IZVORGrad Čakovec

Ove godine obilježava se stota obljetnica donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države, kojom je Međimurje pripojeno matici zemlji.

Hrvatski sabor je ovaj datum proglasio spomendanom, što je samo korak ispod državnog praznika. Jedan od najzaslužnijih što je Međimurje danas dio Hrvatske je dr. Ivan Novak. Povodom obilježavanja najvažnijeg događaja iz suvremene međimurske povijesti, Grad Čakovec odlučio je obnoviti spomenik postavljen na grobnici dr. Ivana Novaka na čakovečkom groblju.

Simbol groblja

Dr. Novak umro je 1934. godine, a obitelj i sugrađani podigli su mu grobnicu koja je jedan od simbola čakovečkog groblja. Projektirao ju je jedan od najznačajnijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća Stjepan Planić. Spomenik lava postavljenog na grobu djelo je klesarske radionice još jednog hrvatskog umjetnika, Frane Kršinića. O ogromnim Novakovim zaslugama za pripojenje Međimurja Hrvatskoj te uvođenje hrvatskoga jezika u javnu upravu i društveni život najviše govori činjenica da su spomenik odmah po fašističkoj mađarskoj okupaciji tijekom Drugog svjetskog rata teško oštetili pripadnici mladeži Strelastih križeva, mađarske nacističke stranke.

Dr. Novak umro je 1934. godine, a obitelj i sugrađani podigli su mu grobnicu

Dijelovi spomenika su sačuvani te su zahvaljujući političaru Dragutinu Lesaru ponovno postavljeni na obnovljeni Novakov grob. U nastojanju da se sačuvaju i dostojno prezentiraju posljednja počivališta poznatih sugrađana, ali i povodom stote godišnjice donošenja Rezolucije, Grad Čakovec je prije dvije godine odlučio financirati izradu replike uništenog Kršinićeva spomenika. Kupljen je kamen iz istog kamenoloma, a radovi su temeljem ugovora povjereni čakovečkom akademskom kiparu Mihaelu Štebihu.

Svečanost

U planu je da replika na svoje mjesto na groblju bude postavljena 9. siječnja kao središnji događaj svečanosti obilježavanja spomendana donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Štebihovu radionicu je obišao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Kupljen je kamen iz istoga kamenoloma, a radovi su temeljem ugovora povjereni čakovečkom akademskom kiparu Mihaelu Štebihu

– Dužnost svih nas je čuvati spomen na važne događaje iz povijesti i osobe koje su svojim djelovanjem omogućile da danas živimo u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj. Dr. Ivan Novak jedna je od tih povijesnih ličnosti. Obnova njegova vječnoga počivališta jedan je od načina na koji njemu i svim ostalima koji su sudjelovali u slavnim događajima 1918. i 1919. godine odajemo priznanje i zahvalnost – ustvrdio je Kovač tom prilikom.

Revolucija

Mihael Štebih je na temelju izgleda starog oštećenoga spomenika te sačuvanih fotografija izradio gipsani odljev spomenika. Po njemu je iz kamena isklesao novi. Plan je da stari spomenik postane dio postava Muzeja Međimurja posvećenog Međimurskoj revoluciji.

Komentari

Komentara