Povežite se s nama

Kultura

Izložbe, crtići, klasici… Gaj će ponovo zaživjeti

Objavljeno:

- dana

VANIMA I TRASH SPAŠAVAJU KINO “GAJ”

Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, odlučeno je: Kinom Gaj upravljat će poznate varaždinske udruge. Prostor koji je stajao prazan, konačno će se iskoristiti na pravi način

Kino Gaj uskoro će ponovo otvoriti vrata, ovaj put pod upravljačkom palicom dviju poznatih varaždinskih udruga – Vanime i Trasha. No od sada će biti u sasvim novom obliku i ponudit će sadržaje za sve ukuse, a to je upravo ono što Varaždinu nedostaje. Odluku koja bi mogla vratiti nadu ljubiteljima tog prostora donijelo je Gradsko vijeće na nedavno održanoj sjednici.

Unatoč sitnim negodovanjima Odbora za statutopravna pitanja, Gaj je povjeren mladim entuzijastima koji za njegov razvoj imaju modernije i kvalitetnije smjernice. – Kino Gaj postalo je neisplativo i tako nije moglo ići dalje – istaknuto je na sjednici. Naime, kino kojim je upravljalo Pučko otvoreno učilište, dugi se vremenski period jedva održavalo na životu. Osim toga, s filmskom ponudom bilo je nemoguće konkurirati novootvorenom Cinestaru.

Dostupno svima

Crtići, filmski klasici, tribine, izložbe, predstave, dokumentarni programi – tek su neki od sadržaja koji se nalaze na popisu i samo čekaju zeleno svjetlo za realizaciju. Time bi se u budućnosti bivše kino “Gaj” pretvorilo u kulturni centar koji će zadovoljiti ukuse svih, od djece do ljubitelja alternativnih filmskih produkcija. – Kino Gaj mjesto je dostupno svima te uz određeni poticaj i uvjete može postati centar filmske produkcije, mjesto na kojem će se održavati festivali animiranih i trash filmova i centar u medijskom opismenjavanju djece i odraslih – naglasila je voditeljica Filmsko-kreativnog studija Vanima, Sandra Malenica. Upravo je Vanima nositelj projekta, dok bi im Udruga Trash u tome pomagala.

Planova ima puno, no u skorom vremenu (čak do kraja godine) ovo staro gradsko kino moglo bi biti dotjerano, a od jeseni bi mogao krenuti projekt “Crtići – vrtići” za djecu dječjih vrtića te projekcije filmova Trash i Vafi festivala (poznatih festivala u organizaciji ovih udruga) i filmova nastalih u njima.

U prave ruke

S obzirom na kreativne ljude koji stoje iza ovih udruga, od novog centra zasigurno može se očekivati puno sadržaja, a upravo je to ono što Varaždinu treba. Pozitivno je što je njihov entuzijazam prepoznat i što će nekadašnja filmska Meka zaživjeti zahvaljujući novim idejama.

 

U planu digitalizacija kina
Konačno je svima postalo jasno: Kino Gaj bilo je neisplativo te je najbolja opcija bila predati ga entuzijastima koji će ga razvijati u pravom smjeru. Za to će se izdvajati i sredstva iz gradskog proračuna. – Ove godine će se prenamjenom za početak rada kina izdvojiti 60.000 kuna proračunskog novca koji je prethodno bio namijenjen kinoprikazivačkoj djelatnosti – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.U planu je uređenje i modernizacija kina. Činjenica je da se u kino nije ulagalo godinama, a osim estetike, velik problem mu je i zastarjela tehnika. Upravo zato potrebna je i digitalizacija kina, što se u skoroj budućnosti planira ostvariti.

Mladi entuzijasti potrebni su kinu

Dugogodišnji trud i iskustva ovih dviju udruga, ipak su se isplatili, a u novom i adekvatnom prostoru moći će još više razvijati dječje stvaralaštvo, animaciju i niskobudžetne alternativne filmove te pod svojim krovom okupljati Varaždinke i Varaždince svih generacija. – Ovo je velika stvar za našu udrugu. Veseli nas što ćemo i dalje moći razvijati potencijale Vanime te pružiti Varaždinu razne sadržaje – istaknuo je i Hrvoje Selec iz VANIME.

To je velika stvar i za Udrugu Trash. – Ovo je velik pomak za nas i prilika za nove projekte, samo trebamo dalje stisnuti. Što je bolje nego prazno kino za udrugu poput naše – rekao je Tomislav Šipek iz Udruge Trash te dodao: – Trash je zahvalan.

Riječ je o udrugama koje su u posljednjih nekoliko godina od svojih festivala stvorile događaje od velike važnosti i uspjele uzdignuti ih na zavidnu razinu. Nema smisla sumnjati da isto neće biti i s kinom koje je dugi niz godina zadavalo svima samo glavobolju.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Kultura

Uskoro se uvodi euro, no koje su se sve novčanice kroz povijest koristile u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednjoj ovogodišnjoj „Srijedi u Muzeju“, koja se održava u palači Herzer 30. studenoga, na predavanju pod nazivom „Od krune do kune ususret euru“ dr. sc. Vladimir Huzjan govorit će o papirnatim novčanicama koje su se kroz povijest koristile u Varaždinu i na kojima su bili varaždinski motivi.

U Varaždinu se papirni novac upotrebljava tek u novije vrijeme, od prve polovice 19. stoljeća, kada se kao formalni način plaćanja uvodi u Carevini Austriji i Hrvatsko-ugarskom kraljevstvu.

Varaždinci su koristili guldene, forinte i krune, potom jugoslavenske dinare, koje su tijekom Drugoga svjetskog rata zamijenile kune, a onda su se u poraću ponovno javili jugoslavenski dinari.

Tek je po uspostavi samostalne Republike Hrvatske uvedena prijelazna valuta, hrvatski dinar, koju je zamijenila kuna.

Na predavanju će se analizirati i fenomen novčanice od 5 kuna, tiskane u RH 1993. godine, sa zrcalnim prikazom Staroga grada, koja je potom i povučena iz optjecaja.

S obzirom na to da će u siječnju 2023. godine hrvatsku kunu zamijeniti euro, posjetitelji će imati prigodu doznati i nešto o motivima na novčanicama eura, između ostalog, i zašto na reversu nema jadranskih otoka.

Predavanje, koje Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju uz Dan grada Varaždina, počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Organizatori Varaždinskih baroknih večeri u Švicarskoj već realiziraju partnerstvo za 2023. godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin te izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik boravili su u Švicarskoj, gdje su obavili razgovore o novim glazbenim suradnjama za 53. Varaždinske barokne večeri iduće godine.

– Odabir Švicarske kao države partnera na Varaždinskim baroknim večerima pomno je biran i promišljen izbor s obzirom na nemjerljiv doprinos njihova glazbenog obrazovanja u kontekstu povijesno osviještene interpretacije rane glazbe – ističe ravnatelj Festivala Davor Bobić, koji je zajedno s ravnateljem Rojnikom posjetio i glasovitu Scholu Cantorum Basiliensis u Baselu, najpoznatiji i najveći institut za proučavanje rane glazbe i njenog povijesno glazbenog izvođenja.

Tom prigodom susreli su se s profesorom čembala i svjetski poznatim glazbenikom Francescom Cortijem te njegovom kolegicom, profesoricom pjevanja srednjevjekovne i renesansne glazbe u Baselu, hrvatskom pjevačicom i muzikologinjom Katarinom Livljanić, utemeljiteljicom nagrađivanog ansambla Dialogos kojeg je varaždinska barokna publika već imala prigodu upoznati.

Ravnatelji su se susreli i razgovarali o gostovanju na 53. Varaždinskim baroknim večerima i s dirigentom, orguljašem i čembalistom Andreom Marconom, koji je 1997. godine utemeljio Venecijanski barokni orkestar, danas jedan od vodećih baroknih ansambla u svijetu, a glazbeni je i direktor La Centra Barockorchester Basel.

U Konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu  generalni konzul Slobodan Mikac organizirao je sastanak s umjetničkim voditeljima vodećih švicarskih ansambala specijaliziranih za ranu glazbu, Peterom Barczijem, umjetničkim voditeljem ansambla Capricornus Consort Basel i Konstantinom Timokhine, umjetničkim ravnateljem ansambla Ensemble Baroque De Zürich, a koji je bio usmjeren prema stvaranju novog oblika suradnje i uloge Švicarske Konfederacije kao zemlje partnera na Varaždinskim baroknim večerima. 

– Povezivanje i partnerstvo sa Švicarskom iznimno je važno za Varaždin i varaždinski kulturni život, jer dokaz je to i kako su i Varaždinske barokne večeri i Varaždin prepoznati kao festival i grad daleko izvan hrvatskih granica. Ostvarili smo značajne kontakte i uspostavili suradnje koje će zasigurno rezultirati gostovanjem iznimnih švicarskih glazbenika ne samo u Varaždinu u vrijeme 53. Varaždinskih baroknih večeri, već i šire jer planiramo daljnje širenje festivala u Hrvatskoj – naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin zahvalivši konzulu Mikacu i osoblju Konzulata RH u Zürichu na susretljivosti i pomoći prilikom boravaka u Švicarskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje