Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka Elena Darabuš u iznenađujuće jeftinom gradu jantara Kalinjingradu i užurbanoj Moskvi

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINKA U RUSIJI

Varaždinka Elena Darabuš 23-godišnja je studentica pete godine ruskog jezika i književnosti na Odjelu za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru i povijesti na Odjelu za povijest.

Dvije je godine zaredom sudjelovala na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika, književnosti i kulture koja se održava na Baltičkom federalnom sveučilištu Immanuela Kanta u ruskom gradu Kalinjingradu. Ovogodišnja Olimpijada održana je početkom lipnja, a na njoj sudjeluju studenti ruskog jezika najčešće iz slavenskih zemalja, iako je ove godine, objašnjava Elena, sudjelovalo više pojedinaca iz azijskih zemalja, poput Mongolije i Vijetnama.

Godina ekologije

Ovoj studentici ruskog jezika i književnosti profesori su predložili da sudjeluje na takvome natjecanju, na što je ona pristala. Sam prijavni ispit rješavao se putem interneta, a od studenata se tražilo poznavanje ruske gramatike i pravopisa, kulture, povijesti i književnosti.
Na natjecanju je prikupila dovoljno bodova, što ju je dovelo do toga da, zajedno s još troje kolega sa Sveučilišta, otputuje na Olimpijadu u Kalinjingrad.
– Prošle godine tema Olimpijade bila je ruski film, a kako je ova godina u Rusiji godina ekologije, tako je cijela ovogodišnja Olimpijada bila povezana s ekologijom i ekološkim problemima u svijetu – objasnila je Elena, koja je u pismenom dijelu morala usporediti djela ruskih slikara, završiti zadanu priču o ekologiji i usporediti odlomak odabranoga ruskoga književnog djela sa zadanom slikom. Vrijeme čekanja rezultata natjecanja provela je u razgledavanju Kalinjingrada, glavnoga grada Kalinjingradske oblasti, najzapadnijega i izdvojenog teritorija Rusije.

– Iznenađujuće jeftinim javnim prijevozom, u kojem vožnja tramvajem ili autobusom stoji dvije kune, odvezli smo se u stari centar grada, centar nekadašnjega pruskoga Königsberga, koji odiše njemačkom arhitekturom, a gdje je ujedno smještena i katolička katedrala u kojoj je pokopan filozof Immanuel Kant, koji je cijeli svoj život proveo u tom gradu – rekla je Elena.

Kutija cigareta stoji desetak kuna, a cijena taksija je – jedna kuna po kilometru

Kako je Kalinjingradska oblast poznata po nalazištima jantara, posjetila je i bogat Muzej jantara, u kojem je kupovina jantarnih suvenira nezaobilazna.
Na glavnom gradskom trgu – Trgu pobjede – nalazi se nekoliko trgovačkih centara, a u jednom od njih naišla je i na manji restoran s ruskim specijalitetima gdje je probala tradicionalna ruska jela – boršč, šči, peljmeni, varenjike, ruske palačinke ili blinji, a sve to uz čašu kompota, kvasa ili šalicu crnog čaja.
U lokalnoj ruskoj trgovini, nedaleko od studentskog doma gdje je bila smještena, iznenadila se kada je na polici ugledali hrvatske proizvode i gotove juhe, i to jeftinije nego u Hrvatskoj.

– Kako je životni standard u Kalinjingradu, ali i u Rusiji općenito nešto niži nego u Hrvatskoj, pojedini proizvodi osjetno su jeftiniji, pa se peciva mogu kupiti za kunu-dvije, dok kutija cigareta stoji desetak kuna. Litra benzina je oko tri kune, pa ne čudi što se vožnja taksijem od aerodroma do grada Kalinjingrada, koja iznosi oko 20 kilometara, plaća oko 20 kuna.

Užurbana Moskva

Na povratku iz Kalinjingrada zadržala se u glavnom gradu Rusije, u Moskvi, gdje je u tri dana pokušala obići što više znamenitosti i muzeja. Već pri samom dolasku, tražeći hostel u najvećem ruskom gradu, objašnjava Elena, susrela se s tisućama užurbanih i uvijek ozbiljnih Rusa, rijetko spremnih pomoći očitim turistima.
– No, ubrzo sam se uklopila u užurbani život na moskovskim glavnim ulicama. Posebno sam iznenađena moskovskom podzemnom željeznicom, koja me svojom veličinom i gracioznošću fascinirala – govori Elena, koja je obilazak ruske prijestolnice započela na Crvenom trgu.

Tolstojeva “Ana Karenjina” ili “Zločin i kazna” Dostojevskog stoje oko 25 kuna

Tamo je posjetila katedralu svetog Vasilija Blaženog, Povijesni muzej i najpoznatiji moskovski trgovački centar GUM. Dojmio ju je i Teatralni trg i velebna zgrada Boljšoj teatra. Najdulje se, kaže, zadržala u moskovskom Kremlju, gdje je obišla pravoslavne hramove i vidjela najveće crkveno zvono, a uspjela je i izdaleka baciti pogled na rezidenciju ruskog predsjednika Putina, ispred koje se nalazi velik broj čuvara.

 Malo dužom vožnjom metroom put ju je doveo do Muzeja astronautike, u kojem je vidjela Sputnjik 1, prvi umjetni satelit koji je bio u svemiru, astronautsko odijelo Jurija Gagarina s njegovim spomenikom te makete sovjetskih i ruskih raketa.
Kao zaljubljenica u rusku književnost posjetila je kuću u kojoj je Gogolj živio i stvarao oko tri godine svog života i u kojoj je napisao svoje poznato djelo “Revizor”. Na jednoj od najstarijih i najpoznatijih moskovskih ulica, Starom Arbatu, opremila se ruskim suvenirima matrjoškama, poznatima i pod imenom babuške, bocom neizostavne ruske votke te čajevima.

Također, objašnjava Elena, u Rusiji se osobito isplati kupovati knjige, čije su cijene daleko niže nego u Hrvatskoj. Primjerice, zbirka pjesama Jesenjina stoji oko dvadeset kuna, dok Tolstojeva “Ana Karenjina” ili “Zločin i kazna” Dostojevskog stoje oko 25 kuna.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Život i društvo

FOTO Obilazak radova: Vila Oršić na jesen će biti spremna za novu generaciju studenata FOI-ja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković danas su, 29. lipnja, sa dekanicom Fakulteta organizacije i informatike Varaždin prof.dr.sc. Ninom Begičević Ređep i prodekanicom za poslovanje i ljudske potencijale prof.dr.sc. Marinom Klačmer Čalopa obišli radove na uređenju Vile Oršić.

Riječ je o povijesnoj zgradi u centru grada Varaždina koja će od jeseni biti u potpunosti obnovljena, čime će se proširiti kapaciteti Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Vila je u vlasništvu Grada Varaždina, ali je dana na upravljanje Fakultetu organizacija i informatike uz plaćanje mjesečnog najma.

Varaždinski FOI proširuje vlastite kapacitete i uskoro useljava u zgradu Vile Oršić koja bi trebala biti u potpunosti obnovljena do početka nove akademske godine, a u njoj će se smjestiti nekoliko dvorana za izvođenje laboratorijske nastave, IoT Laboratorij, Work based learning (WBL) Lab, FOI-jev Centar za usavršavanje, kabineti kao i drugi prostori za razvoj istraživačkih potencijala studenata i znanstvenika.

U tijeku su intenzivni radovi na uređenju unutrašnjeg prostora, dok je vanjska ovojnica zgrade već gotovo u cijelosti obnovljena. Povijesna zgrada s pripadajućim dvorištem ukupne je površine 4.327 četvornih metara, a prostorno se nalazi uz česticu zgrade sadašnjeg objekta FOI 2, a na kojoj je planiran projekt Sveučilišni Kampus Varaždin – faza II.

Zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske.

Vila Oršić nažalost neće riješiti nedostatne prostorne kapacitete Fakulteta organizacije i informatike (FOI), istaknuo je pri obilasku, no FOI se odlučio preuzeti pravo upravljanja nad zgradom kako bi spasio ovu građevinu od propadanja i na taj način pridonijeti Gradu Varaždinu u realizaciji urbanog kampusa i vizije sveučilišnog Grada.

U obnovu zgrade FOI će uložiti 4,5 milijuna kuna vlastitih i projektnih sredstava, uz to što plaća mjesečnu naknadu za pravo upravljanja Gradu Varaždinu.

– Smatramo to našim doprinosom gradu Varaždinu s ciljem spašavanja ove zgrade. Zanimljiva je činjenica da su u trenutku kada smo ju preuzeli, samo troškovi odvoza smeća iz zgrade iznosili 40.000,00 kuna – istaknula je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep.

Nakon više od desetljeća sustavnog propadanja Vile Oršić, FOI je uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava, uspio osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu, koja se nalazi unutar povijesne urbanističke cjeline, u ulici Petra Preradovića i koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Do sada je u obnovu utrošeno oko 4,3 milijuna kuna sredstava, a prema projekcijama troškovnika radova cijela obnova iznosit će 8,5 milijuna kuna, od čega će FOI osigurati iz vlastitih izvora više od 4 milijuna kuna.

– Moramo naglasiti i podršku naših tvrtki partnera – prvenstveno IT tvrtki koje nam pomažu u renoviranju i obnovi Vile – naglasila je dekanica Begičević Ređep.

– Mi smo do sada u Vili Oršić napravili manje intervencije u prostoru kako bi ga u potpunosti prenamijenili za potrebe izvođenja nastave i znanstveno- istraživačkih aktivnosti, tako da smo u potpunosti poštovali njen povijesni izgled poštujući mišljenje konzervatora i spriječili daljnje propadanje jednog od najljepših zdanja u gradu – kazala je dekanica Begičević Ređep.

– Iskorakom u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, FOI ulazi u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, što će zahtijevati i dodatne prostorne kapacitete za istraživanje i razvoj – zaključila je.

Trenutno na FOI-ju studira oko 2600 studenata, a aktivno je više od 35 velikih znanstvenih i razvojnih projekata i jedanaest laboratorija, osam centara i dva ureda za podršku studentima.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković izrazito su zadovoljni kako radovi na Vili napreduju.

– Grad Varaždin do sada je dao nešto više od milijun kuna za obnovu Vile te će osigurati i  dodatna sredstva kako bi Vila Oršić na jesen bila spremna za novu generaciju studenata Fakulteta organizacije i informatike i kako bi studenti koji se odluče na studij u Varaždinu imali sve što im je potrebno za kvalitetan boravak, obrazovanje i usavršavanje u Varaždinu te kako bi se odlučili ostati živjeti i raditi u našem Gradu – naglasio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Polaznici Dječjeg vrtića „Žibeki“ posjetili su III. osnovnu školu Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

III. OŠ Čakovec

Polaznici Dječjeg vrtića „Žibeki“ posjetili su III. osnovnu školu Čakovec, a domaćini su im bili učenici 1.a razreda.

U okviru susreta za djecu je organizirana zajednička radionica slušanja, prepričavanja priča i izvedbe igrokaza, na hrvatskom i engleskom jeziku. Tako su polaznici vrtića, većinom predškolci, i učenici prvog razreda zajedno pogledali animirani film na engleskom jeziku „Lisica i roda“, naučili ključne riječi na engleskom jeziku i razgovarali o sadržaju i pouci ove basne. Učenici prvog razreda izveli su kratki istoimeni igrokaz na engleskom jeziku.

U drugom dijelu susreta djeca su uživala slušajući priče, a program su organizirale i vodile Branka Lamza, učiteljica engleskog jezika, i Nina Vugrinec, školska knjižničarka II. OŠ Čakovec. Djeca iz DV-a „Žibeki“ sudjelovala su pod vodstvom odgojiteljica Edite Lučić i Andrijane Vabec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje