POVIJEST

Jugoslavenske komisije procijenile su da je u Drugom svjetskom ratu u cijeloj Hrvatskoj poginulo između 155.000 i 190.000 osoba. No, istovremeno je vrijedio i podatak o 700.000 žrtava – samo u logoru Jasenovac. Kako je to moguće?

Cijelim nizom takvih pitanja, ali i odgovora, obiluje knjiga „Jasenovački logori – istraživanja“ Vladimira Horvata, Igora Vukića, Stipe Pilića i Blanke Matković.

Čak tri logora

Nakon što su profesori Dorotea Ilčić i Darko Rušec izveli kraći koncert, knjigu su, u organizaciji Društva za obilježavanje grobišta žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća Varaždin, u palači Herzer 27. lipnja predstavili Igor Vukić i Stipo Pilić.

Knjigu je objavilo Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje nastoji dokazati postojanje triju logora: naime, nakon ustaškoga, od 1941. do 1945., u Jasenovcu je djelovao partizansko-komunistički logor, u sklopu kojeg je postojao i logor za informbiroovce, sve do 1951. godine.
Sada u hrvatskoj javnosti prevladava tvrdnja da je u logoru za vrijeme NDH ubijeno oko 83.000 ljudi, no autori naglašavaju da su žrtve ustaškog režima itekako preuveličane, dok su žrtve komunističkog logora jednostavno – prešućene.

Igor Vukić, koji se temom počeo baviti zato jer mu je pradjed, Srbin i pravoslavac, odveden u ustaški logor, tvrdi da je Jasenovac za NDH bio kažnjenički logor, a ne logor smrti. Navodi: „Uz preventivnu funkciju (sprečavanje protivnika, uglavnom po narodnosti Hrvata, u poduzimanju akcija protiv države i poretka), ujedno je bio i logor za prikupljanje radne snage za industriju i poljoprivredu Trećeg Reicha. No, zatočenici u logor nisu dovođeni da bi bili ubijani. Uzroci smrti bili su bolest, odmazde i kazne za pojedine prijestupe (bijeg, krađe, napadi na stražare, odmazde za partizanske napade) te partizanski i saveznički napadi (bombardiranja iz zraka)“.

Prikrivani dokumenti

Postojanju komunističkog logora protivi se dio struke (S. Goldstein), no podastrijeti argumenti vrlo su uvjerljivi, jer brojni prikrivani dokumenti izlaze na vidjelo. Posebno su dojmljiva svjedočanstva o bacanju ubijenih hrvatskih vojnika u Savu s perverznom namjerom da se njihovi leševi prikažu kao ustaške žrtve. Jasenovac je jedini logor u Europi koji je nastavio djelovati i poslije rata, pod vodstvom jedne savezničke vojske. Teško je utvrditi koliko je žrtava bilo u Jasenovcu, jer prava terenska istraživanja nikad nisu provedena! U svim dosadašnjim ekshumacijama i iskopavanjima pronađeni su posmrtni ostaci – 725 žrtava.

 

Suautor Igor Vukić: Jasenovac je tijekom NDH bio kažnjenički logor, a ne logor smrti

Analizirajući pak dostupna izvješća, Stipo Pilić i Blanka Matković na temelju antropoloških pokazatelja tvrde da se u velikom dijelu tih posmrtnih ostataka nije moglo raditi o Židovima, Romima ili Srbima, nego samo o Hrvatima. Nakon kraće rasprave, brojnim se nazočnima obratio Josip Kocijan, koji najavljuje da će Društvo za obilježavanje grobišta žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća Varaždin organizirati još sličnih tribina te na sudjelovanje i suradnju poziva institucije i udruge poput Zavoda HAZU, Ogranka Matice hrvatske i Društva povjesničara.

FRAPANTNO

U kontekstu preuveličanih brojki od čak 700.000 žrtava ustaškog logora, frapantno djeluje podatak da su u svim dosadašnjim ekshumacijama i iskopavanjima na području Jasenovca pronađeni posmrtni ostaci – 725 osoba

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara