Povežite se s nama

U fokusu

Javni poziv JUGS-u i Habušu, a DORH-u – prijava

Objavljeno:

- dana

Udruga stanara POS Varaždin

Od ravnatelja JUGS-a  tražimo da hitno, a najkasnije do 11. listopada, dostavi svim kupcima obavijest o novim terminima useljenja za zgrade A1, B1 i A2, a od varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša da odgovori što  će poduzeti zbog kašnjenja primopredaje ključeva, ali i novog  dugoročnog zaduživanja JUGS-a za gotovo devet milijuna kuna bez suglasnosti Gradskog vijeća, navode u Udrugi stanara POS Varaždin (USPOS).

Time što se ne želi poslati obavijest o novom terminu primopredaje ključeva za objekt A1 u novom varaždinskom POS naselju koje su kupci trebali dobiti 30. rujna, USPOS smatra da se krše potpisani predugovori u kojima stoji da je JUGS dužan obavijestiti kupca o svim prolongacijama termina primopredaje ključeva.

– Uvjereni smo da se time žele spriječiti kupce da odustanu od kupnje, odnosno da si u JUGS-u ‘kupuju’ vrijeme jer kupci sada nemaju dokumentaciju potrebnu za odustajanje od kredita. Naime, pristali su na rokove dovršenja za objekte A1, B1, A2 do 30. rujna za prvi objekt, 30. studenog za drugi i 31. prosinca za treći. Nakon probijanja i tih rokova, nekolicina kupaca će odustati od kupnje, što će se vjerujemo odraziti i na gradski proračun, upozoravaju u USPOS-u.

USPOS ne isključuje čak i mogućnost bankrota Grada Varaždina zbog vraćanja novca i tužbi kupca, ali i novog zaduženja JUGS-a koji je u četvrtak objavio nabavu kredita od gotovo devet milijuna kuna bez rasprave na Gradskom vijeću.

– JUGS je ponovno objavio natječaj za dizanje kredita kojim će dodatno opteretiti gradski proračun, a koji će ponovno otplaćivati građani Grada Varaždina! Zar je građanima to svejedno? Uvjereni smo da tim kreditom JUGS neće nastaviti gradnju već će pokrivati stare i nove dubioze. Tako će sigurno morati isplatiti višemiljunske iznose kupcima koji su i koji će odustati od kupnje stanova te odvjetnicima koji će na tim slučajevima staviti pozamašne iznose iz gradskog proračuna budući da će JUGS morati namiriti sve troškove parnica, upozoravaju u USPOS-u.

Udruga osvrće se i na razlog odgađanja primopredaje ključeva stanova.

Konačno smo iz medija uspjeli saznati ‘pravi’ odgovor kašnjenja dovršetka objekta A1 u POS naselju Vilka Novaka. Što su Kukecu krivi bojleri? Naime, poznato je da je taj isti problem, samo u drugom značenju bio prisutan i kod termina primopredaje stanova u Hraščici. Samo tamo nisu bili naručeni kao ovog puta ‘krivi’ bojleri već su navodno bili ‘ukradeni’ iako se nikada u javnosti nije otkrio pravi ‘zločinac’ te teške krađe. Očito je da tu nešto ‘smrdi’. Prema informacijama koje smo zaprimili od naših sugrađana, glavni krivac za pogrešnu narudžbu bojlera je tvrtka partner ‘Coning’ koja radi završne radove te koja je očito i sa zakašnjenjem naručila radijatore koji se tek sada izrađuju u tvornici, što znači da će ponovno doći do probijanja rokova na koje stanari nisu računali, zaključuju u USPOS-u te se pitaju kako to da su ravnatelju uvijek krivi izvođači ili dobavljači te je li platio njihove izvršene radove i naručenu robu.

Bez obzira na bojlere i radijatore, kupci se ne nadaju skoroj primopredaji. Stoga najavljuju prijavu DORH-u te USKOK-u zbog netrnsparentnog i dvojbenog trošenja višemilijunskih iznosa u Javnoj ustanovi Gradski stanovi (JUGS),

– Prema utvrđenom stanju u zgradi, još uvijek nisu postavljene pločice u nekim stanovima, u nekim stanovima još nije ni postavljen parket, dok u nekima kojima je postavljen nije ni lakiran. Osim toga nedostaju električne utičnice i prekidači, u nekim stanovima ‘probila’ je vlaga oko prozora, a okoliš još uvijek nije uređen. Postavlja se pitanje ima li JUGS uopće snage završiti sve što je započeo jer iz USPOS-a se sprema kaznena prijava protiv odgovorne osobe USKOK-u. No hoće li to biti dovoljno ili je ipak ravnatelj JUGSa pod njihovom ‘kapom’ pa će predmeti stajati u ladicama do daljnjega, pitaju se u USPOS-u te dodaju da ukoliko ravnatelju ništa ne ide od ruke neka pokuša sa ostavkom ili “možda smatra da će uspjeti ‘nagovoriti’ izvođača da besplatno završi objekt B1 u ekspresnom roku od dva mjeseca u zimskim mjesecima, a još nisu ni završili objekt A1”.

 

Izvor: USPOS
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje