskom jeziku, koji bi trebao biti objavljen iduće godine.

Stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća izmjenjuje se na katu palače Sermage sa Stalnim postavom starih majstora, što je svojevrsni kuriozitet u hrvatskoj muzeološkoj praksi, no oba od njih povremeno se moraju zatvoriti zbog održavanja većih povremenih izložbi u tome prostoru s obzirom na manjak prikladnog prostora u GMV-u za takve programe.

Djela hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća iz galerijskog fundusa GMV-a posjetitelji će imati prilike razgledati do 29. siječnja iduće godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje