Povežite se s nama

Međimurje

Izrađena replika spomenika postavljenog na grobnici dr. Ivana Novaka

Objavljeno:

- dana

Ove godine obilježava se stota obljetnica donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države, kojom je Međimurje pripojeno matici zemlji.

Hrvatski sabor je ovaj datum proglasio spomendanom, što je samo korak ispod državnog praznika. Jedan od najzaslužnijih što je Međimurje danas dio Hrvatske je dr. Ivan Novak. Povodom obilježavanja najvažnijeg događaja iz suvremene međimurske povijesti, Grad Čakovec odlučio je obnoviti spomenik postavljen na grobnici dr. Ivana Novaka na čakovečkom groblju.

Simbol groblja

Dr. Novak umro je 1934. godine, a obitelj i sugrađani podigli su mu grobnicu koja je jedan od simbola čakovečkog groblja. Projektirao ju je jedan od najznačajnijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća Stjepan Planić. Spomenik lava postavljenog na grobu djelo je klesarske radionice još jednog hrvatskog umjetnika, Frane Kršinića. O ogromnim Novakovim zaslugama za pripojenje Međimurja Hrvatskoj te uvođenje hrvatskoga jezika u javnu upravu i društveni život najviše govori činjenica da su spomenik odmah po fašističkoj mađarskoj okupaciji tijekom Drugog svjetskog rata teško oštetili pripadnici mladeži Strelastih križeva, mađarske nacističke stranke.

Dr. Novak umro je 1934. godine, a obitelj i sugrađani podigli su mu grobnicu

Dijelovi spomenika su sačuvani te su zahvaljujući političaru Dragutinu Lesaru ponovno postavljeni na obnovljeni Novakov grob. U nastojanju da se sačuvaju i dostojno prezentiraju posljednja počivališta poznatih sugrađana, ali i povodom stote godišnjice donošenja Rezolucije, Grad Čakovec je prije dvije godine odlučio financirati izradu replike uništenog Kršinićeva spomenika. Kupljen je kamen iz istog kamenoloma, a radovi su temeljem ugovora povjereni čakovečkom akademskom kiparu Mihaelu Štebihu.

Svečanost

U planu je da replika na svoje mjesto na groblju bude postavljena 9. siječnja kao središnji događaj svečanosti obilježavanja spomendana donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Štebihovu radionicu je obišao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Kupljen je kamen iz istoga kamenoloma, a radovi su temeljem ugovora povjereni čakovečkom akademskom kiparu Mihaelu Štebihu

– Dužnost svih nas je čuvati spomen na važne događaje iz povijesti i osobe koje su svojim djelovanjem omogućile da danas živimo u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj. Dr. Ivan Novak jedna je od tih povijesnih ličnosti. Obnova njegova vječnoga počivališta jedan je od načina na koji njemu i svim ostalima koji su sudjelovali u slavnim događajima 1918. i 1919. godine odajemo priznanje i zahvalnost – ustvrdio je Kovač tom prilikom.

Revolucija

Mihael Štebih je na temelju izgleda starog oštećenoga spomenika te sačuvanih fotografija izradio gipsani odljev spomenika. Po njemu je iz kamena isklesao novi. Plan je da stari spomenik postane dio postava Muzeja Međimurja posvećenog Međimurskoj revoluciji.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje