Povežite se s nama

U fokusu

Jalžabet: Kako je krenulo, ne bi čudilo da se ostvari cilj: standard blizu zagrebačkom

Objavljeno:

- dana

Dobra godina

Iz godine u godinu Jalžabet ima sve više razloga za slavlje povodom Dana općine. Kad načelnik Mirko Magić na svečanoj sjednici prezentira općinske rezultate, to nije dosadan izvještaj pro forme radi na takvom događanju, nego kronika uspjeha donedavno jedne od najsiromašnijih općina u Županiji, ali i u Hrvatskoj.

Od Jalžabećana bi mnogi ne samo mogli, nego i trebali „prepisivati“. Brojke su na njihovoj strani: gospodarstvo raste, plaće su sve veće, nezaposlenih, a radno sposobnih zapravo i nema, izvoz raste. I nije to samo stvar trenutka, nego Jalžabet kontinuirano napreduje cijelo desetljeće.

– Sa 17 posto BDP-om smo bili drugi po siromaštvu u Županiji, a u zadnjih šest godina smo se popeli na šesto mjesto po broju zaposlenih, njih 1294 ima prosječno 4800 kuna plaće, po bruto prihodu gospodarstva smo sa 1,277 milijardi kuna, izvoz nam je s milijardu kuna odmah iza Varaždina i Trnovca, nismo nikome dužni – nabrajao je predsjednik Općinskog vijeća i saborski zastupnik HDZ-a, Josip Križanić.

Jalžabet ima sreću sa svojim saborskim zastupnikom. Josip Križanić lobira za pomoć cijeloj županiji i ne skriva da mu je cilj cijeli kraj –  pa time i Jalžabet – dovesti tamo gdje mu je mjesto : u vrh.

Standard kao Zagreb

On nije političar poznat po politiziranju nego konkretnim potezima i neprestano u Zagrebu „gnjavi“ o nerazumnoj podcijenjenosti hrvatskog sjevera. Za Jalžabet ne želi ništa manje nego standard sličan zagrebačkom. Za vrijeme svog mandata načelnika Općine je počeo energično raditi za dobrobit Jalžabeta, a naslijedio ga je Mirko Magić, čovjek jednakih ambicija i ciljeva.

Zbog svega je Jalžabet zadnjih godina jedno, kako veli Josip Križanić, veliko gradilište.

– Ove je godine u Novakovcu otvorena crkvica sv. Ane s pripadajućim trgom i igralištem. U poduzetničkoj zoni se gradi nova poslovna hala, dobili smo novi ulaz u zonu s auto ceste i priprema se gradnja rotora kod naplatnih kućica, KTC je otvorio trgovački centar s benzinskom crpkom i kafićem – nabrojio je Josip Križanić samo nešto od izgrađenog tijekom godine i dodao da Jalžabet  sad ima čak tri centra – na zapadnom dijelu naselja sportski centar, na istočnom trgovački centar i u središtu kulturni i društveni centar.

Zbog svih ovih uvjeta ne čudi da se natalitet, nakon godina pada, stabilizirao. U vrtiću danas ima 107 mališana, liste čekanja nema; novčani darovi za novorođenu djecu su najveći u Županiji  – 2000 kuna za prvo, 4000 za drugo dijete, 6000 za treće i 7500 za četvrto i svako slijedeće dijete; stipendije imaju svi studeni koji ne ponavljaju godinu; dječji vrtić se sufinancira godišnje s 800 tisuća kuna pa roditelji prvog djeteta imaju 50 posto popusta, drugog 75, a trećeg 90 posto dok je za četvrto vrtić besplatan… Mirko Magić vjeruje da su dobri pronatalitetni pokazatelji rezultat upravo ovakve politike pomoći mladim obiteljima.  

Znaju s novcem

Jasno, sve bi to bilo nemoguće bez dobrih gospodarskih rezultata, a Jalžbet ima jednu od najboljih poslovnih zona u županiji.

– U Zoni su tri aktivne tvrtke, Ducal, Wollsdorf i Pressglass,  koje zapošljavaju više od 1200 radnika, a početkom mjeseca je s probnim radom započela tvrtka Flamespray Croatia – govori Mirko Magić.

Osim općinskim novcem, Jalžabet se dobro zna koristiti i europskim sredstvima pa je puno toga odrađeno zahvaljujući EU fondovima i ministarstvima. U Jalžabetu se ne čeka nego se odmah prilagođava novim financijskim trendovima.

Između brojnih gostiju na svečanoj sjednici je bio i varaždinski župan Radimir Čačić, koji je obećao pomoći gdje može, a u ime Hrvatske Vlade Općini je rođendan čestitao saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Tko god pogleda brojke i usporedi ono što u Jalžabet obećaju s onim što se i odradi, znaju da će sljedeća godina Jalžabetu donijeti još bolji standard.

Nagrade i priznanja

Za Dan općine se tradicionalno dodjeljuju zahvalnice onima koji su na bilo koji način pridonijeli boljem životu Jalžabeta.Nagradu za životno djelo je dobio Ignac Pavlinac, za promociju Općine u svijetu je nagrađen pjesnik Marijan Horvat, a priznanje za iznimno postignuće u godini dana KTC Križevci. U Trgovačkom centru je zaposleno 25 osoba, a mještani novac ostavljaju u svojoj Općini, a ne uokolo, rekao je Mirko Magić.

 

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje