Povežite se s nama

Život i društvo

Javnozdravstvena manifestacija Dan zdravih dojki obilježit će se u subotu u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

U subotu, 15. listopada, prijepodne na Franjevačkom će se trgu u Varaždinu, kod kipa Grgura Ninskog, održati javnozdravstvena manifestacija obilježavanja Dana zdravih dojki, odnosno Dana borbe protiv raka dojke.

Organizator kampanje je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, suorganizatori Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije i Mammae klub Varaždin, uz partnere na projektu Cardiab protect – Dom zdravlja Varaždinske županije i Varaždinsku županiju.

Program će započeti u 10 sati podjelom letaka, preventivnim savjetima, mjerenjima tlaka i šećera u krvi, te fotografiranjem u ružičastoj vrpci, i potrajati sve do podneva kada se planira napraviti fotografija iz zraka svih sudionika programa s ružičastim vrpcama i balonima.

U dvosatnom programu nastupiti će ženska klapa Lucerna, Društvo Naša Djeca Varaždin, plesni klub Takt, plesni studio STARS by Lena, plesni klub Feel, Cheerleading klub Bravo i Varaždinske mažoretkinje, a program će biti protkan poezijom članica varaždinskog Mammae kluba i čakovečke Udruge „Nova nada” u spomen na preminule od raka dojke.

Suradnici u kampanji obilježavanja Dana zdravih dojki Varaždinske županije su varaždinsko Sveučilište Sjever, srednje medicinske škole u Varaždinu i Maruševcu, Udruga „Narcisa” Ludbreg, Udruga „Sve za nju” i Udruga „Nova Nada” Čakovec.

Kampanja se organizira u okviru projekta CARDIAB PROTECT (prevencija kroničnih nezaraznih bolesti usvajanjem zdravog životnog stila) financiranom od strane EU te je cilj ove specifične kampanje promicati zdrav način života u svrhu prevencije raka dojke, a ujedno i pozvati žene ciljane dobi na pozitivno preventivno zdravstveno ponašanje te veći odaziv u Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke.

U Hrvatskoj je, prema zadnjim dostupnim podacima Registra za rak, novooboljelo od malignih bolesti u 2019. godini 25.352 osoba, i to 13 547 muškarca i 11 805 žena.

U Hrvatskoj je u 2019. godini (zadnji dostupni podaci o obolijevanju od raka) oboljelo od raka dojke 2999 žena i 29 muškaraca povezano sa stanjima u kojima se pojavljuje tkivo dojke u muškaraca, što je više nego 2018. godine, a umrle su u 2019. godini 752 žene.

U Varaždinskoj županiji 2019. godine oboljelo je od raka ukupno 1014 osoba od čega 108 žena od raka dojke. Stope obolijevanja i umiranja od ovog raka u Varaždinskoj su županiji na razini hrvatskog prosjeka. Tako je u 2020. godini umrlo do raka dojke u Varaždinskoj županiji 27 žena, a u 2019. godini 30 žena.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena i statistički gledano gotovo svaka 4 žena koja oboli od neke vrste raka, oboli od raka dojke. Tako na rak dojke otpada gotovo 25 % svih novih slučajeva raka u RH i Varaždinskoj županiji na godišnjoj razini, prema zadnjim dostupnim podacima o incidenciji toga raka.

Rak dojke je i uvjetno rečeno preventabilan rak, a najmoćnije oruđe u prevenciji ovog raka je mamografski probir u koji se pozivaju prema nacionalnom programu koji se provodi od 2006. godine žene od 50 do 69 godina starosti. Pozivi se šalju redovno od strane županijskog Zavoda za javno zdravstvo koji koordinira probirom. Mamografija u kombinaciji s ultrazvukom, kao dijagnostičke metode koje u našoj županiji provodi radiološka jedinica OB Varaždin, može otkriti gotovo svaki slučaj raka u ranom stadiju (ipak ne sve). Ako se rak dojke otkrije u najranijem stadiju, on je potpuno izlječiv.

Život i društvo

U Vrazovoj ulici u Varaždinu počela modernizacija javne rasvjete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici Stanka Vraza u ponedjeljak su, 22. srpnja, započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete.

Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete.

U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski učinkovite LED svjetiljke, objavio je Grad Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kukci ovih dana zbunjuju građane: nisu žohari, nego…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednja dva do tri tjedna, a posebice posljednjih dana u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dobili su veliki broj upita građana zbog iznenadne pojave crnih kukaca u stanovima, kućama te zatvorenim prostorima općenito.

– Građani sumnjaju da se radi o crnim žoharima, no najčešće su u pitanju trčci (Carabidae), kukci iz skupine kornjaša ili tvrdokrilaca (red Coleoptera), a jedna od čestih vrsta koju uočavaju je Harpalus rufipes. Trčci su predatorski kukci iz prirode, polja i okućnica, s tvrdim tamnim oklopom, okretni i brzi, s dobro razvijenim nogama za trčanje. Slučajno ulete u naše prostore, ne nastanjuju se i ne zadržavaju u njima i nisu štetni. Imaju dobro razvijene čeljusti, hrane se manjim kukcima, puževima i ličinkama kukaca. S obzirom na to da se zadnjih dana često pojavljuju u našim domovima, zasigurno su im uvjeti ove godine pogodovali u razvoju – pojasnila je Marcela Curman Posavec, mag. biol. et chem., Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Ako se pojave u nekom prostoru nije potrebno provoditi mjere dezinsekcije. Iz prostorija ih možemo ukloniti mehaničkim metodama (sakupljanjem i puštanjem natrag u prirodu ili jednostavno usisavanjem).

Kako razlikovati trčka i crnog žohara? Crni žohar (Blatta orientalis) ima duga ticala, brzo se kreće (uglavnom noću), ali ne leti. Vrste roda Harpalus imaju puno kraća ticala u odnosu na crnog žohara, zadak im je prekriven čvrstim krilima (kao oklopom), brzo se kreću i lete. Na slici 1. prikazana je vrsta Harpalus rufipes, trčak, a na slici 2. Blatta orientalis, crni žohar.

Ako imate nedoumica o kojoj se vrsti kukaca radi, pogledajte i usporedite prikazane fotografije.

Harpalus rufipes, trčak

Blatta orientalis, crni žohar

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje