Povežite se s nama

Novosti

“Jako bi me iznenadilo da je Maček još uvijek član HDZ-a”

Objavljeno:

- dana

Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije

Presuda kojom je Ratko Maček osuđen na uvjetnu kaznu izazva podijeljene komentare: dok se dio javnosti pita kako to da bivši glasnogovornik Sanadera i trećeokrivljeni u slučaju Fimi media nije dobio bezuvjetnu kaznu zatvora, drugi smatraju da je kazna zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje opravdana. U Varaždinu, gdje je Maček počeo svoju novinarsku i poslovnu karijeru, većina se, međutim, suzdržava bilo kakvog komentara.

Od varaždinskih odvjetnika komentar presude Mačeku teško je dobiti budući da, kako navode, nisu detaljno upoznati s tijekom postupka. Tek upozoravaju da se uvjetna osuda izriče kada postoje naročito olakotne okolnosti, a je li to bio sada slučaj, ne mogu ocijeniti budući da nisu pratili suđenje niti su upoznati s radom Mačeka u vrijeme dok je bio glasnogovornik Vlade RH, tim više što je uglavnom boravio u Zagrebu.

Ništa rječitiji nisu ni varaždinski političari od kojih su neki barem dio karijere radili s Mačekom ili su bili upoznati s njegovim radom. Tako u HNS-u ističu da zasada postoji samo nepravomoćna presuda koju u načelu ne komentiraju, ali vjeruju da će se to promijeniti vrlo brzo s obzirom na brži rad pravosuđa.

Nepravomoćnost presude nije, međutim, bila prepreka za komentar predsjednika HDZ-a Varaždinske županije Anđelka Stričaka.

– HDZ nije lopovska stranka i očekuje da će se to na kraju vidjeti i u pravomoćnoj presudi. Ne bih zasada ulazio u pojedinačne presude, ali bi me jako iznenadilo da je Maček ili bilo koji drugi osuđenik još uvijek član HDZ-a. Mi smo još prije godinu dana pokrenuli postupak Mačekovog isključenja iz HDZ-a tijekom kojeg je utvrđeno da mu je prebivalište u Zagrebu, pa je postupak prebačen tamo – rekao nam je Stričak, koji vjeruje da varaždinski HDZ neće imati negativnih posljedica upravo zbog jasno izrečenog stava.

To što Maček ostaje na slobodi, kako upozoravaju bolji poznavatelji prilika, ne mora značiti da će tako i ostati. Ne samo zbog toga što se pravomoćna presuda u slučaju Fimi media tek očekuje, nego i zbog drugih slučajeva za koje su zanimanje pokazala nadležna tijela. Tako je, primjerice, policija još prošle godine ispitala bivše djelatnike nekih varaždinskih medija čije se poslovanje dovodilo u vezi s njime, ali rezultat toga do danas nije poznat.      

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje