Povežite se s nama

U fokusu

Izolirajte kuću konopljom, zagrijte ju infracrvenim zrakama ili na krov stavite solarne panele

Objavljeno:

- dana

7. SAJAM OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

U varaždinskoj je Areni danas, 23. rujna, otvoren 7. Sajam obnovljivih izvora energije CRO ECO ENERGY EXPO 2016.

Sajam, na kojem nastupa 33 izlagača, prvi put samostalno organizira Grad Varaždin, bez dosadašnje financijske pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva. Također, unatoč činjenici da je riječ o bitnoj tematici s naglaskom na energetski štedljivoj tehnologiji, a po čijoj je primjeni Hrvatska doslovnu na samom europskom dnu, na sajmu se nije pojavio nitko od ljudi iz resornog Ministarstva.

Unatoč tome, kako je otvarajući Sajam rekao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, održavanje Sajma niti u jednom trenutku nije bilo upitno. – Grad je sam platio 236 tisuća kuna jer svjesni smo značenja ovog sajma i vjerujem kako mu možemo zagarantirati budućnost – rekao je gradonačelnik.

Naglasio je da Varaždin posljednjih pet godina puno ulaže u energetsku učinkovitost uz program Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  – Počeli smo s kućama, a od ove godine idu i višestambeni objekti – rekao je i istaknuo da Grad i sudjeluje u energetskoj obnovi te navodi primjere novih izvora energije – solarna elektrana na krovovima Parkova i Gradske tržnice.

Solarna autobusna stanica

Ispred ulaza u Arenu postavljena je atrakcija ovogodišnjeg sajma – solarna autobusna stanica,  koja ima priključak za punjenje 16 mobitela ili tableta.

Posjetitelji, za koje je ulaz besplatan, na izložbenim prostorima mogu razgledati i informirati se o korištenju obnovljivih izvora energije u poslovne svrhe, u opremanju privatnih kuća ili stanova ili pak o korištenju modernih tehnologija vezanih na obnovljive izvore energije u svakodnevnom životu.

– Imamo imamo 33 izlagača, oni su pretežno iz sjeverozapadne i sjeverne Hrvatske, te iz Slavonije i jedan je iz Slovačke – rekla je Maja Šimenc, izvršna direktorica Sajma.

Dodala je kako je intencija ovogodišnjeg sajma bio nastup što više izlagača iz regije pa e obrtnicima i malim poduzetnicima omogućeno besplatno izglaganje kako bi se uspjeli prezentirati.

Ispred ulaza u Arenu, postavljena je atrakcija ovogodišnjeg sajma – solarna autobusna stanica,  koja ima priključak za punjenje 16 mobitela ili tableta.

– Radi se o hrvatskom proizvodu, koji je već zaintrigirao međunarodno tržište – rekla je Maja Šimenc.

Sajam ima i popratne sadržaje, predavanja i radionice s temom novih tehnologija i trendovima u korištenju obnovljivih izvora energije.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje