Povežite se s nama

U fokusu

Jasenku Husnjak za ravnateljicu Vrtića postavila oporba!

Objavljeno:

- dana

KRIZA U GRADSKOM VIJEĆU

Unatoč “padu” rebalansa proračuna, sjednicu Gradskog vijeća u petak ipak je obilježilo imenovanje Jasenke Husnjak za ravnateljicu Dječjeg vrtića Varaždin.

Unatoč “padu” rebalansa proračuna, sjednicu Gradskog vijeća u petak ipak je obilježilo imenovanje Jasenke Husnjak za ravnateljicu Dječjeg vrtića Varaždin. Prvi put se, naime, dogodilo da je čelnog čovjeka neke gradske ustanove postavila – oporba!

I prije sjednice se “šuškalo” da HNS i SDP neće glasovati za dosadašnju ravnateljicu Husnjak, koja je na Upravnom vijeću “prošla” vjerojatno zato što su se članovi prvi put javno izjašnjavali o kandidatima.

Da vladajući doista namjeravaju “srušiti” treći natječaj, pokazalo se kada je počelo glasovanje. Prijedlog Upravnog vijeća da dosadašnja ravnateljica ponovno vodi Vrtić podržalo je 13 vijećnika, pri čemu su se HDZ-u, Hrastu, HSS-u i nezavisnima Zlatanu Avaru, Robertu Podolnjaku i Stjepanu Cepancu, pridružili i Laburisti.

Dvoje SDP-ovih vijećnika na sjednici nisu bili slučajno ili namjerno?

Osam prisutnih vijećnika iz redova HNS-a, SDP-a, HSU-a i HSLS-a nije diglo ruke “za”, a kada su shvatili da je sve gotovo, odbili su glasovati “protiv” ili se izjasniti kao suzdržani!

Iz redova vladajućih na sjednici nije bilo troje vijećnika: Danijele Benkus i Dražena Pavličevića iz SDP-a te Željka Bunića iz HSLS-a. Njihovi glasovi ne bi bili dovoljni za “rušenje” prijedloga o imenovanju ravnateljice. Međutim, da su došli na sjednicu, sasvim sigurno ne bi “pao” rebalans proračuna.

I dok je HSLS-ovac često više u oporbi nego među vladajućima, postavlja se pitanje je li izostanak dvoje SDP-ovaca doista bila slučajnost. Kao što je poznato, gradski SDP je raspušten.

Nagađa se da je riječ o novim unutarstranačkim sukobima u toj stranci, pri čemu “radelićevci” navodno žele “habekovcima” pokazati da bi čak mogli i rušiti aktualnu gradsku vlast, a sve uoči izbora novog vodstva varaždinskog SDP-a.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje