Povežite se s nama

Život i društvo

Jasna poruka iz Sabora o Ivančici: Vrijeme je da sjever Hrvatske dobije svoj prvi park prirode

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Kluba zastupnika HDZ-a 16. veljače je u Hrvatskom saboru održan Okrugli stol „Park prirode Ivančica na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora” gdje je predstavljena i knjiga urednika Romana Ozimeca.

Ovaj prostor od izuzetnog je turističkog i edukativnog potencijala, a proglašenjem parka prirode stvorili bi se uvjeti za poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva kroz razvoj ekološke poljoprivrede, brendiranje lokalnih proizvoda, pružanje usluga u turizmu i lakše privlačenje sredstava iz europskih fondova.

Inače, inicijativa za proglašenjem parka prirode koji bi obuhvaćao područja Ivančice, Strahinjčice, Maceljskog gorja i Ravne gore dolazi od HDZ-ovog saborskog zastupnika Damira Habijana koji je poručio kako je i ovaj skup potpora cjelokupnoj inicijativi. Naime, jedan od glavnih razloga okupljanja jest da predstavnici lokalne zajednice izraze svoje mišljenje i stav.

– Siguran sam da će odluka u konačnici biti pozitivna – poručio je Habijan zahvalivši svim zastupnicima i zastupnicama koji su svojim potpisom već ranije dali svoju podršku ovoj inicijativi.

Riječ je, naglašava Habijan, o nadstranačkom pitanju.

– Vrijeme da sjever Hrvatske dobije svoj prvi park prirode – zaključio je Habijan.

Na okruglom stolu sudjelovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je naglasio kako upravo knjiga koju je predstavio Roman Ozimec i znanstveno utemeljene činjenice koje ona obuhvaća najbolje govore o vrijednosti ovog kraja.

– Prije godinu dana zamolio sam svoje kolege da okupe tim stručnjaka koji će na znanstveni, utemeljeni način dati vrijednost tog kraja. U niti godinu dana dali su nam uvid zbog čega je ovaj kraj značajan. Također, molio sam ih da budu podrška našem kolegi Habijanu u ovoj inicijativi, da se ovo područje zaštiti markicom parka prirode – rekao je Stričak te dodao kako ova inicijativa nije prva ideja za zaštitom ovog područja.

Naime, još 1937. godine postojalo je povjerenstvo za zaštitu prirode koje je raspravljalo o zaštiti ovog područja zbog čega je izrazio nadu da će današnja inicijativa, nakon 85 godina, biti uspješnija. Čelni čovjek Varaždinske županije naglasio je kako bi regionalni park prirode na njihovom području obuhvaćao minimalno tri značajna objekta – špilju Vindija, Trakošćan i Gaveznicu gdje trenutno projektiraju prezentacijski centar.

– Mi smo već sada predvidjeli da u tom centru 200 kvadrata prostora bude za potrebe parka prirode. Ovo je zaista vrijedna tema kojom cijelom tom kraju želimo dati na značaju zbog čega će Varaždinska županija i dalje davati svoj maksimalni doprinos inicijativi – poručio je Stričak.

Roman Ozimec pojasnio je kako bi veći dio budućeg regionalnog parka prirode obuhvaćao područje Varaždinske županije, a manji bi se dio nalazio na području Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o površini od 453 metara četvornih te jedinstvenom području bogatom georaznolikošću.

– Naš park je jedinstven i popularno ga zovemo petica jer ima pet planina i pet rijeka. To je i vulkanski park jer ima najveći vulkan u Hrvatskoj. Ujedno ga možemo nazvati i tektonski park jer se na tom području spajaj tri tektonske ploče. Ovo bi bio 13. park prirode u Hrvatskoj i tek šest u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ujedno i prvi park na području sjeverozapadne Hrvatske i prvi na području Varaždinske županije – rekao je Ozimec pojasnivši kako su u parku prirode dozvoljene ljudske aktivnosti, no isključivo one koje ne narušavaju prirodne vrijednosti.

Ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić kazao je kako je ova tema, iako se o parku prirode govorilo i ranije, ponovno zaživjela i dobila na svojoj afirmaciji i pozornosti i to zahvaljujući inicijativi saborskog zastupnika Habijana.

– Najveća vrijednost ovog prostora su šume. Sada je u fokusu središnji dio masiva pet gora i šumski ekosustavi. Trenutno radimo na prijedlogu granica te ćemo do kraja idućeg mjeseca organizirati sastanak s javnim ustanovama i samim županijama kako bismo definirali granice. Nakon što se definiraju granice, do kraja ove godine napravit će se revizija stručne podloge i time bi de facto bio spreman dokument za javno savjetovanje odnosno javni nastavak procesa – pojasnio je Duplić.

Dodao je i kako je prije javnog savjetovanja nužna i izrada geodetske podloge, a završetkom svih ovih koraka sjever Hrvatske trebao bi dobiti svoj prvi park prirode.

– Vjerujem da ćemo 2024. imati novo veliko zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj na prostoru Hrvatskog zagorja – zaključio je ravnatelj.

Svoju potporu inicijativi dali su saborski zastupnici Hrvoje Zekanović i Nataša Tramišak koja je naglasila kako je najvažnije očuvati prirodno bogatstvo koje taj kraj ima. Saborska zastupnica Marijana Petir istaknula je kako Europska unija osigurava znatna financijska sredstva za zelene mjere očuvanja okoliša i kako to treba iskoristiti u aspektu stvaranja održivog upravljanja budućim parkom prirode.

Uz spomenute zastupnike, na okruglom stolu u Hrvatskom saboru sudjelovali su i Ivana Posavec Krivec, Žarko Tušek, Željko Pavić, Nadica Dreven Budinski te Silvano Hrelja koji su također dali svoju podršku inicijativi.

Uz varaždinskog župana Stričaka skupu su prisustvovali i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, načelnik Jesenja Dario Cvrtila, načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec, načelnik Klenovnika Mladen Blaško, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, načelnik Mihovljana Zlatko Bartolić te načelnik Općine Novi Golubovec Boris Tušek. U raspravi su sudjelovali i članovi Eko Udruge Naša Ivanščica koji se bore protiv otvaranja kamenoloma nedaleko Željeznice.

Život i društvo

FOTO “Temelj razvoja Općine G. Kneginec i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Od sredine lipnja traje program obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec.

Vrlo je svečano bilo u četvrtak, 18. srpnja, kada je održano polaganje vijenca na mjesnom groblju u Knegincu Gornjem i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Povodom Dana Općine Gornji Kneginec, izaslanstvo Općine predvođeno načelnikom Goranom Kaniškim položilo je vijenac i upalilo svijeće pred središnjim križem na mjesnom groblju u Gornjem Knegincu, a u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i preminule žitelje ove općine. U općinskom izaslanstvu sudjelovali su i članovi udruga s područja općine.

Istog dana potpisan je ugovor za modernizaciju sustava javne rasvjete, odnosno izgradnju energetski učinkovite LED javne rasvjete na cijelom općinskom području. Za izvođača radova temeljem provedenog javnog natječaja izabrana je tvrtka ELCON iz Varaždina, a vrijednost potpisanog ugovora je 636.469,90 eura s PDV-om.

Ugovor su potpisali općinski načelnik Goran Kaniški i direktor tvrtke ELCON Goran Vugrek.

Tijekom radova  zamijeniti će postojećih 1134 energetski neučinkovitih lampi te će se ugraditi ormarići za daljinsko upravljanje javnom rasvjetom. Općina je temeljem javnog natječaja odabrala izvođača, a radovi trebaju biti realizirani u roku od 150 dana od uvođenja u posao. LED lampe bit će povezane na jedinstveni sustav nadzora tako da će se, i bez dojave građana, u realnom vremenu pratiti koje lampe rade, a koje je potrebno zamijeniti. S obzirom da Općinom prolaze i državne ceste te je na ovom području i spojna cesta na naplatne kućice s autoputa koja traži jaču rasvjetu, Općina godišnje izdvaja 110.000 eura za trošak električne energije za javnu rasvjetu. Prelaskom na LED lampe taj će se trošak značajno smanjiti.

Svečana sjednica

Brojni dragi gosti Općine Gornji Kneginec stigli su na svečanu sjednicu Općinskog vijeća, a domaćini su im bili načelnik Kaniški i predsjednik Vijeća Marko Brezovec.

Brezovec je pohvalio sve vijećnike na dobroj suradnji i sudjelovanju tijekom dosad održane 34 sjednice u tekućem mandatu. Govorio je o brojnim ulaganjima na području općine te dodao da ga posebno vesele nova ulaganja u Poduzetničku zonu i gradnja infrastrukture tamo. U nastavku je zahvalio načelniku na suradnji te Varaždinskoj županiji i županu, Vladi te svima ostalima koji rade na boljitku Općine Gornji Kneginec.

Načelnik Kaniški u svom govoru naglasak je stavio na to da su svečane sjednice prigoda da se sumira postignuto, ali i govori o projektima koji tek slijede.

– Temelj razvoja naše općine i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije. Trenutno se odvija šest investicija, a već su vidljive četiri; Green park Kneginec trebao bi biti gotov do kraja godine, Fanon je počeo dizati prvi silos, tu je i logistički centar Scanije. Čuli smo za radnike Varteksa na burzi, ako im drugi neće dati posao pomoći će Kneginec – rekao je načelnik.

Od važnih projekata još je spomenuo optičku mrežu na području cijele općine, nabavku stanice za mjerenje zraka, gradnja prometnica u stambenoj zoni, nove tribine nogometnog igrališta u Turčinu, proširenje groblja, inicijativu za pokretanje aglomeracije Varaždin Breg te nastavak ulaganje u predškolsko obrazovanje i produženi boravak u školi.

– Krajnji rezultat svega neuvedenoga je da podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je po gustoći naseljenosti u Varaždinskoj županiji Grad Varaždin prvi, a druga Općina Gornji Kneginec. Novim registrom stanovništva će se konačno pokazati točne brojke, što će nam dobro doći. Naša općina je ponovno rasla i po indeksu razvijenosti te smo sada na sedmoj razini od osam – završio je uz čestitke Kaniški.

Nagrađeni

Slijedila je dodjela nagrada Općine Gornji Kneginec. Općinsko je vijeće ove godine odlučilo nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu dodijeliti rukometnom golmanu Sandru Meštriću iz Gornjeg Kneginca. Meštrić je trenutno s rukometnom reprezentacijom na pripremama za Olimpijske igre u Parizu. Nagradu je primila njegova majka Suzana.

Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Mariji Habunek iz Turčina, koja je 44 godine radila kao patronažna sestra na prostoru od Jalžabeta, Kneginca do Tužna.

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donji Kneginec dodijeljena je nagrada za izniman doprinos u radu s vatrogasnim pomlatkom i mladeži te za promicanje i populariziranje vatrogastva među mladima.

Brojne uspjehe Općine Gornji Kneginec u svojim su govorima pohvalili ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, ministar Damir Habijan i Ljubica Jembrih. Gosti su čestitali i blagdan župne zaštitnice svete Marije Magdalene.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ovako izgleda kompletno obnovljena Supilova ulica u Varaždinu nakon ulaganja od 412.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Supilova ulica, jedna od prometnih žila kucavica Varaždina, kompletno je obnovljena od Zagrebačke ulice do kučanske rampe u dužini od 520 metara.

Radovi su trajali više mjeseci, a ulica je za ponovno za promet otvorena danas, 19. srpnja.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, zajedno s direktorom gradske tvrtke Varkom Brunom Isterom, pročelnikom UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Vladom Podbrežničkim te voditeljicom Odsjeka za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture Martinom Cesar Kelemen, obišli su izvedene radove.

– U sklopu održavanja gradskih ulica i prometnica po modelu koji smo počeli primjenjivati prošle godine tako da svi operateri ulaze u rekonstrukciju ulice, ovdje su radove prvo izvršili Termoplin pa Varkom, u potpunosti se obnovila infrastruktura i nakon toga je ugovoren izvođač PZC Varaždin izvršio obnovu prometnice. Obnovljena je ulica u duljini oko 520 metara, od Zagrebačke ulice do Kućanske rampe, a vrijednost investicije je veća od 412.000 eura. Radovi su izvedeni prema svim pravilima struke, biciklistička staza je podignuta na pločnik te će biciklisti, zajedno s pješacima, radi njihove sigurnosti zbog izrazite gustoće prometa ove ulice, biti odvojeni od ostalih prometala – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Dodao je kako je dio ostatka Supilove, od kućanske rampe do željezničkog kolodvora, kao sastavni dio projekta Wissertova-Supilova, u završnoj fazi izrade glavnog projekta: „Rok za ishođenje građevinske dozvole je 15. listopada i taj projekt zatim ide u proračun za sljedeću godinu. Radit će se dva rotora, kod Kućanske rampe i kod kolodvora te podvožnjak Wissertova-Supilova. Bit će to jedan od krucijalnih infrastrukturnih prometnih projekata Varaždina koji će riješiti stoljetnu razdvojenost dijela grada koji gravitira prema Kućanu s ostatkom našeg grada.“

Voditeljica Odsjeka za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture specificirala je izvedene radove: „Nakon razgradnje asfaltnog sloja napravili smo iskop, a pronašli smo jednu betonsku stabilizaciju koju smo morali vaditi, što nam je dodatno otežalo i odužilo radove. Promijenili smo tamponsku podlogu, napravili dobru stabilizaciju, zatim nosivi i habajući sloj, a nakon toga vertikalnu i horizontalnu signalizaciju. Prvi obuhvat zahvata bio je do Kozarčeve ulice, a s obzirom na to da je dio do Zagrebačke ulice bio u jako lošem stanju i to smo obnovili. Napravljen je novi asfaltni kolnik i nova signalizacija.“

Direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister istaknuo je kako je Supilova ulica bila „rak rana“ pošto je Varkom, prema statistikama koje vodi za svaku ulicu, upravo u Ulici Frana Supila zabilježio najviše kvarova: „I ovaj problem smo sada riješili, a to će zasigurno utjecati i na smanjenje dosadašnjih gubitaka.“

Osvrnuo se i na neke od ostalih radova koje Varkom provodi u gradu:  „U Ulici Hinka Krizmana je promijenjena kanalizacija, a sutra kreće obnova vodoopskrbne mreže u toj ulici. Radovi u Vrazovoj ulici su izrazito kompleksni što se tiče vodoopskrbe, a taj dio ćemo završiti za otprilike tjedan dana.“

– Zahvaljujem se radnicima Varkoma koji su promijenili vodovodnu mrežu i priključke, Termoplinu i njegovim kooperantima koji su rekonstruirali plinsku mrežu te radnicima PZC-a koji su kompletno obnovili cestu i izgradili novu konstrukciju pješačke i biciklističke staze koja je sad potpuno odvojena od kolnika. Bez obzira na nemoguće uvjete zbog nenormalno visokih temperatura, svi radnici su odradili odličan posao. Bravo! – poručio je gradonačelnik Varaždina Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje