Povežite se s nama

Kultura

Izložba Trag dobrote u Muzeju Međimurja otvorena do 18. ožujka

Objavljeno:

- dana

U petak, 16. veljače u 19 sati u Muzeju Međimurja u Čakovcu otvorena je izložba Trag dobrote – 20 godina Varaždinske biskupije.

U svečanom tonu, u prepunom izložbenom salonu Muzeja, izložbu je otvorio varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak. Govoreći o povijesti Varaždinske biskupije, spomenuo je kako je ona utemeljena 5. srpnja 1997. godine na čelu s prvim biskupom, pokojnim mons. Markom Culejom koji je postavio dobre temelje za funkcioniranje biskupije. Prisutne je pozdravila i ravnateljica Muzeja, Maša Hrustek Sobočan, nakon čega je uslijedio glazbeni predah u kojem se predstavio Matej Lesar, učenik Tamburaškog odjela Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca, uz klavirsku pratnju profesorice Zrinke Novak.

Trag dobrote

Muzej je bio prepun

Okupljenima se potom obratio međimurski župan Matija Posavec. Konstatirao je kako je značajno što je izložba postavljena u sklopu palače Zrinski, nekadašnjeg doma obitelji koja je pozvala franjevce u Čakovec te je stoga odgovorna za širenje pastoralne i katehetske djelatnosti.

Trag dobrote

Autorica izložbe, Irena Gotal

Autorica izložbe je Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice u Varaždinu. Predstavila je najvažnije elemente postava, govoreći o upotrijebljenim materijalima koji uključuju multimedijski sadržaj, materijalne eksponate poput misnih ruha ili liturgijskog posuđa te kombinirani sadržaj kao što su knjige i plakati koji prikazuju povijesne podatke, kontekst i djelovanje pojedinih jedinica biskupije.

Tako ćete u sklopu prikazanih izložaka pronaći podatke o smještaju i ustroju biskupije, Svećenićkom domu, Pastoralnom centru Varaždin, svetištima, medijskoj djelatnosti, katehetskom uredu, bračnom i obiteljskom pastoralu i mnogim drugima.

Irena Gotal, Maša Hrustek Sobočan i mons. Josip Mrzljak

Jedno od misnih ruha

Prije samog proglašenja izložbe otvorenom, učenica već spomenute UŠ Miroslav Magdalenić, Marija Magdalena Kočila, otpjevala je gospel standard Amazing Grace (Milost) u pratnji profesorice Zrinke Novak. Eksponate u sklopu izložbe Trag dobrote možete razgledati do 18. ožujka.

Plakati svjedoče o raznim djelatnostima Biskupije

 

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje