Povežite se s nama

U fokusu

Priznanja učenicima Marti Božić i Josipu Kosecu, plivaču Nikoli Kosecu, Boxmarku i Gumiimpexu

Objavljeno:

- dana

OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Općina Trnovec Bartolovečki u prošloj je godini realno i uravnoteženo planirala svoj proračun što potvrđuje izvješće o izvršenju proračuna za 2016. koje su vijećnici Općinskog vijeća jednoglasno prihvatili na sjednici održanoj u četvrtak, izvijestili su iz Općine.

Prihodi u proračunu ostvareni su u iznosu od 11,05 milijuna kuna ili čak 99,5 posto od planiranog. Vodilo se računa i o racionalnom planiranju i trošenju sredstava, a rashodi su u iznosu od 11,25 milijuna kuna, 96,7 posto.

– Analizirajući ove brojke vidljivo je da smo prošlu godinu završili s neznatnim manjkom od 198 tisuća kuna koji je u potpunosti pokriven viškom iz 2015. godine koji je iznosi 529 tisuća kuna. To znači da smo i u ovu godinu prenijeli višak sredstva od 331 tisuće kuna – pojasnio je vijećnicima na sjednici načelnik Zvonko Šamec.

Vijećnici su donijeli odluku o suglasnosti za provedbu ulaganja na području Općine, točnije naselja Trnovec.

– Riječ je o odluci koja omogućuju da Općina prijavi projekt izgradnje društvenog doma u Trnovcu na podmjeru 7.4 Ministarstva regionalnog razvoja. Naime, to je Ministarstvo raspisalo natječaj preko kojeg će projekti poput ovog i sličnih sufinancirati za što je na razini države osigurano 50 milijuna eura. Projekt izgradnje društvenog doma u Trnovcu vrijedan je 9,2 milijuna kuna i Općina očekuje prihvaćanje projekta te sufinanciranje cijene do iznosa od milijun eura – pojašnjava.

Vijećnici su raspravljali i o stanju nezaposlenosti na području Općine. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje na području Općine u veljači je bilo 179 nezaposlenih osoba što i dalje Općinu Trnovec Bartolovečki svrstava među općine s najmanjim postotkom nezaposlenih.

Savjet mladih podnio je izvješće o radu u prošloj godini. Načelnik Šamec zahvalio je mladima na aktivnostima koje su proveli uz poruku da će u Općini uvijek imati partnera i pomoć za okupljanje mladih i provođenje raznih akcija.

– Općinsko vijeće prihvatilo je i odluku o dodjeli javnih priznanja. Njih će na svečanoj sjednici dobiti učenica osmog razreda Osnovne škole Šemovec Marta Božić i Josip Kosec, učenik petog razreda Osnovne škole Trnovec. Riječ je o učenicima koji u obrazovanju postižu odlične uspjehe. Zahvalnice će dobiti tvrtke Gumiimpex-GRP i Boxmark, dok će posebnu nagradu za sport dobiti Nikola Kosec koji se uspješno bavi plivanjem u konkurenciji osoba s posebnim potrebama – ističu iz Općine.

Izvor:
Foto: OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

U fokusu

Liječnici nakon prosvjeda: „Nećemo prihvatiti djelomična rješenja, već dubinsku reformu sustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom održanog prosvjeda liječnika, koji će ostati upamćen kao najveći liječnički prosvjed u povijesti Republike Hrvatske, Inicijativa mladih liječnika Hrvatske želi još jednom zahvaliti svim udrugama i pojedincima koji su pomogli u organizaciji i provedbi ovog događaja.

Zacrtani cilj su, kažu, ostvarili.

– Cilj koji smo zacrtali je ostvaren i nadmašen; izniman broj, većinom mladih liječnika, jasno je i glasno poručio svim odgovornima da više neće biti glavni krivci i dežurne zakrpe hrvatskog zdravstvenog sustava – navode iz Inicijative.

>>Smilović poziva na prosvjed: Voda je došla do grla, ne može liječniku u jednom danu doći 50 pacijenata

Pozdravljaju i činjenicu da su njihovi predstavnici po završetku prosvjeda bili pozvani na sastanak u Ministarstvo zdravstva, gdje su još jednom detaljno obrazložili sve zahtjeve i prijedloge Inicijative.

Od strane ministra i njegovih suradnika dobivena je potvrda da su njihovi zahtjevi opravdani te im je predstavljen Nacrt reforme zdravstva koji će, kako kažu, u narednim danima detaljno proučiti.

Na sljedećem sastanku, zakazanom za ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, predstavit će komentare i prijedloge izmjena navedenog Nacrta te se nadaju da će isti biti većinom usvojeni.

– Napominjemo da u razgovore s Ministarstvom zdravstva ulazimo potpuno otvoreni za konstruktivan dogovor i s najboljom voljom da pomognemo u rješavanju nagomilanih problema koji opterećuju naše zdravstvo, no nećemo dopustiti daljnje odugovlačenje s provedbom reforme te na navedeni sastanak dolazimo s ciljem da dogovorimo jasnu dinamiku i rokove izvršavanja svih pojedinih zahtjeva. Smatramo da se većina zahtjeva može, ukoliko za to postoji volja, riješiti do kraja godine, što bi bio jasan pokazatelj da ova zdravstvena administracija ima stvarnu i iskrenu želju za unapređenjem hrvatskog zdravstvenog sustava – ističu iz Inicijative mladih liječnika.

Dodaju da su podrška kolega, pacijenata i brojnih drugih pojedinaca veliki poticaj za nastavak rada Inicijative, ali i da su u potpunosti svjesni odgovornosti koju svjesno preuzimaju.

– Ovim putem obećavamo svima onima koji zajedno s nama vode ovu bitku da nećemo odustati te da nećemo prihvatiti nikakva djelomična rješenja, već isključivo dubinsku i korjenitu reformu hrvatskog zdravstvenog sustava – zaključuju liječnici.

Nastavite čitati

U fokusu

Natalija Martinčević: U izvješću MUP-a ne piše da je Stričak bio napadnut, a pročelnica je zloupotrijebila položaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica Natalija Martinčević danas je u Hrvatskom saboru, na aktualnom satu postavila pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, a vezano na ostavku župana Varaždinske županije, dugogodišnjeg saborskog zastupnika i člana nacionalnog predsjedništva HDZ-a Anđelka Stričaka zbog prekršajne prijave za vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, prekršajne prijave za remećenja javnog reda i mira s fizičkim ozljedama u 3.30 minuta ujutro u ugostiteljskom objektu koji nije poštivao Odluku o radu ugostiteljskih objekata Grada Varaždina.

U nastavku donosimo priopćenje Reformista:

Vjerujemo da je Stričak podnio ostavku na mjesto župana ali je naravno pitanje što ste vi kao stranka poduzeli vezano na ovakvo potpuno neprihvatljivo i nasilničko ponašanje  dužnosnika i člana vašeg nacionalnog predsjedništva? – upitala je Martinčević premijera.

Predsjednik Vlade Plenković bio je vidno zatečen jer nije pročitao izvješće MUP-a već je imao informaciju iz Županijskog priopćenja, čime dolazimo i do ključnog problema.

Priopćenje Varaždinske županije, a prije službenih informacija MUP-a, dalo je privatno viđenje župana Stričaka čime je u medijskom prostoru postavljena teza da je Stričak napadnut. U službenom izviješću MUP ne piše da je Stričak bio napadnut, već piše da je  počinio prekršaj remećenja javnog reda i mira. Županijske stručne službe, konkretno pročelnica Upravnog odjela  za poslove Skupštine i župana kao odgovorna osoba,  zloupotrijebila je Županiju kao instituciju za iznošenje privatnog viđenja Stričaka bez službene podloge nadležnih institucija, u ovom slučaju MUP-a.

Zastupnica Martinčević podsjetila je kako župan Stričak ima dugu povijest pojavljivanja u crnoj kronici.

– Obzirom da Varaždin baš i nije Gotham city, malo je previše da se jedan dužnosnik kontinuirano pojavljuje u prijavama za nasilje i u fizičkim obračunima, a posebno je neprihvatljivo vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, a za što je također prijavljen. – naglasila je Martinčević.

– Duboko vjerujem da Vi osobno imate nultu toleranciju na nasilje i stoga upravo od Vas očekujem snažnu reakciju na ovakvu vrstu ponašanja. Ako to još nije učinio, građani Varaždinske županije očekuju Vaš nalog Stričaku da podnese  ostavku. – rekla je Martinčević premijeru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje