Povežite se s nama

U fokusu

Jalžabet: Kako je krenulo, ne bi čudilo da se ostvari cilj: standard blizu zagrebačkom

Objavljeno:

- dana

Dobra godina

Iz godine u godinu Jalžabet ima sve više razloga za slavlje povodom Dana općine. Kad načelnik Mirko Magić na svečanoj sjednici prezentira općinske rezultate, to nije dosadan izvještaj pro forme radi na takvom događanju, nego kronika uspjeha donedavno jedne od najsiromašnijih općina u Županiji, ali i u Hrvatskoj.

Od Jalžabećana bi mnogi ne samo mogli, nego i trebali „prepisivati“. Brojke su na njihovoj strani: gospodarstvo raste, plaće su sve veće, nezaposlenih, a radno sposobnih zapravo i nema, izvoz raste. I nije to samo stvar trenutka, nego Jalžabet kontinuirano napreduje cijelo desetljeće.

– Sa 17 posto BDP-om smo bili drugi po siromaštvu u Županiji, a u zadnjih šest godina smo se popeli na šesto mjesto po broju zaposlenih, njih 1294 ima prosječno 4800 kuna plaće, po bruto prihodu gospodarstva smo sa 1,277 milijardi kuna, izvoz nam je s milijardu kuna odmah iza Varaždina i Trnovca, nismo nikome dužni – nabrajao je predsjednik Općinskog vijeća i saborski zastupnik HDZ-a, Josip Križanić.

Jalžabet ima sreću sa svojim saborskim zastupnikom. Josip Križanić lobira za pomoć cijeloj županiji i ne skriva da mu je cilj cijeli kraj –  pa time i Jalžabet – dovesti tamo gdje mu je mjesto : u vrh.

Standard kao Zagreb

On nije političar poznat po politiziranju nego konkretnim potezima i neprestano u Zagrebu „gnjavi“ o nerazumnoj podcijenjenosti hrvatskog sjevera. Za Jalžabet ne želi ništa manje nego standard sličan zagrebačkom. Za vrijeme svog mandata načelnika Općine je počeo energično raditi za dobrobit Jalžabeta, a naslijedio ga je Mirko Magić, čovjek jednakih ambicija i ciljeva.

Zbog svega je Jalžabet zadnjih godina jedno, kako veli Josip Križanić, veliko gradilište.

– Ove je godine u Novakovcu otvorena crkvica sv. Ane s pripadajućim trgom i igralištem. U poduzetničkoj zoni se gradi nova poslovna hala, dobili smo novi ulaz u zonu s auto ceste i priprema se gradnja rotora kod naplatnih kućica, KTC je otvorio trgovački centar s benzinskom crpkom i kafićem – nabrojio je Josip Križanić samo nešto od izgrađenog tijekom godine i dodao da Jalžabet  sad ima čak tri centra – na zapadnom dijelu naselja sportski centar, na istočnom trgovački centar i u središtu kulturni i društveni centar.

Zbog svih ovih uvjeta ne čudi da se natalitet, nakon godina pada, stabilizirao. U vrtiću danas ima 107 mališana, liste čekanja nema; novčani darovi za novorođenu djecu su najveći u Županiji  – 2000 kuna za prvo, 4000 za drugo dijete, 6000 za treće i 7500 za četvrto i svako slijedeće dijete; stipendije imaju svi studeni koji ne ponavljaju godinu; dječji vrtić se sufinancira godišnje s 800 tisuća kuna pa roditelji prvog djeteta imaju 50 posto popusta, drugog 75, a trećeg 90 posto dok je za četvrto vrtić besplatan… Mirko Magić vjeruje da su dobri pronatalitetni pokazatelji rezultat upravo ovakve politike pomoći mladim obiteljima.  

Znaju s novcem

Jasno, sve bi to bilo nemoguće bez dobrih gospodarskih rezultata, a Jalžbet ima jednu od najboljih poslovnih zona u županiji.

– U Zoni su tri aktivne tvrtke, Ducal, Wollsdorf i Pressglass,  koje zapošljavaju više od 1200 radnika, a početkom mjeseca je s probnim radom započela tvrtka Flamespray Croatia – govori Mirko Magić.

Osim općinskim novcem, Jalžabet se dobro zna koristiti i europskim sredstvima pa je puno toga odrađeno zahvaljujući EU fondovima i ministarstvima. U Jalžabetu se ne čeka nego se odmah prilagođava novim financijskim trendovima.

Između brojnih gostiju na svečanoj sjednici je bio i varaždinski župan Radimir Čačić, koji je obećao pomoći gdje može, a u ime Hrvatske Vlade Općini je rođendan čestitao saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Tko god pogleda brojke i usporedi ono što u Jalžabet obećaju s onim što se i odradi, znaju da će sljedeća godina Jalžabetu donijeti još bolji standard.

Nagrade i priznanja

Za Dan općine se tradicionalno dodjeljuju zahvalnice onima koji su na bilo koji način pridonijeli boljem životu Jalžabeta.Nagradu za životno djelo je dobio Ignac Pavlinac, za promociju Općine u svijetu je nagrađen pjesnik Marijan Horvat, a priznanje za iznimno postignuće u godini dana KTC Križevci. U Trgovačkom centru je zaposleno 25 osoba, a mještani novac ostavljaju u svojoj Općini, a ne uokolo, rekao je Mirko Magić.

 

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!