Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka Elena Darabuš u iznenađujuće jeftinom gradu jantara Kalinjingradu i užurbanoj Moskvi

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINKA U RUSIJI

Varaždinka Elena Darabuš 23-godišnja je studentica pete godine ruskog jezika i književnosti na Odjelu za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru i povijesti na Odjelu za povijest.

Dvije je godine zaredom sudjelovala na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika, književnosti i kulture koja se održava na Baltičkom federalnom sveučilištu Immanuela Kanta u ruskom gradu Kalinjingradu. Ovogodišnja Olimpijada održana je početkom lipnja, a na njoj sudjeluju studenti ruskog jezika najčešće iz slavenskih zemalja, iako je ove godine, objašnjava Elena, sudjelovalo više pojedinaca iz azijskih zemalja, poput Mongolije i Vijetnama.

Godina ekologije

Ovoj studentici ruskog jezika i književnosti profesori su predložili da sudjeluje na takvome natjecanju, na što je ona pristala. Sam prijavni ispit rješavao se putem interneta, a od studenata se tražilo poznavanje ruske gramatike i pravopisa, kulture, povijesti i književnosti.
Na natjecanju je prikupila dovoljno bodova, što ju je dovelo do toga da, zajedno s još troje kolega sa Sveučilišta, otputuje na Olimpijadu u Kalinjingrad.
– Prošle godine tema Olimpijade bila je ruski film, a kako je ova godina u Rusiji godina ekologije, tako je cijela ovogodišnja Olimpijada bila povezana s ekologijom i ekološkim problemima u svijetu – objasnila je Elena, koja je u pismenom dijelu morala usporediti djela ruskih slikara, završiti zadanu priču o ekologiji i usporediti odlomak odabranoga ruskoga književnog djela sa zadanom slikom. Vrijeme čekanja rezultata natjecanja provela je u razgledavanju Kalinjingrada, glavnoga grada Kalinjingradske oblasti, najzapadnijega i izdvojenog teritorija Rusije.

– Iznenađujuće jeftinim javnim prijevozom, u kojem vožnja tramvajem ili autobusom stoji dvije kune, odvezli smo se u stari centar grada, centar nekadašnjega pruskoga Königsberga, koji odiše njemačkom arhitekturom, a gdje je ujedno smještena i katolička katedrala u kojoj je pokopan filozof Immanuel Kant, koji je cijeli svoj život proveo u tom gradu – rekla je Elena.

Kutija cigareta stoji desetak kuna, a cijena taksija je – jedna kuna po kilometru

Kako je Kalinjingradska oblast poznata po nalazištima jantara, posjetila je i bogat Muzej jantara, u kojem je kupovina jantarnih suvenira nezaobilazna.
Na glavnom gradskom trgu – Trgu pobjede – nalazi se nekoliko trgovačkih centara, a u jednom od njih naišla je i na manji restoran s ruskim specijalitetima gdje je probala tradicionalna ruska jela – boršč, šči, peljmeni, varenjike, ruske palačinke ili blinji, a sve to uz čašu kompota, kvasa ili šalicu crnog čaja.
U lokalnoj ruskoj trgovini, nedaleko od studentskog doma gdje je bila smještena, iznenadila se kada je na polici ugledali hrvatske proizvode i gotove juhe, i to jeftinije nego u Hrvatskoj.

– Kako je životni standard u Kalinjingradu, ali i u Rusiji općenito nešto niži nego u Hrvatskoj, pojedini proizvodi osjetno su jeftiniji, pa se peciva mogu kupiti za kunu-dvije, dok kutija cigareta stoji desetak kuna. Litra benzina je oko tri kune, pa ne čudi što se vožnja taksijem od aerodroma do grada Kalinjingrada, koja iznosi oko 20 kilometara, plaća oko 20 kuna.

Užurbana Moskva

Na povratku iz Kalinjingrada zadržala se u glavnom gradu Rusije, u Moskvi, gdje je u tri dana pokušala obići što više znamenitosti i muzeja. Već pri samom dolasku, tražeći hostel u najvećem ruskom gradu, objašnjava Elena, susrela se s tisućama užurbanih i uvijek ozbiljnih Rusa, rijetko spremnih pomoći očitim turistima.
– No, ubrzo sam se uklopila u užurbani život na moskovskim glavnim ulicama. Posebno sam iznenađena moskovskom podzemnom željeznicom, koja me svojom veličinom i gracioznošću fascinirala – govori Elena, koja je obilazak ruske prijestolnice započela na Crvenom trgu.

Tolstojeva “Ana Karenjina” ili “Zločin i kazna” Dostojevskog stoje oko 25 kuna

Tamo je posjetila katedralu svetog Vasilija Blaženog, Povijesni muzej i najpoznatiji moskovski trgovački centar GUM. Dojmio ju je i Teatralni trg i velebna zgrada Boljšoj teatra. Najdulje se, kaže, zadržala u moskovskom Kremlju, gdje je obišla pravoslavne hramove i vidjela najveće crkveno zvono, a uspjela je i izdaleka baciti pogled na rezidenciju ruskog predsjednika Putina, ispred koje se nalazi velik broj čuvara.

 Malo dužom vožnjom metroom put ju je doveo do Muzeja astronautike, u kojem je vidjela Sputnjik 1, prvi umjetni satelit koji je bio u svemiru, astronautsko odijelo Jurija Gagarina s njegovim spomenikom te makete sovjetskih i ruskih raketa.
Kao zaljubljenica u rusku književnost posjetila je kuću u kojoj je Gogolj živio i stvarao oko tri godine svog života i u kojoj je napisao svoje poznato djelo “Revizor”. Na jednoj od najstarijih i najpoznatijih moskovskih ulica, Starom Arbatu, opremila se ruskim suvenirima matrjoškama, poznatima i pod imenom babuške, bocom neizostavne ruske votke te čajevima.

Također, objašnjava Elena, u Rusiji se osobito isplati kupovati knjige, čije su cijene daleko niže nego u Hrvatskoj. Primjerice, zbirka pjesama Jesenjina stoji oko dvadeset kuna, dok Tolstojeva “Ana Karenjina” ili “Zločin i kazna” Dostojevskog stoje oko 25 kuna.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Međimurje

U Murskome Središću kod šetnice planira se izgraditi viseći most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica koja se pruža velikim dijelom grada Murskoga Središća omogućava građanima, posjetiteljima i turistima nesmetanu šetnju, vožnju biciklom i mnoge druge aktivnosti.

Aktivnosti na uređenju šetnice započete su 2010. godine kada se iz pretpristupnih fondova (IPA program) postavila javna rasvjeta i uredila šetnica. Putem nacionalnog programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i sredstvima grada na dijelu šetnice postavljeni su tlakovci. Svake godine šetnica se dopunjuje novim sadržajima. Tako je uređen izvor pitke vode „Curek“, postavljeni su info displej, info table, skulpture, postavljene i oslikane su klupice, ležaljke za odmor, koševi za smeće, veliko dječje igralište, klupica za prematanje i dojenje, izgrađena ljetna pozornica, sjenica …

U planu je izgraditi i viseći pješački most preko rijeke Mure uzvodno od dječjeg igrališta na šetnici. S obzirom na sve veći broj šetača, biciklista i turista 2015. godine probijen je dio kod „Frgofa“ kako bi se cijelom dionicom uz Muru moglo do skele „Fusek“, ali i dalje. Nakon što su servisne putove uredile Hrvatske vode, uredio se zapušteni „Frgof“. Radovi su bili većim dijelom financirani od strane Hrvatskih voda. Nakon je što je uređeni „Frgof“ na mjestu nekadašnje crkve postavljeni je zvonik sv. Barbare, uređeni prilaz zvoniku, a sve u rudarskom stilu.

Uz samu šetnicu postavljene su Street workout sprave, koje će uskoro dobiti i novu antistres podlogu za lakše i sigurnije vježbanje. Prošle godine pokrenuta je ideja za spajanje šetnice uz rijeku Muru i poučne staze „Svetomartinska Mura“. Od ideje do realizacije je prošlo nekoliko mjeseci, a trasa je već probijena, ishođene su dozvole potrebne za uređenje, uz poštovanje propisa o zaštiti prirode. U suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode “Međimurska priroda” postavit će se poučne info ploče o flori i fauni uz rijeku Muru. Nova staza bit će dužine od 12 km, a protezat će se od ŠRC-a „Zalešće“ pa do ribnjaka u Lapšini. Nova staza bit će još jedan novi magnet za sadašnje, ali i buduće šetače i bicikliste. Stazom neće moći prometovati motorna vozila i quadovi. Stazom će moći prometovati isključivo vlasnici parcela, lovci i ribiči.

Grad je poznat po tome što ima veliki broj sportskih udruga, organizira niz sportskih i rekreativnih događaja, sve veći broj građana svoje slobodno vrijeme koristi za šetnju i uživanje u prirodi. Iz tih razloga ovih dana započeli su radovi na uređenju staza i puteva od gornjeg potoka prema skeli „Fusek“ i dalje. Kako bi bilo pogodno za šetnju i bicikliste navedeni dio se šljunča i ravna. Planiraju se postaviti klupice za odmor i koševi za smeće te par sjenica uzduž trase. Kod skele „Fusek“ uredit će se travnato igralište za mali nogomet, odbojkaško igralište na pijesku i postaviti koš za basket. Uz sve navedeno na prostoru skele postavit će se dječja igrala, koja će se preseliti iz prostora Etno kuće s obzirom na to da će se kod Etno kuće postaviti nova igrala.

Jezera „Mali Balaton“ i „Napolitanke“ kojima upravlja ŠRD „Mura“ su još jedan veliki turistički potencijal. Osim ribičkog društva, na tom području brigu na području lovstva, uzgoja i zaštiti divljači vodi Lovačko društvo „Zec“.

Osim pješačenja, biciklizma i rekreacije, rafting je još jedna od aktivnosti koja sve više dobiva na značaju. U cilju popularizacije aktivnog načina života na rijeci Muri i uz rijeku Muru prošle godine osnovana je udruga Kajak – kanu klub Mura. Kako su aktivnosti udruge najviše povezane s rijekom Murom, Grad Mursko Središće i udruga uputili su Ministarstvu financija zamolbu za dodjelu prostorija koje se nalaze na nekadašnjem graničnom prijelazu. One će uskoro biti dane udruzi na korištenje.

Ukidanje Schengena rezultirat će još većim povezivanjem ljudi i naroda koji obitavaju uz rijeku Muru u cilju zajedničkog korištenja i zajedničke zaštite rijeke Mure.

– Kada spojimo uređenu šetnicu uz rijeku Muru, sadržaje koji se nalaze na šetnici, novu stazu, uređenu skelu dobivamo jedan novi, kvalitetni turistički potencijal/sadržaj. Cilj je da se maksimalno iskoriste svi potencijali koje nudi najsjeverniji rudarski grad, grad uz rijeku Muru – kažu iz Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vinica: mjesno groblje dobilo novu ogradu, a općinska dvorana žaluzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošli tjedan postavljeno je 100 metara nove ograde na južnom dijelu viničkog groblja, od bivšeg smetlišta do glavnog ulaza u grobnu kućicu.

– Ograda na spomenutom dijelu mjesnog groblja bila je već toliko nagnuta i oštećena da smo  prionuti zamjeni tog dijela ograde stare više od 40 godina. Betonski elementi bili su dotrajali, te ih više danas nema na tržištu, stoga smo morali sve staro maknuti i zamijeniti novim. Radovi na spomenutoj ogradi vrijedni su oko 15 tisuća kuna i bit će financirani u cijelosti iz općinskog proračuna – ističu u Općini.

Na zgradi Općine, odnosno na prostoru općinske dvorane, ovih dana postavljene su aluminijske žaluzine koje će služiti kao sjenilo i zaštita od sunca. Sve dnevne predstave (školske, kazališne, vrtićke, predavanja i druge) koje su dosad organizirane u dvorani bile su otežane za izvođenje, zbog jačine prirodne svjetlosti i  sunca.

– Investicija iznosi oko 18 tisuća kuna te je također financirana iz proračuna Općine Vinica. Ovim postavljanjem žaluzina bit će omogućena sva dnevna događanja koja su dosada bila praktično nemoguća i služit će za sve prigode i manifestacije, za duži vijek i nove naraštaje – naglasio je marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!